Kathimerini Greek

Κινητοποιή­σεις αγροτών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία

-

«Οποιος σπέρνει δυστυχία, θερίζει οργή», γράφουν στα πλακάτ τους οι Γάλλοι αγρότες που κατέκλυσαν πρόσφατα με τα τρακτέρ τους το Παρίσι. Ο κατάλογος των παραπόνων τους είναι μακρύς: αυξανόμενο κόστος, δυσβάσταχτ­η γραφειοκρα­τία, νέοι κανονισμοί στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας» και αθέμιτος ανταγωνισμ­ός από παραγωγούς εκτός Ε.Ε. Οι αγρότες έχουν μακρά ιστορία αγανάκτηση­ς, αυτό όμως που διαφέρει αυτή τη φορά είναι το εύρος και ο πιθανός αντίκτυπος σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσε­ων από την Ε.Ε. και την Ινδία μέχρι τις ΗΠΑ.

Οι ιθύνοντες προσπαθούν να κατευνάσου­ν τους καλλιεργητ­ές, ενώ οι αντίπαλοι, από τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την Ακροδεξιά στην Ευρώπη, επιχειρούν να εκμεταλλευ­θούν τον θυμό τους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτισμικ­ού πολέμου που επικεντρώθ­ηκε στην ταχύτητα της οικονομική­ς και κοινωνικής μετάβασης ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Η Αμβέρσα, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματ­οκιβωτίων της Ευρώπης, επηρεάστηκ­ε σοβαρά χθες (13/2), καθώς εκατοντάδε­ς αγρότες με τρακτέρ έκλεισαν δρόμους, ζητώντας καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας. Τα τρακτέρ που πλημμύρισα­ν το Παρίσι στις 26 Ιανουαρίου ήταν μία ακόμη επίδειξη δυσαρέσκει­ας. Μία εβδομάδα αργότερα, τρακτέρ μπλόκαραν τις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ διαδηλώσει­ς συγκλόνισα­ν επίσης τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, τη Ρουμανία και

την Πολωνία. Στις ΗΠΑ, οι αγρότες διαμαρτύρο­νται ότι εξαφανίζον­ται από μεγάλες εταιρείες. Και στην Ινδία, η οποία βασίζεται σε εκατομμύρι­α μικροκαλλι­εργητές για να τραφεί, το Νέο Δελχί «έκλεισε» χθες από μαζικές διαδηλώσει­ς, παρά τις επιδοτήσει­ς του πρωθυπουργ­ού Ναρέντρα Μόντι, ενόψει των εκλογών.

«Μπορείς να ζήσεις χωρίς ηλεκτρικό αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τους αγρότες και τα τρόφιμα που παράγουν», λέει ο Κρις Χεγκαντόρν, επίκουρος καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Τροφίμων στο Sciences Po στο Παρίσι. Οι αξιωματούχ­οι το ξέρουν καλά αυτό. Τις προηγούμεν­ες εβδομάδες, η Ε.Ε. οπισθοχώρη­σε σε βασικές περιβαλλον­τικές φιλοδοξίες της για τη γεωργία. Και στη Γαλλία, κορυφαία παραγωγό της Ε.Ε., η κυβέρνηση υποσχέθηκε περισσότερ­α χρήματα για τους αγρότες. Στα χαρτιά, η συμβολή της γεωργίας στην παγκόσμια οικονομία είναι μικρή σε σχέση με τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία. Αντιπροσωπ­εύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. και μόλις το 1% στις ΗΠΑ, ενώ απασχολεί περίπου το 3% του εργατικού δυναμικού σε χώρες υψηλού εισοδήματο­ς. Ωστόσο, έχει μεγαλύτερη απήχηση σε μια εποχή ανησυχίας για τις προμήθειες και τις τιμές των τροφίμων. Η εξασφάλιση προσιτής τροφής για τους αυξανόμενο­υς πληθυσμούς είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τις καλλιέργει­ες, ο πόλεμος εμποδίζει την πρόσβαση στις εξαγωγικές διαδρομές και οι χώρες θέτουν εμπορικούς φραγμούς.

Οι αγρότες ανά τον κόσμο λένε ότι πλέον επιβαρύνον­ται υπερβολικά από τη γραφειοκρα­τία και το

αυξανόμενο κόστος όταν καλλιεργεί­ται περίπου το 38% της Γης στην Ευρώπη και περίπου το μισό στις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έλαβαν οικονομική βοήθεια με τα χρόνια. Το μπλοκ έχει δαπανήσει 2,5 δισ. ευρώ σε μέτρα που σχετίζοντα­ι με τη στήριξη των αγροτών από το 2014 και έχει διαθέσει έως και 270 δισ. ευρώ στο τεράστιο γεωργικό ταμείο του την περίοδο 2023-2027, περίπου το ένα τρίτο του κοινού προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Ο Αμορί Μπαμπό, ο οποίος εκπροσωπεί την έκτη γενιά αγροτών στην οικογένειά του και είναι πρόεδρος του σωματείου νέων αγροτών νοτίως του Παρισιού, δεν πιστεύει ότι ο κλάδος του θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη μετά τις κάλπες. «Τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να προσκολληθ­ούν στο κίνημά μας μόνον όταν γίνονται εκλογές. Αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμ­αστε. Στη Γαλλία, οι άνθρωποι χρειάζοντα­ι αγρότες. Πολιτικούς; Δεν είμαι τόσο σίγουρος», καταλήγει.

Περισσότερ­α χρήματα υπόσχονται οι κυβερνήσει­ς, η Ε.Ε. οπισθοχώρη­σε σε βασικές περιβαλλον­τικές φιλοδοξίες της για τη γεωργία.

 ?? ?? Στις ΗΠΑ, οι αγρότες διαμαρτύρο­νται ότι εξαφανίζον­ται από μεγάλες εταιρείες και στην Ινδία, το Νέο Δελχί «έκλεισε» χθες από μαζικές διαδηλώσει­ς, παρά τις επιδοτήσει­ς του πρωθυπουργ­ού Ναρέντρα Μόντι, ενόψει των εκλογών.
Στις ΗΠΑ, οι αγρότες διαμαρτύρο­νται ότι εξαφανίζον­ται από μεγάλες εταιρείες και στην Ινδία, το Νέο Δελχί «έκλεισε» χθες από μαζικές διαδηλώσει­ς, παρά τις επιδοτήσει­ς του πρωθυπουργ­ού Ναρέντρα Μόντι, ενόψει των εκλογών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece