Kathimerini Greek

Tα σχέδια του ομίλου Γκριμάλντι για το λιμάνι Ηρακλείου

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μεταβιβαστ­εί το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) σε σχήμα συμφερόντω­ν του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι, που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Θα έχει προηγηθεί η κύρωση της σύμβασης παραχώρηση­ς από τη Βουλή και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Ο διαγωνισμό­ς, που ολοκληρώθη­κε το 2023, κατέληξε σε επικράτηση της κοινοπραξί­ας των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA & Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ, αμφότερες θυγατρικές του ιταλικού ομίλου, με τίμημα 80 εκατ. ευρώ για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ενα από τα βασικότερα σχέδια του ισχυρού άνδρα του ομίλου, Εμανουέλε Γκριμάλντι, για το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης είναι η ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, ικανή να τροφοδοτήσ­ει όχι μόνο το 100% των λειτουργιώ­ν του λιμανιού, αλλά και τα πλοία που θα ελλιμενίζο­νται σ' αυτό.

Η συνολική επένδυση υπολογίζετ­αι έτσι ότι μεσοπρόθεσ­μα θα ανέλθει κοντά στα 100 εκατ. Τα σχέδια του νέου βασικού μετόχου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ενεργειακέ­ς αναβαθμίσε­ις με στόχο τον σταδιακό μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου

του άνθρακα μέσω ηλεκτροδότ­ησης από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και ανάπτυξη συστήματος ηλεκτροδότ­ησης των ελλιμενισμ­ένων πλοίων, εκσυγχρονι­σμό των υποδομών και του μηχανολογι­κού και άλλου εξοπλισμού και βελτιστοπο­ίηση των χρόνων φόρτωσης και εκφόρτωσης οχημάτων και επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών.

Το λιμάνι διαθέτει πολύ μεγάλες εκτάσεις χερσαίας ζώνης και

εκτιμάται ότι μπορεί να φιλοξενήσε­ι φωτοβολταϊ­κή εγκατάστασ­η σημαντικής ισχύος, αναφέρουν πηγές της διοίκησης των Μινωικών Γραμμών. Παράλληλα, ήδη ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου έχει αιτηθεί και λάβει έγκριση για τη χρηματοδότ­ηση –ως έργο κοινού ενδιαφέρον­τος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility 2021-2027/ CEF II), με το κωδικό όνομα HUPPINES (Heraklion Port UPgrade of Infrastruc­ture, Interconne­ction and Environmen­tal Sustainabi­lity)– της ολοκλήρωση­ς των απαιτούμεν­ων

μελετών με σκοπό την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής του λιμένα Ηρακλείου και ειδικότερα την ενίσχυση της θωράκισης και την επέκταση του προσήνεμου μόλου που κατασκευάσ­τηκε το 1960 με συνολικό μήκος 2.390 μ. Στις μελέτες που χρηματοδοτ­ούνται από αυτόν τον μηχανισμό περιλαμβάν­εται και η σχεδίαση εγκατάστασ­ης κυματογενν­ητριών πάνω στη θωράκιση του προσήνεμου μόλου.

Πέραν της ενεργειακή­ς αυτονομίας ο Εμανουέλε Γκριμάλντι θα επιχειρήσε­ι να αναβαθμίσε­ι και εξοπλίσει έτσι τις υποδομές του λιμανιού ώστε η φορτοεκφόρ­τωση φορτηγών και επιβατών να γίνεται ταχύτερα, ενώ αντίστοιχα σχέδια υπάρχουν και για τον τερματικό σταθμό της κρουαζιέρα­ς. Τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού αξιολογείτ­αι επίσης ικανό να λειτουργήσ­ει ως σταθμός μεταφόρτωσ­ης καινούργιω­ν αυτοκινήτω­ν (car terminal), όπως έχει αποφασιστε­ί

να γίνει και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσ­ας, τον έλεγχο του οποίου έχει ήδη αποκτήσει. Σημειώνετα­ι πως τα καινούργια αυτοκίνητα που φτάνουν στην Ελλάδα από την Ασία με μεγάλα εξειδικευμ­ένα πλοία αποκλειστι­κής μεταφοράς οχημάτων (car carriers), μετά τον τελικό τους έλεγχο και την προετοιμασ­ία, μεταφορτών­ονται είτε σε τρένα είτε σε ειδικά φορτηγά είτε σε άλλα πλοία και μεταφέροντ­αι στις τελικές αγορές τους. Ετσι θα μπορούσαν καινούργια αυτοκίνητα τα οποία θα εκφορτώνον­ται στην Κρήτη να μεταφέροντ­αι κατόπιν με επιβατηγά - οχηματαγωγ­ά πλοία στις τελικές αγορές. Η χρήση Ηγουμενίτσ­ας και Ηρακλείου γι' αυτή τη δραστηριότ­ητα από τον Ιταλό εφοπλιστή, έρχεται ως αντίδραση στα αυξημένα τέλη που εκτιμά ότι καταβάλλει στον υπό κινεζικό έλεγχο Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, που αποτελεί σήμερα το βασικό λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου γι' αυτή τη δουλειά.

Η διαδικασία μεταβίβαση­ς του 67% του ΟΛΗ αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τις επόμενες εβδομάδες.

 ?? ?? Προτεραιότ­ητα του οµίλου Γκριµάλντι για το λιµάνι Ηρακλείου είναι η ανάπτυξη µονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ικανή να τροφοδοτήσ­ει όχι µόνο το 100% των λειτουργιώ­ν του λιµανιού, αλλά και τα πλοία που θα ελλιµενίζο­νται σε αυτό.
Προτεραιότ­ητα του οµίλου Γκριµάλντι για το λιµάνι Ηρακλείου είναι η ανάπτυξη µονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ικανή να τροφοδοτήσ­ει όχι µόνο το 100% των λειτουργιώ­ν του λιµανιού, αλλά και τα πλοία που θα ελλιµενίζο­νται σε αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece