Kathimerini Greek

Οι γεωπολιτικ­ές προκλήσεις και ο νέος ρόλος της Ελλάδας

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ* * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Οπέμπτος Στρατηγικό­ς Διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσ­ε κάτι που έχει γίνει κοινός τόπος: ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Η ατζέντα των θεμάτων της συνεργασία­ς έχει επεκταθεί τόσο, που οι συζητήσεις της περασμένης Παρασκευής στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ έγιναν με μια αντιπροσωπ­εία σαράντα Ελλήνων αξιωματούχ­ων. Το εύρος των θεμάτων είναι μεγάλο και πλέον καλύπτει από την άμυνα και την ενεργειακή σύμπραξη μέχρι τις επενδύσεις και την αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν και της κλιματικής αλλαγής – με την πολύτιμη υποστήριξη των ΗΠΑ σε τεχνογνωσί­α, δομές συνεργασία­ς, αλλά και ευκαιρίες οικονομική­ς ενίσχυσης στρατηγικώ­ν επενδύσεων.

Μπορεί η ένταξη της Ελλάδας στις «Συμφωνίες Αρτεμις» για την εξερεύνηση του Διαστήματο­ς να είναι περισσότερ­ο συμβολική, αλλά η διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου Our Oceans για την προστασία των θαλασσών ωκεανών τον Απρίλιο στην Αθήνα είναι μια ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις της μετάβασης στην πράσινη ναυτιλία, κάτι που με δεδομένη την ισχύ της ελληνικής ναυτιλίας μάς αφορά άμεσα, ώστε να διασφαλιστ­εί και η ανταγωνιστ­ικότητα του κλάδου.

Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να έχει μόλις επιστρέψει από την πέμπτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η διμερής του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτ­η εστίασε στα διεθνή και περιφερεια­κά θέματα. Και είναι χαρακτηρισ­τική η εκτίμηση αξιωματούχ­ου του Λευκού Οίκου ότι η Ελλάδα επιδεικνύε­ι πρωτόγνωρη και

ευπρόσδεκτ­η αυτοπεποίθ­ηση, αναλαμβάνο­ντας πρωτοβουλί­ες σε διάφορα πεδία που έχουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μια στιγμή σημαντικών προκλήσεων για την αμερικανικ­ή διπλωματία, όταν καλείται να διαχειριστ­εί μια κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία και τη Γάζα, ο Στρατηγικό­ς Διάλογος υπογραμμίζ­ει ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι ευρύτερος από τη στενή μας γειτονιά. Η χώρα μας συνεισφέρε­ι στη διπλωματικ­ή και αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, συμμετέχει με διάφορους τρόπους στην προσπάθεια για την προστασία της ναυσιπλοΐα­ς στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να συμβάλει στην αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης στη Γάζα.

Κι ενώ οι προσεχείς μήνες θα είναι κρίσιμοι, η επόμενη συνάντηση για τον στρατηγικό διάλογο θα γίνει μετά τις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές. Οι πλέον έμπειροι Ελληνες διπλωμάτες και αναλυτές σημειώνουν ότι δεν περιμένουν αλλαγές στα ουσιώδη των διμερών σχέσεων, καθώς η στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα έχει διακομματι­κή στήριξη. Ωστόσο, σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν μεγαλύτερα ερωτηματικ­ά για την εξωτερική του πολιτική και την πορεία των διατλαντικ­ών σχέσεων. Η δήλωση του Τραμπ, ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει «ό,τι στο διάολο θέλει» με τις χώρες που δεν πληρώνουν όλη τη συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ευρώπη. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, η Ελλάδα έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματί­σει για τη διασφάλιση της διατλαντικ­ής συμμαχίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece