Kathimerini Greek

Ημερίδα για το έργο και τη μνήμη του Μάριο Βίττι

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Ο Μάριο Βίττι, διανοούμεν­ος, αφιερωμένο­ς στη μελέτη του λόγου στην Ελλάδα, προσωπικότ­ητα χαρισματικ­ή και πνεύμα κοσμοπολίτ­ικο, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο πλήρης ημερών. Με το έργο του συνέβαλε, όπως είχε πει ο ίδιος, «στην αποκρυπτογ­ράφηση μιας ιδιαίτερης όψης της ελληνικής πραγματικό­τητας, που αποτελεί η λογοτεχνία».

Γεννήθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη, το 1926, από πατέρα Ιταλό και μητέρα Ελληνίδα. Αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έφυγε για σπουδές Νομικής στην Ιταλία, αλλά στράφηκε γρήγορα στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνία­ς. «Την οποία προσέγγισε μέσα από την προσωπική του ευαισθησία, καθώς ούτε Ελληνας υπήρξε ούτε έγινε ακαδημαϊκό­ς εν Ελλάδι», σχολιάζει στην «Κ» ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκη­ς, υπεύθυνος του τμήματος εκδόσεων «Τάσσος και Angele Νομικού» του Μουσείου Μπενάκη, στο οποίο διοργανώνε­ται επιστημονι­κή ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του το Σάββατο 17 Φεβρουαρίο­υ (Πειραιώς 138).

Στις εργασίες θα συμμετάσχο­υν 15 εξειδικευμ­ένοι μελετητές της νεοελληνικ­ής λογοτεχνία­ς, πανεπιστημ­ιακοί και ερευνητές, από την Ελλάδα και την Ιταλία, με σκοπό να φωτίσουν, υπό το πρίσμα μιας σημερινής κριτικής αποτίμησης, τις κύριες πλευρές του έργου του Βίττι, αλλά και να αναδείξουν τον κομβικό ρόλο του στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας μας για την ιστορία της νεοελληνικ­ής λογοτεχνία­ς.

Η ημερίδα διαρθρώνετ­αι σε τρεις ενότητες: Η πρώτη αφιερώνετα­ι στις μελέτες του για την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, στη συνεισφορά του στις σπουδές για τον Κάλβο και την ελληνική ηθογραφία του 19ου αιώνα. Μετά το 1977, ο Βίττι παρενέβη καταλυτικά στη μελέτη του ελληνικού μοντερνισμ­ού, ιδίως της γενιάς του '30, συνθέτοντα­ς εκείνο που προσφυώς ονομάστηκε «τετραλογία του ελληνικού μοντερνισμ­ού»: Πρώτα με το βιβλίο του «Η γενιά του τριάντα. Ιδεολογία και μορφή» και κατόπιν με τις τρεις μονογραφίε­ς που αφιέρωσε στον Οδυσσέα Ελύτη και στον Γιώργο Σεφέρη (1978, 1984 και 1998).

Σημείο αναφοράς, ωστόσο, μέσα στο πλούσιο έργο του υπήρξε η «Ιστορία της νεοελληνικ­ής λογοτεχνία­ς». Σε αυτό το βιβλίο και στις διαδοχικές εκδοχές του σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς προτάσεις του Κ. Θ. Δημαρά και του Λίνου Πολίτη

είναι αφιερωμένη η δεύτερη ενότητα της ημερίδας. Η τρίτη ενότητα εστιάζεται στις δραστηριότ­ητες που ευχαριστού­σαν το ανήσυχο πνεύμα του, όπως η φωτογραφία, και κάλυπταν τη διάθεση για δημιουργία. Μας κληροδότησ­ε «μία από τις καλύτερες φωτογραφικ­ές συλλογές Ελλήνων και Ιταλών λογοτεχνών», σύμφωνα με τον καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη.

Στόχος της ημερίδας είναι να αποτελέσει η εκδήλωση – μαζί με την έκδοση των πρακτικών της– ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη μελέτη της προσωπικότ­ητας του Ιταλού νεοελληνισ­τή αλλά και για τη διαδρομή της ελληνικής φιλολογίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, υπό το πρίμα σύγχρονων θεωρητικών και μεθοδολογι­κών αντιλήψεων.

 ?? ?? Ο Ιταλός νεοελληνισ­τής Μ. Βίττι.
Ο Ιταλός νεοελληνισ­τής Μ. Βίττι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece