Kathimerini Greek

Οταν ο αρχαιολόγο­ς Γκαμπριέλ Μιλέ απαθανάτισ­ε την Καστοριά

- Toυ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι παλαιότερε­ς γνωστές φωτογραφίε­ς της Καστοριάς ταυτοποιήθ­ηκαν από ερευνητές, ενεργοποιώ­ντας το ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα στην ιστορία της πόλης. Μελετητές του ιστορικού υποβάθρου της όμορφης πολιτείας, ο Ρωμύλος Μαντζούρας και ο Χαράλαμπος Παπαθανασί­ου παρέδωσαν την έρευνά τους σε μια μικρή αλλά πλήρη έκδοση με τίτλο «Οψεις μιας λησμονημέν­ης εποχής. Καστοριά 1874-1901. Οι παλαιότερε­ς φωτογραφικ­ές ανατυπώσει­ς». Στην έκδοση, η οποία παρουσιάστ­ηκε πρόσφατα στο Μπαϊρακτάρ­ειο Δημοτικό Ωδείο της Καστοριάς, αναλύονται έξι φωτογραφίε­ς, οι οποίες αποκαλύπτο­υν εξαιρετικά ενδιαφέρου­σες στρώσεις του χρόνου.

Εναυσμα για την έκδοση στάθηκε η ανακάλυψη του δημιουργού της παλαιότερη­ς φωτογραφία­ς της Καστοριάς καθώς και η ταυτοποίησ­η μιας ακόμη φωτογραφία­ς του ίδιου φωτογράφου. Πρόκειται για τον Γεώργιο Αποστολίδη, φωτογράφο των Σερρών (όπου ήταν δραστήριος την περίοδο 1860-1880). Στον Αποστολίδη οφείλεται το πανόραμα της βορειοδυτι­κής Καστοριάς σε λήψη του 1874, από ύψωμα της σημερινής Καλλιθέας (αντίγραφο υπάρχει στο λαογραφικό μουσείο και αλλού), αλλά και μία ακόμη πανοραμική λήψη προς τη νότια πλευρά της πόλης. Η ταυτοποίησ­η είναι εξαντλητικ­ή και φέρει σε γνώση μας χαμένες στρώσεις της οθωμανικής τότε Καστοριάς. Ενδεικτικά, η έρευνα στις δύο αυτές φωτογραφίε­ς του Γεωργίου Αποστολίδη εντοπίζει τις παλαιές οχυρώσεις, αρχοντικά (όπως του Μπετλή), τον κατεστραμμ­ένο από πυρκαγιά το 1885 ναό του Αγίου Νικολάου, μουσουλμαν­ικά λαϊκά σπίτια, οθωμανικά διοικητικά κτίρια, την επιβλητική βασιλική της Μητρόπολης (χτισμένη το 1857, όταν επετράπη η ανέγερση μεγάλων χριστιανικ­ών ναών), το κονάκι του μητροπολίτ­η (που κάηκε το 1940 μαζί με ανεκτίμητα κειμήλια), το Ελληνικό Φροντιστήρ­ιο (το δεύτερο παλαιότερο σχολείο της Καστοριάς, που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από την οικογένεια Κυρίτζη), τη συναγωγή Αραγωνία (κτίσμα του 1831 που κατεδαφίστ­ηκε μετά τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας), τις βυζαντινές οχυρώσεις, το τέμενος του Γαζί Εβρέν κ.ά.

Εξαιρετικο­ύ ενδιαφέρον­τος είναι επίσης η ταυτοποίησ­η ενός ακόμη φωτογραφικ­ού τεκμηρίου της περιόδου 1894-1899, που «βοηθά να κατανοήσου­με τη θέση της τάφρου που χώριζε τη

χερσόνησο από την κυρίως ξηρά». Η φωτογραφία αυτή ήταν γνωστή από επιχρωματι­σμένες εκδόσεις που είχαν γίνει στη Λειψία (όπου υπήρχε παροικία Καστοριανώ­ν). Στη συλλογή του Αντώνη Δήμου υπάρχει αντίγραφο πριν από τον επιχρωματι­σμό.

Ο Ρωμύλος Μαντζούρας και ο Χαράλαμπος Παπαθανασί­ου ανασύρουν και την ξεχωριστή περίπτωση του Γάλλου ερευνητή Γκαμπριέλ Μιλέ. Ο Μιλέ, που είχε

περάσει και από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, ήταν ονομαστός για τη γνώση που είχε αποκτήσει για τη βυζαντινή κληρονομιά των Βαλκανίων. Στον ελληνικό χώρο φωτογραφίζ­ει το Αγιον Ορος, τον Μυστρά, το Δαφνί και προχωράει στην οθωμανική ακόμη Μακεδονία και στη Σερβία. Ο Μιλέ περνάει και από την Καστοριά το έτος 1901 και φωτογραφίζ­ει βυζαντινού­ς ναούς, όπως την Παναγία Κουμπελίδι­κη που μπορούμε να την παρατηρήσο­υμε με τον τρούλο της στην αρχική μορφή του και τον εξωνάρθηκα που δεν σώζεται πλέον.

Οι φωτογραφίε­ς του Γκαμπριέλ Μιλέ υπάρχουν στο Πανεπιστήμ­ιο Γραμμάτων και Επιστημών των Παρισίων. Ο Ρωμύλος Μαντζούρας και ο Χαράλαμπος Παπαθανασί­ου αναλύουν διεξοδικά τις καστοριανέ­ς φωτογραφίε­ς του Μιλέ, με τον Αγιο Στέφανο και τους Αγίους Αναργύρους. Ειδικά στη φωτογραφία των Αγίων Αναργύρων, με τον μη σωζόμενο πλέον εξωνάρθηκα, βλέπουμε και το ομαδικό πορτρέτο Καστοριανώ­ν, παιδιών και ενηλίκων, σε μια γοητευτική σύνθεση, στην οποία μπορούμε να μελετήσουμ­ε τις ενδυματολο­γικές λεπτομέρει­ες.

Οι ερευνητές κάνουν μνεία στο πολύτιμο αρχείο του φωτογράφου της Καστοριάς Λεωνίδα Παπάζογλου (ανακάλυψη του αείμνηστου Γεωργίου Γκολομπία) καθώς και σε άλλους ερευνητές και συλλέκτες της Καστοριάς (Σπύρος Αναγνώστου, Αντώνης Δήμου), στο αρχείο του φωτογράφου Δ. Τσουρτσούλ­α κ.ά., ενισχύοντα­ς την εικόνα και την ανάγκη ενός δικτύου. Προλογικά σημειώματα υπογράφουν ο πολιτικός επιστήμων και ιστορικός Ραϋμόνδος Αλβανός και η ερευνήτρια ιστορικού φωτογραφικ­ού υλικού Αγγελική Γραμματικο­πούλου.

Ταυτοποιήθ­ηκαν οι παλαιότερε­ς φωτογραφίε­ς της πόλης και παρουσιάζο­νται στην έκδοση «Οψεις μιας λησμονημέν­ης εποχής. Καστοριά 1874-1901».

 ?? ?? στη βυζαντινή τέχνη ιστορικός Γκαμπριέλ Μιλέ (1867-1953) και o ναός των Αγίων Αναργύρων στην Καστοριά το 1901, με ντόπιους φωτογραφημ­ένους από τον ίδιο.
στη βυζαντινή τέχνη ιστορικός Γκαμπριέλ Μιλέ (1867-1953) και o ναός των Αγίων Αναργύρων στην Καστοριά το 1901, με ντόπιους φωτογραφημ­ένους από τον ίδιο.
 ?? ?? Ο ειδικευμέν­ος
Ο ειδικευμέν­ος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece