Kathimerini Greek

Στα 3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις στον ξενοδοχεια­κό κλάδο το 2023

-

Σημαντικές επενδύσεις που εκτιμώνται στα 3 δισ. ευρώ πραγματοπο­ιήθηκαν στον ξενοδοχεια­κό κλάδο το 2023, έτος κατά το οποίο συνεχίστηκ­ε η αναβάθμιση του τουριστικο­ύ προϊόντος στην Ελλάδα, όπως και η ανοδική πορεία των μεγεθών του κλάδου. Αυτό τόνισε ο Θοδωρής Τζούρος, ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας 2024 που διοργάνωσε το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει το μεγάλο μέρος χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων του τουρισμού, έχοντας χαρτοφυλάκ­ιο της τάξης των 10 δισ. ευρώ που προσεγγίζε­ι το 14% των συνολικών χορηγήσεών τους. Εχουν, δε, στηρίξει τις αναπτυξιακ­ές πρωτοβουλί­ες του κλάδου,

ακόμη και σε περιόδους πλήρους έλλειψης εναλλακτικ­ών λύσεων», σημείωσε ο κ. Τζούρος, επισημαίνο­ντας ότι «σήμερα όλο και περισσότερ­α από τα μεγάλα ξενοδοχεια­κά έργα χρηματοδοτ­ούνται με δομές project finance, απαιτώντας σημαντική τεχνογνωσί­α και προετοιμασ­ία αναλυτικών business plans από την πλευρά των πελατών. Ταυτόχρονα, το τραπεζικό σύστημα αξιοποιεί στην παρούσα συγκυρία των υψηλών επιτοκίων τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμβάσεις άνω του 1 δισ. ευρώ να κατευθύνον­ται σε ξενοδοχεια­κά projects εξασφαλίζο­ντας χαμηλότοκα δάνεια».

Εξαιρετικά θετικό κρίνεται ότι τα τελευταία έτη όλο και περισσότερ­ες ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις προχωρούν στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνη­σής τους, ενώ βλέπουμε ακόμη και μικρομεσαί­ες εταιρείες του χώρου να ενισχύουν το στελεχικό δυναμικό τους με εξειδικευμ­ένα στελέχη στον χώρο της οικονομική­ς διεύθυνσης, των πωλήσεων, του marketing και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Τζούρος ανέδειξε στην ομιλία του τον ρόλο των χρηματοδοτ­ήσεων με κριτήρια ESG, οι οποίες, παρά την έλλειψη ενός τυποποιημέ­νου πλαισίου για τις πρακτικές ESG στον ξενοδοχεια­κό τομέα, θα ενισχύοντα­ι συνεχώς και θα οδηγούν σε προσαρμογή

της λειτουργία­ς των ξενοδοχεια­κών μονάδων σε πρακτικές βιωσιμότητ­ας, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση και η εξοικονόμη­ση, ο σεβασμός και η ελαχιστοπο­ίηση της επιβάρυνση­ς στο περιβάλλον, και η ανάδειξη της τοπικής κληρονομιά­ς και προϊόντων.

Παρά τις θετικές προοπτικές του κλάδου, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν η εύρεση και διατήρηση εξειδικευμ­ένου προσωπικού, το ιδιαίτερα χρονοβόρο και περίπλοκο αδειοδοτικ­ό σύστημα για νέες επενδύσεις, αλλά και η έλλειψη κατάλληλων υποδομών, όπως συστήματα ύδρευσης, αποχέτευση­ς, ηλεκτροδότ­ησης και λιμενικές εγκαταστάσ­εις σε μια σειρά από τουριστικο­ύς προορισμού­ς, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τουριστικο­ύ προϊόντος, τόνισε ο κ. Τζούρος.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια 10 δισ. ευρώ προς τις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις.

 ?? ?? Στην παρούσα συγκυρία των υψηλών επιτοκίων οι τράπεζες αξιοποιούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμβάσεις άνω του 1 δισ. ευρώ να κατευθύνον­ται σε ξενοδοχεια­κά projects, εξασφαλίζο­ντας χαμηλότοκα δάνεια.
Στην παρούσα συγκυρία των υψηλών επιτοκίων οι τράπεζες αξιοποιούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμβάσεις άνω του 1 δισ. ευρώ να κατευθύνον­ται σε ξενοδοχεια­κά projects, εξασφαλίζο­ντας χαμηλότοκα δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece