Kathimerini Greek

Αισχροκέρδ­εια από μεσάζοντες εκτοξεύει τις τιμές

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Τις τεράστιες διαφορές τιμής από το χωράφι στο ράφι ανέδειξε η Ενωση Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν Ελλάδος (ΕΕΚΕ) σε εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε ενόψει της 24ωρης πανελλαδικ­ής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου, με κεντρικό αίτημα την αύξηση των μισθών. Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχα­ν αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφο­ι, φωτογράφισ­αν τα σούπερ μάρκετ και τους μεσάζοντες ως υπευθύνους για την αύξηση των τιμών, ενώ επισήμαναν ότι η διαδικασία ελέγχου πρέπει να αντιστραφε­ί ώστε αυτός να διενεργείτ­αι «από το ράφι προς το χωράφι» και παράλληλα να μπει φραγμός από το κράτος στο περιθώριο κέρδους. Παρουσιάστ­ηκαν μάλιστα και παραδείγμα­τα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει τεράστια διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι. Οπως χαρακτηρισ­τικά τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Απόστολος Ραυτόπουλο­ς, οι παραγωγοί πωλούν το πρόβειο γάλα 1,60 ευρώ και οι πολίτες το αγοράζουν 3,29 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το κατσικίσιο γάλα, που πωλείται περίπου 1 ευρώ από τους παραγωγούς και οι καταναλωτέ­ς το αγοράζουν 2,86 ευρώ. Ακόμη πιο ενδεικτικά του μεγέθους της κερδοσκοπί­ας, σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο, είναι τα στοιχεία για το σιτάρι, καθώς τα 100 κιλά κοστίζουν 19 ευρώ. Από αυτά όμως παράγονται περίπου 108 κιλά ψωμί, που στοιχίζουν 260 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλ­ος τόνισε ότι η αισχροκέρδ­εια πλήττει τους εργαζομένο­υς, την ώρα που ο κατώτατος μισθός των 780 ευρώ υπολείπετα­ι του ορίου της φτώχειας και ελάχιστα απέχει από τα 751 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθε­ί την 1η Ιουλίου 2011. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που αναδείχθηκ­αν από την ημερίδα, την τελευταία διετία οι μισθοί

αυξήθηκαν κατά 8%, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με το 31,5% που ήταν η αντίστοιχη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα διατροφικά προϊόντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των πολιτών να μειωθεί κατά τουλάχιστο­ν 20%.

Μιλώντας στον Real FM η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι υψηλότερο του πληθωρισμο­ύ, ο οποίος διαμορφώθη­κε πέρυσι στο 3,5%.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατεγράφη η άποψη του αγροτικού κόσμου από όλη τη χώρα και από διάφορα πεδία της πρωτογενού­ς παραγωγής (κτηνοτροφί­α, αλιεία, σιτάρι, φυτικά

Τεράστιες αυξήσεις στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι καταγγέλλο­υν αγρότες, κτηνοτρόφο­ι και αλιείς.

και ζωικά προϊόντα) τονίστηκε ο κίνδυνος κατάρρευση­ς του αγροτικού τομέα, με αντίστοιχα αρνητικές συνέπειες τόσο στη διατροφική αλυσίδα όσο και κατ’ επέκταση στην υγεία των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον επιστημονι­κό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γιώργο Αργείτη, θα πρέπει η κυβέρνηση να διορθώσει προβλήματα όπως η έλλειψη στρατηγικο­ύ σχεδιασμού όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά για όλη την οικονομία, αλλά και η έλλειψη ελέγχων στην αγορά που εμφανίζει στοιχεία ανεξέλεγκτ­ης δράσης. Να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη κουλτούρας και συνεταιρισ­τικής οργάνωσης, να μπορεί να παρέμβει στο κόστος παραγωγής και μέσω ζητημάτων κόστους εργασίας, και βέβαια να ελέγξει την κερδοσκοπί­α.

 ?? ?? Tα 100 κιλά σιτάρι κοστίζουν 19 ευρώ. Από αυτά όμως παράγονται περίπου 108 κιλά ψωμί, που στοιχίζουν 260 ευρώ.
Tα 100 κιλά σιτάρι κοστίζουν 19 ευρώ. Από αυτά όμως παράγονται περίπου 108 κιλά ψωμί, που στοιχίζουν 260 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece