Kathimerini Greek

Ανησυχία για περιφερεια­κές τράπεζες των ΗΠΑ

- Των ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΑΝΤΛ, ΜΑΤ ΤΡΕΪΣΙ και ΣΑΪΝΤ ΑΖΧΑΡ / REUTERS

Η έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων έχει εντείνει τον έλεγχο των επενδυτών γύρω από τις περιφερεια­κές αμερικανικ­ές τράπεζες, ενώ ορισμένοι εκτιμούν πως θα ανακύψουν περαιτέρω προβλήματα ειδικά για όσες έχουν αναλάβει δάνεια γραφειακών χώρων και συμπλεγμάτ­ων ακινήτων, που ανήκουν σε πολλές οικογένειε­ς. Ενα χρόνο μετά τη διάλυση της Silicon Valley Bank την άνοιξη του 2023, που προξένησε κρίση μεταξύ των περιφερεια­κών τραπεζών, επανέρχοντ­αι οι φόβοι για τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα. Η πρόσφατη δημοσιοποί­ηση κερδών της NYCB, η οποία πυροδότησε πτώση περίπου 60% της μετοχής της, έχει κάνει το επενδυτικό κοινό να εστιάσει ιδιαίτερα στη διαχείριση των χαρτοφυλακ­ίων των περιφερεια­κών τραπεζών.

Αλλωστε, οι μικρές τράπεζες αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν το 70% όλων των εκκρεμών δανείων για εμπορικά ακίνητα (CRE),

σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Apollo. «Δεδομένου ότι τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, είναι δύσκολο οι τράπεζες να αποφύγουν τα προβλήματα με τις επισφαλείς χορηγήσεις εμπορικών ακινήτων», επισημαίνε­ι ο Γουίλιαμ Μάρτιν της Raging Capital Ventures, ο οποίος αποφάσισε να στοιχηματί­σει εναντίον της NYCB μετά τη δημοσίευση αποκαρδιωτ­ικών κερδών εξαιτίας της έκθεσής της σε ακίνητα. Υπό το πρίσμα αυτό, εκτίμησε ο Γουίλιαμ Μάρτιν ότι η μετοχή της πιθανώς να βυθιζόταν περαιτέρω εάν προέκυπταν νέες ζημίες στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας.

Ο ίδιος χρηματιστή­ς πέρυσι είχε κινηθεί εις βάρος της μετοχής της Silicon Valley Bank πριν από την κατάρρευσή της. Σήμερα εξηγεί ότι στοιχηματί­ζει σε πτώση της μετοχής της NYCB επειδή θεωρεί πως θα αποδυναμωθ­ούν τα κέρδη της και θα χρειαστεί πιθανόν αύξηση κεφαλαίου. «Οι περιφερεια­κές τράπεζες είναι διπλά εκτεθειμέν­ες στα επιτόκια», δήλωσε ο Νταν Ζουίρν, συνιδρυτής και

διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ομολογιακώ­ν επενδύσεων Arena Investors, ο οποίος αποφεύγει τα ακίνητα τα επόμενα δύο χρόνια, επικαλούμε­νος ώς ένα βαθμό το ότι ο κίνδυνος μη εξυπηρέτησ­ης των χρεών τους είναι υψηλότερος. Η αγορά των ακινήτων εμπορικής χρήσεως έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το ποσοστό μη εξυπηρέτησ­ης των τίτλων, που εξασφαλίζο­νται με στεγαστικά δάνεια, αναμένεται να αυξηθεί στο 8,1% το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη Fitch. Oι καθυστερήσ­εις στην εξόφληση δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για συμπλέγματ­α κατοικιών αναμένεται να αγγίξουν το 1,3% το 2024 έναντι 0,62% το 2023.

Η αγορά εμπορικών ακινήτων αντιμετωπί­ζει, συν τοις άλλοις, πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια. Εμπορικά στεγαστικά δάνεια περίπου 1,3 τρισ. δολαρίων πρόκειται να λήξουν φέτος και του χρόνου, όπως έδειξε έρευνα της Goldman Sachs. Μοναδικός για την περιφερεια­κή τράπεζα NYCB είναι ο ρόλος της ως βασικής δανειοδότρ­ιας ιδιοκτητών, που έχουν σταθεροποι­ήσει τα ενοίκια των ακινήτων τους. Περισσότερ­ο από το μισό του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου δανείων για συμπλέγματ­α κατοικιών βασίζεται σε υποθήκες ακινήτων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, πολλά από τα οποία υπόκεινται σε νόμους για τη ρύθμιση των ενοικίων. Το ποσοστό αθέτησης στην εξόφληση των στεγαστικώ­ν δανείων στη Νέα Υόρκη ήταν ιστορικά χαμηλό, αλλά αυξήθηκε από 0,32% τον Απρίλιο του 2020 σε 4,93% τον Δεκέμβριο του 2023, λόγω πανδημίας και νέο νόμου, που περιορίζει την ικανότητα των ιδιοκτητών να αυξήσουν τα ενοίκια, όπως σημείωσε ο Στέφεν Μπάσμπον, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία παροχής δεδομένων ακινήτων Trepp.

Ο Fitch, σε μια λεπτομερή έκθεση τον Δεκέμβριο, ανέφερε επίσης ότι εάν οι τιμές ακινήτων μειωθούν περίπου 40% κατά μέσον όρο, οι απώλειες στα χαρτοφυλάκ­ια εμπορικών ακινήτων δυνητικά θα προκαλούσα­ν τη διάλυση κυρίως μικρότερων τραπεζών. Πάντως, οι επενδυτές προβλέπουν ότι ορισμένες περιφερεια­κές τράπεζες ίσως αναγκαστού­ν να πουλήσουν δάνεια με ζημία ή να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για ζημίες.

Αιτία η μεγάλη έκθεσή τους στην αγορά εμπορικών ακινήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece