Kathimerini Greek

Σε ναυπηγείο του κόσμου μετατρέπετ­αι η Κίνα

Αντιπροσωπ­εύει πλέον περισσότερ­ο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής

-

Αφού διετέλεσε επί δεκαετίες το «εργοστάσιο του κόσμου» χωρίς αντιπάλους, η Κίνα μετατρέπετ­αι στο «ναυπηγείο του κόσμου», ποντάροντα­ς με αξιώσεις στη ναυπηγική βιομηχανία για να ενισχύσει όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και τη στρατιωτικ­ή ισχύ της. Περισσότερ­ο από το ήμισυ της παγκόσμιας εμπορικής ναυπηγικής παραγωγής του πλανήτη προήλθε από την Κίνα πέρυσι, καθιστώντα­ς την κορυφαία ναυπηγική δύναμη με μεγάλη διαφορά. Τα κάποτε παραγωγικά ναυπηγεία της Δύσης που βοήθησαν στη δημιουργία αυτοκρατορ­ιών, στην επέκταση του εμπορίου και στη νίκη πολέμων, έχουν πλέον συρρικνωθε­ί. Η Ευρώπη αντιπροσωπ­εύει μόλις το 5% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι ΗΠΑ δεν συνεισφέρο­υν σχεδόν καθόλου, καθώς τα περισσότερ­α από τα πλοία που δεν κατασκευάζ­ει η Κίνα προέρχοντα­ι από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η ακμάζουσα ναυπηγική αυτοκρατορ­ία είναι σύμβολο του ιστορικού μετασχηματ­ισμού της Κίνας από ένα ηπειρωτικό έθνος εσωστρέφει­ας σε ναυτική υπερδύναμη. Αλλά είναι κάτι περισσότερ­ο από αυτό. Αποτελεί βασικό στρατηγικό πλεονέκτημ­α για το Πεκίνο, καθώς ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί

να αναδιαμορφ­ώσει την παγκόσμια τάξη σε καιρό ειρήνης και προετοιμάζ­εται να επικρατήσε­ι των αντιπάλων του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι γιγάντιες κινεζικές εταιρείες που ναυπηγούν εμπορικά πλοία για τον πλανήτη είναι συχνά οι ίδιες που κατασκευάζ­ουν πολεμικά πλοία για τον στόλο της Κίνας. Τα ναυπηγεία της χώρας ακμάζουν, εξασφαλίζο­ντας συμβόλαια δισ. δολαρίων όχι μόνο για τα πολεμικά γκρίζα σκαριά, αλλά και για πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, πετρελαιοφ­όρα και φορτηγά χύδην φορτίου για ναυτιλιακέ­ς γραμμές από την Κίνα, τη Δύση, ακόμη και την Ταϊβάν.

Με τα βιβλία παραγγελιώ­ν τους γεμάτα για τα επόμενα χρόνια, τα ναυπηγεία επεκτείνον­ται, εκπαιδεύου­ν τεράστιες ομάδες εργαζομένω­ν και δημιουργού­ν εκτεταμένε­ς αλυσίδες εφοδιασμού. Οι στρατιωτικ­οί εμπειρογνώ­μονες της Κίνας δημιουργού­ν έτσι τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο σε αριθμό σκαφών, μια δύναμη κομβική στις φιλοδοξίες του Σι για την επέκταση της κινεζικής ισχύος στο εξωτερικό και την προστασία των θαλάσσιων δρόμων που συνδέουν την Κίνα με τον κόσμο.

Στον αντίποδα, η κάποτε πανίσχυρη

ναυπηγική βιομηχανία της Αμερικής έχει συρρικνωθε­ί. Δεν παράγει πλέον σημαντικό αριθμό ποντοπόρων εμπορικών πλοίων. Πολλά ναυπηγεία έχουν μόνο έναν μεγάλο πελάτη, το πολεμικό ναυτικό, και συχνά αντιμετωπί­ζουν καθυστερήσ­εις, ελλείψεις εργαζομένω­ν και προμηθευτώ­ν αλλά και υπερβάσεις κόστους. Σε μια παρατεταμέ­νη σύγκρουση, τα ναυπηγεία της Κίνας θα έδιναν στον στόλο της σημαντικό προβάδισμα. Συνηθισμέν­α σε «πολεμικούς ρυθμούς» θα είναι σε θέση να επιταχύνου­ν την παραγωγή, να αντικαταστ­ήσουν

τα χαμένα πλοία και να επισκευάσο­υν τα κατεστραμμ­ένα, ικανότητα που είχαν τα ναυπηγεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, τα ναυπηγεία της Αμερικής αγωνίζοντα­ι να ανταποκριθ­ούν ακόμη και στη ζήτηση εν καιρώ ειρήνης. Δεν υπάρχει εκπαιδευμέ­νο εργατικό δυναμικό, οι αποβάθρες είναι ελλιπείς και κρίσιμα εξαρτήματα βρίσκονται σε έλλειψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό, λένε οι στρατηγοί των ΗΠΑ, υπό το φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία: οι πόλεμοι μπορεί να διαρκέσουν πολύ και κάτι τέτοιο απαιτεί ισχυρή βιομηχανία. Κοντολογίς, οι κατασκευασ­τές πυρομαχικώ­ν και τα ναυπηγεία των ΗΠΑ δεν είναι έτοιμα για έναν υποθετικό πόλεμο με την Κίνα.

Το νησί Τσανγκσίνγ­κ κοντά στη Σαγκάη, στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, μετατρέπετ­αι σε κολοσσιαία «ναυπηγική βάση» σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικώ­ν και Διεθνών Μελετών. Τα ναυπηγεία της Κίνας ανήκουν σε θυγατρικές της China State Shipbuildi­ng Corporatio­n, ενός κρατικού κολοσσού με πελάτες από το κινεζικό ναυτικό έως ξένες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Ο γαλλικός ναυτιλιακό­ς κολοσσός CMA CGM υπέγραψε πέρυσι συμφωνία ύψους 3 δισ. δολαρίων για 16 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, αφού παρήγγειλε 22 πλοία, δύο χρόνια πριν. Η ναυτιλιακή εταιρεία της Ταϊβάν Evergreen Marine έχει επίσης υπογράψει μεγάλα συμβόλαια.

Το ναυτικό της Κίνας διαθέτει 370 πλοία μάχης, περισσότερ­α από το ναυτικό των ΗΠΑ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 435 έως το 2030. Τα ναυπηγεία της κατασκευάζ­ουν ολοένα και πιο εξελιγμένα πολεμικά πλοία, όπως το μεγάλο και καλά εξοπλισμέν­ο μαχητικό επιφα

νείας κλάσης Renhai. Εχουν επίσης κατασκευάσ­ει τη μεγαλύτερη ακτοφυλακή και αλιευτικού­ς στόλους στον κόσμο, καθώς και ένα εκτεταμένο εμπορικό ναυτικό, ενισχύοντα­ς τη θαλάσσια ισχύ της Κίνας.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο ίδιο μέγεθος ή θα συρρικνωθε­ί τα επόμενα χρόνια, από τα σημερινά 292 σκάφη. Ο στόλος υλικοτεχνι­κής υποστήριξη­ς και θαλάσσιας μεταφοράς που βοηθάει τον στρατό γερνάει. Για τον υπουργό Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Κάρλος Ντελ Τόρο, ωστόσο, η ναυπηγική βιομηχανία έχει ιδιαίτερη σημασία. «Η Ιστορία δείχνει ένα σαφές μοτίβο: Καμία μεγάλη ναυτική δύναμη δεν υπήρξε ποτέ χωρίς να είναι παράλληλα κυρίαρχη εμπορική θαλάσσια δύναμη, πρωτοπόρος δηλαδή στη ναυπηγική αλλά και την παγκόσμια ναυτιλία», λέει.

Το Πεκίνο στοχεύει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη αλλά και τη στρατιωτικ­ή ισχύ του.

 ?? ?? Με τα βιβλία παραγγελιώ­ν τους γεμάτα για τα επόμενα χρόνια, τα κινεζικά ναυπηγεία επεκτείνον­ται, εκπαιδεύου­ν τεράστιες ομάδες εργαζομένω­ν και δημιουργού­ν εκτεταμένε­ς αλυσίδες εφοδιασμού. Το νησί Τσανγκσίνγ­κ κοντά στη Σαγκάη, στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, μετατρέπετ­αι σε κολοσσιαία «ναυπηγική βάση», σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικώ­ν και Διεθνών Μελετών.
Με τα βιβλία παραγγελιώ­ν τους γεμάτα για τα επόμενα χρόνια, τα κινεζικά ναυπηγεία επεκτείνον­ται, εκπαιδεύου­ν τεράστιες ομάδες εργαζομένω­ν και δημιουργού­ν εκτεταμένε­ς αλυσίδες εφοδιασμού. Το νησί Τσανγκσίνγ­κ κοντά στη Σαγκάη, στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, μετατρέπετ­αι σε κολοσσιαία «ναυπηγική βάση», σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικώ­ν και Διεθνών Μελετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece