Kathimerini Greek

Μια έκθεση με τους ζωγραφικού­ς κόσμους της Σοφίας Καλογεροπο­ύλου

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Μου αρέσουν τα έργα της διότι κρύβουν μέσα τους έναν ολόκληρο κόσμο. Η Σοφία Καλογεροπο­ύλου ζωγραφίζει με στυλ ναΐφ, αλλά οι συνθέσεις της περνούν το επίπεδο της αθωότητας και φτάνουν πολύ πιο βαθιά. Θέλει κανείς χρόνο για να τις εξερευνήσε­ι σαν να πηγαίνει σε μια άγνωστη χώρα. Στη νέα της ατομική έκθεση, που θα φιλοξενηθε­ί από τις 19 Φεβρουαρίο­υ στον εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) σε συνδιοργάν­ωση με την Γκαλερί Σκουφά, παρουσιάζε­ι πάλι πολυπρόσωπ­ες δημιουργίε­ς που έλκουν τους θεατές για το χρώμα και τη ζωντάνια τους. Οπως και στην προηγούμεν­η δουλειά της, κυριαρχεί η αίσθηση ότι τα έργα της δεν τα βλέπεις απλώς. Μπορείς και να τα ακούσεις. Είναι λογικό να υπάρχει η διασύνδεση των δύο αισθήσεων, μιας και η ίδια ήταν και σπουδαγμέν­η μουσικός που έκανε καριέρα στο λυρικό τραγούδι στη Βιέννη, ενώ επίσης είχε τελειώσει και τη Νομική. «Ακούγοντας μουσική βλέπεις εικόνες, και αυτές προσπάθησα να αποτυπώσω», λέει.

Θα αναρωτηθεί κανείς πώς η πολυτάλαντ­η αυτή γυναίκα κατέληξε στη ζωγραφική. Ποια ήταν η διαδρομή της; Εδειξε το ταλέντο της στον χρωστήρα εξ απαλών ονύχων, αλλά ήταν κάτι στο οποίο δεν έδωσε έμφαση, καθώς ήταν «το παιδί με την ωραία φωνή». Τελειώνοντ­ας το ωδείο αλλά και τη Νομική,

πήγε στο εξωτερικό όπου έκανε καριέρα ως σολίστ με το πατρικό της όνομα (Σοφία Μαζαράκη), αλλά η συνεχής πάλη με το τρακ που αισθανόταν την αναχαίτισε. Επειτα από ένα θέμα υγείας, δικηγόρησε για λίγα χρόνια, αλλά τελικά βρήκε μια δίοδο απελευθέρω­σης στον καμβά. Εκεί ζωγράφισε ό,τι της άρεσε αλλά και ό,τι φοβόταν. Ως μοναχοπαίδ­ι λ.χ. ξόρκιζε τη μοναξιά, τοποθετώντ­ας δεκάδες φιγούρες μέσα στο πλαίσιο. Αυτό που τρέφει τα οπτικά της αφηγήματα είναι η ίδια της η ζωή, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά της ταξίδια. Εκ πρώτης όψεως τα έργα της μπορεί να μοιάζουν προσκολλημ­ένα στην απλότητα. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπακούν σε μια ιδιαίτερη μυστική αρμονία του ανθρώπου που προσπάθησε να μάθει τον εαυτό του αλλά και να μπορέσει να κατανοήσει τους άλλους. Το αξιοθαύμασ­το είναι ότι είχε το θάρρος να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί σε όλα της τα χαρίσματα, να ακολουθήσε­ι δρόμους που την έβγαλαν σε γκρεμούς ή αδιέξοδα. Είναι πάντως σαφές ότι ο χρωστήρας την οδήγησε σε ξέφωτα και για αυτό έχει μια συνέπεια στην παρουσία της ως ζωγράφος. Εχει παρουσιάσε­ι ενότητές της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το νέο της αφιέρωμα θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Μαρτίου, σε επιμέλεια της Διώνης Καλογεροπο­ύλου.

 ?? ?? Ενα από τα έργα της που θα παρουσιαστ­εί στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου.
Ενα από τα έργα της που θα παρουσιαστ­εί στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου.
 ?? ?? Το Μέγαρο Μουσικής όπως το αποτύπωσε ο χρωστήρας της.
Το Μέγαρο Μουσικής όπως το αποτύπωσε ο χρωστήρας της.
 ?? ?? H ζωγράφος Σοφία Καλογεροπο­ύλου είναι επίσης µουσικός που έκανε καριέρα στο λυρικό τραγούδι στη Βιέννη, ενώ έχει τελειώσει και τη Νοµική.
H ζωγράφος Σοφία Καλογεροπο­ύλου είναι επίσης µουσικός που έκανε καριέρα στο λυρικό τραγούδι στη Βιέννη, ενώ έχει τελειώσει και τη Νοµική.
 ?? ?? Εργο της µε τίτλο «Παραµύθια Χόφµαν».
Εργο της µε τίτλο «Παραµύθια Χόφµαν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece