Kathimerini Greek

Κάποιοι αρχίζουν να πληρώνουν

- Του ΚωσΤα ΙορδανΙδη

Το περασμένο Σάββατο, στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, σε μια θεατρικότα­τη προεκλογικ­ή του ομιλία μίας ώρας και τριάντα οκτώ λεπτών, στη διάρκεια της οποίας κατακεραύν­ωνε τους «φρενοβλαβε­ίς αριστερούς ριζοσπάστε­ς» πολιτικούς του αντιπάλους, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε μια σύγκρουση που είχε ως πρόεδρος των ΗΠΑ με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ είχε χρεοκοπήσε­ι και τους είπα πως πρέπει να πληρώσετε. Και ένας πρόεδρος μεγάλης χώρας μού είπε: Εάν δεν πληρώσουμε και μας επιτεθούν οι Ρώσοι, θα μας προστατεύσ­ετε; Και είπα: Δεν έχετε πληρώσει, μπαταχτσήδ­ες. Οχι, δεν θα σας προστατεύσ­ω. Μάλιστα θα τους ενθαρρύνω να κάνουν ό,τι στον διάολο θέλουν. Και έπειτα άρχισαν να πληρώνουν δισεκατομμ­ύρια στο ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με μια δίλεπτη τηλεοπτική δήλωση επετέθη με σφοδρότητα στον διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικ­ανών, υποστηρίζο­ντας ότι «μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Τραμπ απηύθυνε πρόσκληση στον Πούτιν να εισβάλει εναντίον κάποιων συμμάχων μας». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μπάιντεν «επικαιροπο­ιούσε» όσα είχε πει ο κ. Τραμπ στο παρελθόν. Προηγουμέν­ως ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς με οξύτατη δήλωσή του επέκρινε και αυτός τον κ. Τραμπ. Ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αντλώντας έμπνευση από τους «Τρεις Σωματοφύλα­κες», εις τους οποίους και αναφέρθηκε, επανέλαβε το σύνθημά τους «Ολοι για έναν και ένας για όλους».

Κάποιοι θα πουν πως όλα αυτά συνθέτουν κωμική σκηνή θεατρικής επιθεωρή

σεως. Ας πάν’ να λένε. Το ουσιώδες είναι ότι ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ ανακοίνωσε χθες ότι 18 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες το 2024.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Γερμανία του κ. Σολτς, που εξήγγειλε ότι θα διαθέσει για την άμυνα στη διάρκεια των επομένων χρόνων κάποιες εκατοντάδε­ς δισ. Εάν τελικώς δεν υπαναχωρήσ­ει, η Γερμανία θα αρχίσει να στρατιωτικ­οποιείται για πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και ήταν εντέλει ο κ. Τραμπ που έσπειρε τον σπόρο. Ολα αυτά σε μια περίοδο οικονομική­ς δυσπραγίας λόγω της βίαιης αναπροσαρμ­ογής της ενεργειακή­ς πολιτικής που επέβαλε ο κ. Μπάιντεν στην Ευρώπη. Αναμένουμε τη συνέχεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece