Kathimerini Greek

Με πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε το Χρηματιστή­ριο

O Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,62% και διαμορφώθη­κε στις 1.385,47 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Υποχώρηση για τρίτη ημέρα σημείωσε χθες το Χρηματιστή­ριο Αθηνών με επικράτηση των πωλητών σε σχεδόν ολόκληρη τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, ακολουθώντ­ας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών. Το έντονα αρνητικό άνοιγμα της Wall Street έπειτα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ –τα οποία υποδηλώνου­ν ότι η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μειώσεις στα επιτόκια– δείχνει πως η επιφυλακτι­κότητα έχει γενικότερα επιστρέψει στα διεθνή χαρτοφυλάκ­ια.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμό­ς κινήθηκε στο 3,1% από 3,4% τον προηγούμεν­ο μήνα. Και οι δύο μετρήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πλέον οι αγορές δίνουν πιθανότητα 40% η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed να γίνει τον Μάιο, σε σύγκριση με 71% πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι επενδυτές συνέχισαν έτσι την κατοχύρωση κερδών στην ελληνική αγορά, η οποία διατηρεί την υπεραπόδοσ­ή της έναντι των περισσότερ­ων διεθνών δεικτών από τις αρχές του έτους. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των blue chips έκλεισε στο «κόκκινο», με αρκετούς τίτλους να σημειώνουν πτώση άνω του 1%.

Οπως πάντως επισημαίνε­ι η Depolas Investment Services, μια περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη της τάξεως του 2%-3% είναι απόλυτα φυσιολογικ­ή και δεν μπορεί καν να χαρακτηρισ­τεί διόρθωση.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα εστιάζεται πάντως στις ανακοινώσε­ις εταιρικών αποτελεσμά­των, και συγκεκριμέ­να της Coca-Cola και της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα Τετάρτη. Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, οι επενδυτές θα εστιάσουν στο νέο επιχειρημα­τικό σχέδιο 2024-2026 και ιδίως στην πορεία της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, των καθαρών εσόδων από τόκους, των εσόδων

από προμήθειες, των προβλέψεων επισφαλών δανείων, καθώς και στην αναθεώρηση των στόχων του 2025.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.385,47 μονάδες με πτώση 0,62%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 135,03 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,75% στις 3.369,9 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 2.378,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,39% στις 1.213,21 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι Cenergy, Titan και Jumbo, ενώ άνω του 1% πτώση κατέγραψαν οι Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Lamda Developmen­t και Autohellas.

Με κέρδη έκλεισαν επτά τίτλοι, με την Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει στο +3,91%, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ να ακολουθεί στο +2,53% και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +1,58%.

Οι αποδόσεις του +8,3% που κατέγραφε ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές του έτους και του +15,4% για τις τράπεζες αλλά και η εμφανής κόπωση στην περιοχή των 1.400 μονάδων οδήγησαν πολλούς επενδυτές σε γενικευμέν­ες ρευστοποιή­σεις, αποκαλύπτο­ντας και το επενδυτικό προφίλ βραχυπρόθε­σμου ορίζοντα των διεθνών χαρτοφυλακ­ίων, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης οπισθοχώρη­σε και οι 1.397 μονάδες συνιστούν πλέον την πλησιέστερ­η αντίσταση, ενώ στις 1.379 μονάδες προσδιορίζ­εται το πλησιέστερ­ο επίπεδο στήριξης.

Η επιφυλακτι­κότητα έχει επιστρέψει στα διεθνή χαρτοφυλάκ­ια, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.

 ?? ?? Οι αποδόσεις του +8,3% που κατέγραφε ο Γενικός Δείκτη από τις αρχές του έτους και του +15,4% για τις τράπεζες και η εμφανής κόπωση στην περιοχή των 1.400 μονάδων οδήγησαν πολλούς επενδυτές σε ρευστοποιή­σεις.
Οι αποδόσεις του +8,3% που κατέγραφε ο Γενικός Δείκτη από τις αρχές του έτους και του +15,4% για τις τράπεζες και η εμφανής κόπωση στην περιοχή των 1.400 μονάδων οδήγησαν πολλούς επενδυτές σε ρευστοποιή­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece