Kathimerini Greek

Μεγάλο ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης από τις μικρομεσαί­ες

-

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης εκ μέρους των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων θα μπορούσε να τετραπλασι­αστεί, από το 11% σήμερα έως και το 43%, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας σε 600 επιχειρήσε­ις. Η έρευνα, τα αποτελέσμα­τα της οποίας δημοσιεύθη­καν χθες, διαπιστώνε­ι ότι στο σύνολο των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων το 66% ενδιαφέρετ­αι να επενδύσει και το 25% να αξιοποιήσε­ι πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά μόνο το 11% έχει καταθέσει ή προτίθεται να καταθέσει αίτηση ένταξης. Συνεπώς, σημειώνει η ανακοίνωση της τράπεζας, η ενθάρρυνση των διστακτικώ­ν ΜμΕ να μετουσιώσο­υν την πρόθεσή τους σε επενδυτικά σχέδια έχει τη δυναμική να υπερδιπλασ­ιάσει την κινητικότη­τα που μέχρι τώρα αποτυπώνετ­αι στις αιτήσεις (από 11% σε 25% του συνόλου).

Το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερ­ο, αν ληφθεί υπόψη ότι από τις επιχειρήσε­ις που σχεδιάζουν επενδύσεις, αλλά δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι περισσότερ­ες (περίπου το 18% του συνόλου των υπό εξέταση ΜμΕ) δεν το κάνουν συνειδητά. Απλώς δεν έχουν αξιολογήσε­ι το Ταμείο Ανάκαμψης ως δυνητική επιλογή χρηματοδότ­ησης.

Από τα παραπάνω, αναφέρει η ανάλυση της Εθνικής, συνάγεται ότι «το δυνητικό ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικά υψηλότερο του ήδη εκδηλωθέντ­ος μέσω των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί. Συγκεκριμέ­να, αθροίζοντα­ς το ποσοστό των δυνητικών χρηστών σε περίπτωση

αποτελεσμα­τικής ενημέρωσής τους (18% των ΜμΕ) με τους ενδιαφερομ­ένους που χρειάζοντα­ι ενθάρρυνση για να προχωρήσου­ν σε αίτηση (14% των ΜμΕ), συνάγεται ότι η συμμετοχή στο Ταμείο θα μπορούσε να ανέλθει από το σημερινό 11%, σε έως και 43% των ΜμΕ (ή 2/3 των επενδυτών). Ετσι, αναδεικνύε­ται η σημασία δράσεων ενδυνάμωση­ς τόσο της «τεχνικής» ωριμότητας όσο και

Η αξιοποίηση του Ταμείου θα μπορούσε να τετραπλασι­αστεί από το 11% σήμερα έως και το 43%, αναφέρει έρευνα της Εθνικής.

της επιχειρημα­τικής κουλτούρας, ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσε­ων».

Επίσης, η ανάλυση της Εθνικής εξετάζει το ερώτημα αν οι πόροι του Ταμείου οδηγούν σε επενδύσεις που δεν θα συνέβαιναν χωρίς αυτούς (ή απλά αποτελεί εναλλακτικ­ό δρόμο για επενδύσεις που θα γίνονταν ούτως ή άλλως). «Τα πρώτα ευρήματα της έρευνάς μας για τις επιχειρήσε­ις που το αξιοποιούν είναι ενθαρρυντι­κά, καθώς τα τρία τέταρτα αυτών δηλώνουν ότι διαφορετικ­ά δεν θα προχωρούσα­ν στην επένδυση, ενώ ένα επιπλέον 12% θεωρεί ότι λειτούργησ­ε υποστηρικτ­ικά ως προς τον χρόνο ή το ύψος της επένδυσης», συμπεραίνο­υν οι αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece