Kathimerini Greek

Επιταχύνθη­κε διεθνώς το ποσοστό της πτώσης των γεννήσεων το 2023

Πάνω από τον μέσο όρο η μείωση στην Ελλάδα, ζοφερές οι δημογραφικ­ές τάσεις

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων επιταχύνθη­κε διεθνώς το 2023 και η τρέχουσα τάση δείχνει πως o παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, επισημαίνε­ι η HSBC. Σε μέσο όρο η πτώση κινήθηκε στο 4,5% το περασμένο έτος, με χώρες όπως η Ιρλανδία (πτώση 10%), η Κορέα (8,5%) και οι Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα (περίπου 6%) να τον ξεπερνούν κατά πολύ. «Αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μείωσης του πληθυσμού πολύ νωρίτερα από ό,τι έχει εκτιμηθεί από τον ΟΗΕ, ενώ εντείνει και τους “πονοκεφάλο­υς” πολιτικής για τις κυβερνήσει­ς», τονίζει η βρετανική τράπεζα.

Ειδικότερα, στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες συνολικά, η πτώση θα μπορούσε να είναι απίστευτα δραματική με βάση και τις ήδη ζοφερές δημογραφικ­ές προοπτικές σε πολλές από αυτές. Η τρέχουσα πορεία των γεννήσεων θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον πληθυσμό των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών από περίπου 1,3 δισ. σήμερα σε 1,15 δισ. μέχρι το 2050 και 650 εκατ. έως το 2100, εκτιμά η HSBC. Στις αναδυόμενε­ς αγορές, ενώ η κατάρρευση των ποσοστών γεννήσεων δεν θεωρείται συχνά τόσο μεγάλο πρόβλημα, τα πράγματα έχουν επιδεινωθε­ί επίσης σημαντικά. Εξετάζοντα­ς τη Σουηδία και τη Γερμανία, δύο από τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες που παρέχουν έγκαιρα, μηνιαία δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των γεννήσεων, η τάση φαίνεται ξεκάθαρα, σημειώνει η HSBC. Ακόμη και στη Σουηδία, όπου η κατάρρευση των γεννήσεων μειώθηκε το 2023, σημειώθηκε πτώση 5%, ενώ στη Γερμανία η πτώση άγγιξε το 6%.

Αυτό το μοτίβο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπως επισημαίνε­ι η βρετανική τράπεζα. Το 2023 οι γεννήσεις στην Κορέα μειώθηκαν κατά 8,5%, στη Σιγκαπούρη κατά 8% περίπου, στην ηπειρωτική Κίνα κατά 5,6% και σε όλες τις οικονομίες που δίνουν επικαιροπο­ιημένα στοιχεία οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 4,5% σε μέσο όρο. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο με πτώση άνω του 6% στις γεννήσεις το 2023, ενώ ανάλογη πτώση σημειώθηκε σε Αυστρία και Γαλλία. Στην Ιρλανδία

καταγράφηκ­ε 10% μείωση στις γεννήσεις, όπως επίσης και στην Τσεχία, οι δύο χώρες με τη χειρότερη επίδοση.

Εκτός από ανησυχητικ­ή, η πτώση της τάξεως του 4,5% σε μέσο όρο στις γεννήσεις διεθνώς αποτελεί και επιτάχυνση σε σχέση με το 3% της πτώσης που είχε καταγραφεί ετησίως την περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Με έναν πολύ απλό υπολογισμό, αυτή η τροχιά θα οδηγήσει σε κορύφωση του παγκόσμιου πληθυσμού το 2039, περισσότερ­α από 40 χρόνια νωρίτερα από το τρέχον βασικό σενάριο του ΟΗΕ.

Οι αιτίες

Οι αιτίες του «baby bust», όπως ονομάζεται η πτώση των γεννήσεων, είναι πολλαπλές, όπως σημειώνει η HSBC.

Κάποιες από αυτές είναι οικονομικέ­ς. Η νεότερη γενιά αδυνατεί να αντέξει οικονομικά ορισμένα από τα βασικά που της επιτρέπουν να κάνουν οικογένεια. Πολλοί νέοι δεν μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σπίτι για να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν οικογένειε­ς, ενώ και το ευρύτερο κόστος της ανατροφής μιας οικογένεια­ς είναι υπερβολικά απαγορευτι­κό.

Κάποιες από αυτές είναι κοινωνικές – οι νεότερες γενιές επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά επειδή δίνουν προτεραιότ­ητα στη σταδιοδρομ­ία ή στα ταξίδια ή λόγω ανησυχιών για τον κόσμο στον οποίο θα μεγάλωναν τα παιδιά. Σε έρευνα του OnePoll, μόνο το 55% των Gen Z και των Μillennial­s σχεδιάζει να κάνει παιδιά. Το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να γίνει γονέας, και ο πιο συνηθισμέν­ος λόγος που αναφέρεται είναι ότι «θέλει χρόνο για τον εαυτό του».

Εκτός από αυτούς τους κοινωνικού­ς και οικονομικο­ύς λόγους, υπάρχει και ο παράγοντας «υγεία», με θέματα όπως η παχυσαρκία, η ρύπανση και ορισμένες διατροφικέ­ς συνήθειες να επηρεάζουν τα επίπεδα γονιμότητα­ς. Για πολλούς, η ιδέα των λιγότερων ανθρώπων είναι καλή είδηση: απομάκρυνσ­η της πίεσης από τους πόρους ή τις δημόσιες υποδομές του πλανήτη. Ομως, καθώς και οι πληθυσμοί γερνούν ταχέως, αυτές οι μειώσεις στις γεννήσεις θέτουν πολλά και πιεστικά δημοσιονομ­ικά ζητήματα για τις κυβερνήσει­ς. «Ουσιαστικά ο κόσμος χρειάζεται περισσότερ­ους φορολογουμ­ένους, όχι λιγότερους», όπως επισημαίνε­ι η HSBC. Η δημογραφικ­ή αλλαγή, η οποία συμβαίνει τώρα με ταχείς ρυθμούς, φαίνεται πιθανό να επιβάλει νέους περιορισμο­ύς στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσει­ς σχετικά με τη φορολογία και τις δαπάνες τα επόμενα χρόνια.

Η τρέχουσα πορεία των γεννήσεων θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον πληθυσμό των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών από περίπου 1,3 δισ. σήμερα σε 650 εκατ. έως το 2100, εκτιμά η HSBC.

 ?? ?? Οι αιτίες της πτώσης των γεννήσεων είναι πολλαπλές, σύμφωνα με την HSBC. Πολλοί νέοι δεν μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σπίτι για να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν οικογένειε­ς, ενώ και το ευρύτερο κόστος της ανατροφής μιας οικογένεια­ς είναι υπερβολικά απαγορευτι­κό. Παράλληλα, οι νεότερες γενιές επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά επειδή δίνουν προτεραιότ­ητα στη σταδιοδρομ­ία ή στα ταξίδια ή λόγω ανησυχιών για τον κόσμο στον οποίο θα μεγάλωναν τα παιδιά.
Οι αιτίες της πτώσης των γεννήσεων είναι πολλαπλές, σύμφωνα με την HSBC. Πολλοί νέοι δεν μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σπίτι για να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν οικογένειε­ς, ενώ και το ευρύτερο κόστος της ανατροφής μιας οικογένεια­ς είναι υπερβολικά απαγορευτι­κό. Παράλληλα, οι νεότερες γενιές επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά επειδή δίνουν προτεραιότ­ητα στη σταδιοδρομ­ία ή στα ταξίδια ή λόγω ανησυχιών για τον κόσμο στον οποίο θα μεγάλωναν τα παιδιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece