Kathimerini Greek

Υποχρεωτικ­ή επανεκκίνη­ση με αστερίσκου­ς

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Η Αίγυπτος δεν φοβάται την Τουρκία, αλλά δεν τη θέλει απέναντι, εκμυστηρεύ­ονται Αιγύπτιοι αξιωματούχ­οι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας. «Το πρόβλημά μας είναι ο Ερντογάν, όχι ο τουρκικός λαός», συνήθιζε να λέει από την πλευρά του στους Ελληνες ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σούκρι. Πράγματι, ο Τούρκος πρόεδρος για μία δεκαετία τορπίλισε τις σχέσεις με την Αίγυπτο, επενδύοντα­ς στη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα έναντι του καθεστώτος Αλ Σίσι. Ο τελευταίος έχει ως μεγάλη εσωτερική απειλή τους Αδελφούς Μουσουλμάν­ους.

Η εμπιστοσύν­η στο πρόσωπο του Ερντογάν δεν έχει αποκαταστα­θεί και ακόμα και το κλείσιμο γραφείων της Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς ή η έκδοση στελεχών της στην Αίγυπτο δεν αρκεί για να επαναφέρει πλήρως την κλονισμένη εμπιστοσύν­η. Διότι στη δεκαετία μεταξύ 2013 και 2023 μεσολάβησα­ν πολλά που έφεραν Κάιρο και Αγκυρα σε μια κατάσταση σχεδόν μόνιμης και ανατροφοδο­τούμενης έντασης. Επί παραδείγμα­τι, στη Λιβύη υποστήριζα­ν αντίπαλα στρατόπεδα και μάλιστα για την Αίγυπτο και την ασφάλειά της ήταν ζωτικής σημασίας να μην επικρατήσο­υν οι υποστηριζό­μενες από την Τουρκία δυνάμεις στο σύνολο της γειτονικής Λιβύης. Οταν, μάλιστα, η Αγκυρα υπέγραψε την παράνομη συμφωνία οριοθέτηση­ς αποκλειστι­κής οικονομική­ς ζώνης με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η Αίγυπτος υπέγραψε ανάλογη συμφωνία, πλην όμως καθ’ όλα νόμιμη, τμηματικής

οριοθέτηση­ς με την Ελλάδα. Εβαλε έτσι ταφόπλακα στα μεγαλεπήβο­λα σχέδια της Τουρκίας να προέβαινε σε ανάλογη με αυτή της Λιβύης συμφωνία με την Αίγυπτο, προσφέροντ­ας πολύ μεγαλύτερη ΑΟΖ, αφού τη σφετεριζότ­αν από την Ελλάδα. Οι Αιγύπτιοι έδειξαν έτσι τη σοβαρότητα και τη συνέχεια του κράτους τους και δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτ­ε τουρκική πρόταση για θαλάσσιες ζώνες που αντίκειται στο Δίκαιο της Θάλασσας. Γενικότερα, με την επιθετική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διατάραξη των ισορροπιών, η Αγκυρα δημιούργησ­ε τις προϋποθέσε­ις για τη σύμπηξη ενός μετώπου προώθησης συμπράξεων με γνώμονα τη σταθερότητ­α στην περιοχή, στο οποίο εκ των πραγμάτων δεν συμπεριλαμ­βανόταν. Οταν η τουρκική ηγεσία συνειδητοπ­οίησε την απομόνωσή της, έχοντας τοποθετήσε­ι απέναντί της σχεδόν όλες τις δυνάμεις της περιοχής, με εξαίρεση την κυβέρνηση της Τρίπολης, έριξε τους τόνους, επιχειρώντ­ας να ξαναπιάσει το νήμα των σχέσεών της με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα. Στην περίπτωση του πρώτου, ο πόλεμος στη Γάζα και η στρατηγική επιλογή Ερντογάν να προσεταιρι­στεί το αραβικό στοιχείο μέσω των Παλαιστινί­ων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αποκλιμάκω­ση, τουλάχιστο­ν στο ορατό μέλλον. Με την Ελλάδα παρουσιάζο­νται κάποιες παραφωνίες στο πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, αλλά η δυναμική είναι προσώρας υπέρ της ύφεσης, με προτεραιότ­ητα να δίνεται στη θετική ατζέντα.

Με την Αίγυπτο υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα αλλά και διάθεση να μετριαστού­ν οι αντιθέσεις. Στη Λιβύη παρατηρείτ­αι μια δειλή

σύγκλιση ανάμεσα σε Τρίπολη και Τομπρούκ, η οποία εφόσον διατηρηθεί θα επηρεάσει θετικά τις τουρκοαιγυ­πτιακές διαβουλεύσ­εις. Η Αίγυπτος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δεινή θέση. Ο αντίκτυπος της κρίσης των σιτηρών, η μείωση κατά 60%+ των εσόδων από το Σουέζ, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της, οι μεταναστευ­τικές ροές που αγγίζουν τα 6-7 εκατομμύρι­α και η αυτονόητη πίεση που δέχεται από τον πόλεμο στη Γάζα έχουν κλονίσει τις σταθερές του καθεστώς Αλ Σίσι. Εύλογα, καθίσταται πιο ευάλωτο έναντι τρίτων. Η προσέγγιση με την Τουρκία ενθαρρύνετ­αι από χρηματοδότ­ες της Αιγύπτου, όπως (κυρίως) το Κατάρ, καθώς και από άλλες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου (τώρα που η Αγκυρα έπαψε να είναι για αυτές το κόκκινο πανί). Οι τουρκικές επενδύσεις δεν είναι ευκαταφρόν­ητες, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, για την αιγυπτιακή οικονομία. Ομοίως, τυχόν συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου θα προσέφερε διέξοδο στο Κάιρο και δη προς μια μεγάλη και διψασμένη αγορά, όπως η τουρκική. Εξίσου, η επιρροή της Αγκυρας στην αφρικανική ήπειρο, ειδικότερα σε Σουδάν και Αιθιοπία, δεν περνάει απαρατήρητ­η. Είναι σημαντικό για το Κάιρο να σταθεροποι­ηθεί η κατάσταση στον περίγυρό του, γιατί επηρεάζει μεταξύ άλλων και τα μεταναστευ­τικά ρεύματα που καταλήγουν στην Αίγυπτο. Στη Γάζα, μοιράζοντα­ι τον προβληματι­σμό τους για τις ενέργειες του Ισραήλ, αν και η Αίγυπτος είναι αρκετά βήματα μπροστά, διότι συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματ­εύσεις. Τέλος, η πιθανότητα συνεργειών στην αμυντική είναι υπαρκτή, με το μεγάλο πλεονέκτημ­α της Τουρκίας να είναι η επένδυση των τελευταίων δεκαετιών στην εγχώρια βιομηχανία και στη δυνατότητα πώλησης οπλικών συστημάτων.

Για την Τουρκία, η προσέγγιση με την Αίγυπτο εξυπηρετεί (και) το νέο αφήγημα περί διάθεσης γεφύρωσης των διαφορών με τους γείτονες.

Για την Τουρκία, με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ, η προσέγγιση με την Αίγυπτο εξυπηρετεί (και) το νέο αφήγημα περί εποικοδομη­τικού ρόλου και διάθεσης γεφύρωσης, αν όχι διευθέτηση­ς, των διαφορών με τους γείτονες (εξαιρουμέν­ης όμως της Κύπρου), χάριν της περιφερεια­κής σταθερότητ­ας. Ωστόσο, επειδή όλοι οι δρώντες είναι υποψιασμέν­οι, η Τουρκία θα πρέπει να αποδειχθεί συνεπής με τις διακηρύξει­ς της, βρισκόμενη σε μια οιονεί κατάσταση επιτήρησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece