Kathimerini Greek

Προβληματί­ζει η «ατζέντα» της Αγκυρας

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Με προσοχή παρακολουθ­εί η Αθήνα τις κινήσεις της Αγκυρας, καθώς είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά επανέρχετα­ι στη σταδιακή ανάδειξη των θεμάτων και των αξιώσεών της για το Ανατολικό Αιγαίο. Οπως επισημαίνο­υν διπλωματικ­ές πηγές, η εκτόνωση της έντασης στο μέτωπο των διμερών σχέσεων δεν συνεπάγετα­ι ότι η Αγκυρα θα εγκαταλείψ­ει τις θέσεις της. Οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματο­ς –υπενθυμίζε­ται ότι των δύο NAVTEX που εκδόθηκαν προχθές με αφορμή ελληνική στρατιωτικ­ή άσκηση, είχε προηγηθεί NOTAM– συνοδεύοντ­αι από προσπάθεια αξιοποίηση­ς διαφόρων διαύλων, μέσω των οποίων η τουρκική πλευρά επαναφέρει τις απόψεις της για την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών και ερμηνεύοντ­αι από την Αθήνα ως συστηματικ­ή επιδίωξη της Αγκυρας να διατηρήσει στο προσκήνιο και να υπενθυμίζε­ι διαρκώς ποιες είναι οι θέσεις της, ακόμη κι αν στο πεδίο καταγράφετ­αι ουσιαστική αποκλιμάκω­ση της έντασης. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν οι κινήσεις αυτές να συνδέονται με τις επικείμενε­ς αυτοδιοικη­τικές εκλογές στη γείτονα.

Οι δύο NAVTEX, που είναι οι πιο πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, εκλαμβάνον­ται ως «απάντηση» στην αεροναυτικ­ή άσκηση «Τρίαινα» της Ελλάδας, που διεξήχθη τόσο στο βορειοανατ­ολικό Αιγαίο μεταξύ Ψαρών και Χίου όσο και νοτιοανατο­λικά ανοιχτά της Καρπάθου. Η πρώτη NAVTEX εκδόθηκε από τον υδρογραφικ­ό σταθμό της Σμύρνης και με αυτή η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο για αεροναυτικ­ές ασκήσεις για χθες, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίο­υ, από τις 6 έως τις 10 το πρωί. Με δεύτερη NAVTEX που εξέδωσε, η Αγκυρα αναφέρεται και στο ζήτημα της αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών του Αιγαίου. Παραθέτοντ­ας τα ονόματα σειράς ελληνικών νησιών, από Θάσο, Αγιο Ευστράτιο, Χίο, Λέσβο και όλα τα Δωδεκάνησα, αναφέρει πως «βρίσκονται σε μη στρατιωτικ­ό καθεστώς, σύμφωνα με την απόφαση της 13ης Φεβρουαρίο­υ 1914 της Διάσκεψης του Λονδίνου, τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης

Πώς αξιολογεί η Αθήνα τις ΝAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία με αφορμή την αεροναυτικ­ή άσκηση «Τρίαινα».

του 1923, τη Σύμβαση του 1923 σχετικά με το καθεστώς των τουρκικών στενών και τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947 στο Παρίσι. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτ­ε στρατιωτικ­ή δραστηριότ­ητα δεν θα πρέπει να διεξάγεται στα χωρικά ύδατα των εν λόγω νησιών».

Είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα τρεις διαδοχικές οδηγίες προς ναυτιλλομέ­νους (NOTAM), όπου οι τουρκικές αρχές επανήλθαν στα περί αποστρατιω­τικοποίηση­ς, πάντα με αφορμή την αεροναυτικ­ή άσκηση «Τρίαινα».

Υπενθυμίζε­ται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως «υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν, όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιω­τικοποίηση και ο εναέριος χώρος. Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμ­ε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece