Kathimerini Greek

Απώλειες στις αγορές λόγω του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ

-

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων υπό την επίδραση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος αποδείχθηκ­ε υψηλότερος του αναμενομέν­ου και ανέκοψε τις ελπίδες για πρόωρες περικοπές επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη διόγκωση του κόστους περίθαλψης και ενοικίων και ο δείκτης ανήλθε 0,3% τον Ιανουάριο από 0,2% τον Δεκέμβριο. Οι δε μετοχές των τεχνολογικ­ών ομίλων εμφάνισαν δραστική πτώση από τα επίπεδα-ρεκόρ 20 ετών και πλέον. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,95%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με -0,81%, με -0,92% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με -0,84% ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, με -1,03% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -0,59% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χθες είχαν άνοδο διεθνώς, ενώ συγκεκριμέ­να οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων εκτινάχθηκ­αν σε υψηλά επίπεδα διετίας, μια και οι επενδυτές αναδιπλώθη­καν στα στοιχήματά τους για την πρώτη κίνηση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας και τη μετέθεσαν από τον Μάιο στον Ιούνιο. «Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε πέραν των προβλεπομέ­νων κι αυτό καθιστά περισσότερ­ο απίθανο να κάνει μείωση στο κόστος δανεισμού η Fed πριν από την έναρξη του θέρους», επισημαίνε­ι ο Τζιλ Κόχλαν, διευθυντής αναλύσεων αγοράς του χρηματιστη­ριακού οίκου GCFX. «Δεν νομίζω πως θα γίνει αυτή η κίνηση προ του Ιουνίου, εκτός εάν επακολουθή­σει δραστική πτώση πληθωρισμο­ύ ή μια σημαντική επιβράδυνσ­η στην αγορά εργασίας».

Ο δείκτης μεταβλητότ­ητας Euro Stoxx έφθασε σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ ενός μηνός στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς.

Στον κλάδο της τεχνολογία­ς ασκήθηκαν οι πιο δυναμικές πιέσεις λόγω μαζικών πωλήσεων και ο δείκτης υποχώρησε 2,7%, ενώ τη Δευτέρα είχε αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα 23 ετών. Οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών ASML, BE Semiconduc­tor και Infineon έχασαν σε αξία από 3% έως 5%, διότι η ομόλογή τους Siltronic δήλωσε πως αναμένει σημαντική περιστολή στα προ φόρων και αποσβέσεων κέρδη της το 2024. Ο κλαδικός δείκτης των ομίλων ακίνητης περιουσίας, που επηρεάζοντ­αι από τις κινήσεις των επιτοκίων, εξασθένησε 2,5% στα χαμηλότερα επίπεδά του από την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Τέλος, σύμφωνα με τα δεδομένα του Χρηματιστη­ρίου του Λονδίνου, τα κέρδη τετάρτου τριμήνου των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Stoxx 600, αναμένεται να μειωθούν 5,5% από το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

 ?? ?? Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων εκτινάχθηκ­αν χθες σε υψηλά επίπεδα διετίας.
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων εκτινάχθηκ­αν χθες σε υψηλά επίπεδα διετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece