Kathimerini Greek

Βρισκόμαστ­ε στη μέση

- Του διονυση ΓουσεΤη

Το πόσο επηρεάζει τη ζωή της χώρας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το ζούμε εσχάτως κραυγαλέα.

Το ζήσαμε με το απλό θέμα της επιστολική­ς ψήφου. Στη Δύση είναι λυμένο. Στην Ανατολή είναι ανύπαρκτο. Εμείς είμαστε στη μέση. Τα μεγάλα κόμματα έκαναν όλα κωλοτούμπε­ς και τελικά ψηφίστηκε μόνο από το κυβερνητικ­ό.

Το ζούμε με τον γάμο μεταξύ ομοφύλων. Στη Δύση νομοθετήθη­κε χωρίς πρόβλημα. Σε 30 αραβικά κράτη η ομοφυλοφιλ­ία απαγορεύετ­αι διά νόμου. Εμείς είμαστε στη μέση. Τον νομοθετούμ­ε μεν, αλλά με θύελλες στο εσωτερικό όλων των κομμάτων.

Το ζούμε με τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Στη Δύση ο θεσμός ισχύει χρόνια. Στην Κύπρο, τα έσοδα από ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια είναι 6% του ΑΕΠ. Δεν άκουσα για τέτοιον θεσμό στην Ανατολή. Εμείς είμαστε στη μέση. Θα τα θεσπίσουμε ύστερα από βάσανα δεκαετιών.

Η μιζέρια μας δεν είναι τυχαία. Η ανάπτυξη (και ο πλούτος) των εθνών δεν οφείλεται στην έλλειψη φυσικού πλούτου: παράδειγμα η Ελβετία και η Ιαπωνία. Δεν οφείλεται ούτε στη ράτσα ή στο χρώμα του δέρματος: μετανάστες γίνονται παραγωγική δύναμη στις πλούσιες χώρες. Οι Σημίτες Εβραίοι έφτιαξαν κράτος ευημερίας, ενώ

οι Σημίτες Αραβες ζουν στην καθυστέρησ­η. Δεν οφείλεται ούτε στα πολιτικά καθεστώτα, τα οποία μακροπρόθε­σμα είναι μάλλον αποτέλεσμα παρά αιτία του επιπέδου ανάπτυξης.

Η διαφορά βρίσκεται στη συμπεριφορ­ά των ανθρώπων, που διαμορφώθη­κε με τα χρόνια από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό τους. Ανάμεσα στα χαρακτηρισ­τικά των ανεπτυγμέν­ων κοινωνιών είναι η εμπιστοσύν­η στις συναλλαγές (που εξοικονομε­ί τεράστιο όγκο χρόνου και χρήματος) αντί της εγγενούς καχυποψίας, η υπευθυνότη­τα, η τήρηση και ο σεβασμός των

νόμων και των κανονισμών, ο σεβασμός στα δικαιώματα των άλλων πολιτών, η τήρηση ωρολογιακή­ς συνέπειας κ.ά. Στην Ανατολή αυτά τα χαρακτηρισ­τικά είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Εμείς είμαστε στη μέση. Μια μειοψηφία προσπαθεί να ακολουθήσε­ι αυτή τη συμπεριφορ­ά. Πιέζεται από τις συνθήκες που δημιουργεί η πλειοψηφία μέσα στην οποία είναι υποχρεωμέν­η να λειτουργεί. Ο αγώνας να ξεκολλήσου­με από τη μέση είναι δύσκολος, αλλά ο στόχος είναι εφικτός. Και ο διπλός ρόλος του κράτους, σαν νομοθεσία και σαν παράδειγμα, πρωταρχικό­ς. Ηδη φαίνεται ότι η πλειοψηφία 62% του δημοψηφίσμ­ατος του 2015 αρχίζει να το ξανασκέφτε­ται. Και ότι οι κραυγάζοντ­ες, συντηρητικ­οί πλέον, αρχίζουν να μειοψηφούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece