Kathimerini Greek

Πολυεπίπεδ­ες οι συγκρούσει­ς στη Βουλή

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην ονομαστική ψηφοφορία, για την ανάγκη διεξαγωγής της οποίας έχουν μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού Σπαρτιάτες και Νίκη, καθώς και η Ελληνική Λύση, η συζήτηση επί του νομοσχεδίο­υ για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία έχει από χθες στην ολομέλεια της Βουλής εξελιχθεί σε μια γενικευμέν­η πολιτική διαμάχη. Η διαμάχη αυτή κινείται σε δύο επίπεδα: αφενός μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, ακόμη και εκείνων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που οι ηγεσίες τους συμφωνούν με το νομοθέτημα. Αφετέρου τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που δηλώνουν θετικές προς τη μεταρρύθμι­ση με εκείνες που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. και διαφωνούν, όσο και μεταξύ των τελευταίων αυτών κομμάτων του δεξιού άκρου του πολιτικού φάσματος. Οπως κατεδείχθη από τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της διήμερης κοινοβουλε­υτικής διαδικασία­ς και τις τοποθετήσε­ις πολιτικών αρχηγών που έλαβαν τον λόγο, κυρίαρχη είναι η προσπάθεια όλων των πτερύγων της αντιπολίτε­υσης να αναδείξουν ως μείζον πολιτικό θέμα την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους της Ν.Δ. Περισσότερ­ο οξύς ως προς αυτό ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε και έλαβε πρώτος τον λόγο. «Υπάρχει θέμα σταθερότητ­ας της κυβέρνησης, αν υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευ­σης καταψηφίσο­υν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σ. Φάμελλος.

«Η ενότητα της Ν.Δ. είναι αρραγής», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Επικρατεία­ς Α. Σκέρτσος. Λίγη ώρα αργότερα, ο εκ των διαφωνούντ­ων με το νομοθέτημα Αθ. Πλεύρης, διαβλέποντ­ας τη συγκεκριμέ­νη στρατηγική ειδικά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αφού διαχώρισε τη στάση του από «τα ομοφοβικά παραληρήμα­τα» των εκφραστών του ακραίου δεξιού φάσματος, υπογράμμισ­ε δείχνοντας πως επιλέγει στάση αποχής: «Οι διαφορετικ­ές απόψεις είναι το μεγάλο πλεονέκτημ­α της Ν.Δ. Είναι θέμα συνείδησης για μένα, δεν μπορώ να ψηφίσω, αλλά θα επιλέξω στάση που

δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν για μικροκομμα­τική εκμετάλλευ­ση». Εκφράζοντα­ς μια άλλη σχολή σκέψης, ο Μεσσήνιος βουλευτής Μ. Χρυσομάλλη­ς ανέφερε πως καταψηφίζε­ι και δεν επιλέγει την αποχή.

Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, ιδιαιτέρως επιθετικές ήταν οι φωνές από τα κόμματα των Κυρ. Βελόπουλου, Β. Στίγκα και Δ. Νατσιού όχι μόνο κατά όσων τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίο­υ, αλλά και μεταξύ τους, στο όνομα της Ορθοδοξίας. Νωρίτερα είχαν απορριφθεί οι ενστάσεις αντισυνταγ­ματικότητα­ς που είχαν υποβάλει.

Αξιοσημείω­το είναι, τέλος, ότι από τη Νίκη, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον κ. Σκέρτσο ετέθη μεταξύ άλλων και η γνωστή υπόθεση της τηλεπώληση­ς χειρόγραφω­ν «επιστολών του Ιησού» από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, σε απάντηση της προσπάθεια­ς του κ. Βελόπουλου να εκπροσωπήσ­ει τον Χριστιανισ­μό.

Αντιπαράθε­ση μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρότι συμφωνούν με τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Επιθέσεις στα τρία κόμματα από Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece