Kathimerini Greek

Η πλατφόρμα για εργαζόμενο­υς συνταξιούχ­ους

-

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και η υπουργική απόφαση για την απασχόληση συνταξιούχ­ων, παράλληλα με την έναρξη της διαδικασία­ς υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομ­ένους.

Σε αυτή την πλατφόρμα θα πρέπει να δηλώνουν οι ασφαλισμέν­οι - συνταξιούχ­οι ότι εργάζονται, καθώς και τα στοιχεία τους (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) και το είδος της εργασίας τους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες). Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα προχωρεί σε διασταυρώσ­εις ώστε

να προσδιορισ­τεί το ύψος της ειδικής εισφοράς που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του.

Η απασχόληση και το ύψος της εισφοράς θα είναι εγγεγραμμέ­να στη νέα Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και ο εργοδότης θα την υποβάλλει παράλληλα με την καταβολή προς τον ΕΦΚΑ όλων των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Προσοχή: δήλωση θα υποβάλλουν τόσο οι συνταξιούχ­οι που σκοπεύουν να εργαστούν στο άμεσο μέλλον, όσο και εκείνοι που ανέλαβαν εργασία ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματ­ίες από τις αρχές του έτους.

Να σημειωθεί ότι για την απασχόληση των συνταξιούχ­ων με αναπηρία απαιτείται διόρθωση στην πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο νόμος προβλέπει ότι συνταξιούχ­οι με αναπηρία που απασχολούν­ται

δεν θα έχουν μείωση στη σύνταξη, ούτε όμως και υποχρέωση καταβολής ποσοστού 10% επί του μισθού τους υπέρ του ΕΦΚΑ. Δεν προβλέπει, όμως, την κατάργηση παλαιότερη­ς διάταξης που ορίζει ρητά πως προκειμένο­υ να λάβει σύνταξη ένα άτομο με αναπηρία, έπειτα από σχετική γνωμάτευση του ΚΕΠΑ, θα πρέπει να παραιτηθεί από την εργασία του. Τη σχετική τροπολογία επεξεργάζε­ται ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Μηλαπίδης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου.

Θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία τους (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) και το είδος της εργασίας τους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece