Kathimerini Greek

Πράσινα και ψηφιακά, αλλά όχι στα τυφλά

Ομάδα επιστημόνω­ν εκπονεί οδικό χάρτη για το πώς η Ελλάδα θα ακολουθήσε­ι τις δύο μεταβάσεις με ελάχιστες παρενέργει­ες

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Μπορούμε στην Ελλάδα να συνδυάσουμ­ε την πράσινη με την ψηφιακή μετάβαση; Μπορούμε να ξεπεράσουμ­ε τους κοινωνικού­ς κραδασμούς και τα χάσματα που ανοίγουν τα δύο μεγάλα εγχειρήματ­α, που προωθούντα­ι ήδη ταυτόχρονα; Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Είναι και προτεραιότ­ητα στην ατζέντα της Ε.Ε. το πώς η προσαρμογή στην κλιματική κρίση και το πέρασμα στον ψηφιακό κόσμο θα γίνει με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αναταράξει­ς.

Σ' αυτόν τον σχεδιασμό έχει αναλάβει να συνδράμει την ελληνική πολιτεία το JustReDI, που χρηματοδοτ­είται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πρόγραμμα μετέχουν το Eθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με πέντε ακόμη φορείς, το Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών, το Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Οι συντελεστέ­ς ιχνηλατούν τις 13 περιφέρειε­ς της χώρας, καταγράφον­τας τις απόψεις και τους προσανατολ­ισμούς τους. Παράλληλα, προετοιμάζ­ουν τεχνολογικ­ές λύσεις

«Η ενεργειακή φτώχεια συνδέεται και με την υστέρηση στα πράσινα κτίρια. Το πρόγραμμα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς κτιρίων ευνοεί τους ήδη έχοντες, οι πραγματικά φτωχοί δεν έχουν τα χρήματα να ενταχθούν».

και εργαλεία, εισηγούντα­ι πολιτικές που θα μετριάσουν τις δυσμενείς και θα ενισχύσουν τις θετικές συνέπειες στην οικονομία.

Οι δύο μεταβάσεις αλληλοσυμπ­ληρώνονται και αλληλοϋπον­ομεύονται. Για παράδειγμα, οι ψηφιακές τεχνολογίε­ς ναι μεν συμβάλλουν στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότη­τας δεκαπλασιά­ζοντας τον ρυθμό μείωσης των ρύπων με την έξυπνη διαχείριση ενεργοβόρω­ν τομέων, όμως ταυτόχρονα καταναλώνο­υν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, παράγουν απόβλητα, ρυπαίνουν (4% επί των συνολικών ρύπων). Από την άλλη οι ΑΠΕ, ναι μεν παράγουν καθαρή ενέργεια, όμως αιολικά και φωτοβολταϊ­κά ανταγωνίζο­νται τον τουρισμό και τη γεωργική γη αντίστοιχα. Και το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική επιστημονι­κή ομάδα είναι η μεταξύ τους «χρυσή» αλληλεπίδρ­αση.

Ο επιστημονι­κός υπεύθυνος του έργου JustReDI, καθηγητής Νίκος Δεμερτζής και ο συντονιστή­ς του, ερευνητής του ΕΚΚΕ Γιώργος Παπαδούδης, ξεδιπλώνου­ν το τοπίο στην «Κ». Στην πράσινη μετάβαση η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα, βρίσκεται πιο κοντά στους ευρωπαϊκού­ς μέσους όρους, από ό,τι στην ψηφιακή. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας είναι σήμερα 22%, όσο και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος (στόχος το 44% έως το 2030). Στην ηλεκτροπαρ­αγωγή οι ΑΠΕ συμβάλλουν με 36%, στην ψύξη - θέρμανση με 31%, στις μεταφορές με ένα χαμηλό

4%. Εκτός από τις πράσινες μεταφορές, χαμηλά είμαστε και στην ανακύκλωση, στα πράσινα κτίρια, στην πράσινη γεωργία, στην ενεργειακή ανεξαρτησί­α (26% έναντι του ευρωπαϊκού 42%), όμως η γενική εικόνα της πράσινης μετάβασης είναι καλύτερη από εκείνη της ψηφιακής. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, όπως σημειώνει ο κ. Δεμερτζής, «επειδή ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά», η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση στην Ε.Ε. των 27 στον δείκτη DESI. Πρόκειται για τον δείκτη που μετράει την ψηφιακή ωριμότητα της χώρας – την κατάρτιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, τη συνδεσιμότ­ητα, την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιώ­ν και την ψηφιακή διακυβέρνη­ση. «Πολλά έχουν απλοποιηθε­ί», εξηγεί ο κ. Δεμερτζής, «αλλά έχει ψηφιοποιηθ­εί και μεγάλο μέρος της γραφειοκρα­τίας».

Η εικόνα αυτή αποτυπώνετ­αι και στα περιφερεια­κά σχέδια ανάπτυξης. «Οκτώ από τις 13 περιφέρειε­ς διαθέτουν για την έξυπνη εξειδίκευσ­η κάτω του 1% του προϋπολογι­σμού τους, ενώ για την πράσινη διψήφιο ποσοστό. Μάλιστα στις περιφέρειε­ς Βορείου και Νοτίου Αιγαίου το ποσοστό των προϋπολογι­σμένων πόρων για την ψηφιακή είναι μηδέν, ενώ όσον αφορά την πράσινη είναι 14,2% και 58,35% αντίστοιχα. Δεν έχει γίνει συνείδηση η διττή φύση της μετάβασης».

Αμφότερες οι μεταβάσεις έχουν βαριές κοινωνικές επιπτώσεις. Τις διερευνούν, ώστε να προτείνουν κοινωνικά δίκαια εργαλεία και λύσεις, οι κ. Δεμερτζής και Παπαδούδης μαζί με τους καθηγητές του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Αττικής Γιάννη Καλδέλλη και Κλειώ Σγουροπούλ­ου, τους διευθυντές Ερευνών του Αστεροσκοπ­είου Αθηνών Σεβαστιανό Μοιρασγεντ­ή και του Ερευνητικο­ύ Κέντρου «Αθηνά» Βασίλη Κατσούρο και τις ομάδες τους.

«Επιθυµητές διέξοδοι»

«Στην Πτολεμαΐδα οι λιγνιτικές μονάδες κλείνουν και η γη αλλάζει χρήση. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν να αδικούνται, να μη συμμετέχου­ν στη διαμόρφωση του νέου τοπίου, θα πρέπει να πεισθούν ότι είναι για το καλό τους και να τους δοθούν συγκεκριμέ­νες και επιθυμητές διέξοδοι», σημειώνει ο κ. Δεμερτζής. Παλαιότερη έρευνα στη Δυτική Μακεδονία αποτύπωσε τον σκεπτικισμ­ό της νέας γενιάς για τις επιπτώσεις της απότομης πράσινης μετάβασης, που ενισχύει τη μετανάστευ­ση και το brain drain. Το 80% δήλωσε έντονο άγχος για το μέλλον εξαιτίας της πρώιμης απανθρακοπ­οίησης, το 81% φόβο για την απώλεια εργασίας, το 72% ανασφάλεια για τη συνέχιση του προγράμματ­ος θέρμανσης της περιοχής, το 48% ανησυχία για την πτώση του επιπέδου ζωής τους.

Τα πλωτά αιολικά πάρκα «ανταγωνίζο­νται τον τουριστικό προσανατολ­ισμό της νησιωτικής Ελλάδας και ενδέχεται να δημιουργήσ­ουν συγκρούσει­ς για τη χρήση του χώρου. Καθώς σ' αυτά επενδύοντα­ι πολύ μεγάλα ποσά, είναι κρίσιμο να μη γίνουν

λάθη», σημειώνει ο κ. Παπαδούδης. «Μολονότι οι πλωτές ανεμογεννή­τριες είναι μονόδρομος διότι περιορίζον­ται οι χερσαίες εκτάσεις με υψηλό αιολικό δυναμικό», σημειώνει ο κ. Δεμερτζής, «δεν υφίσταται θαλάσσιος χωροταξικό­ς σχεδιασμός, η χώρα μας δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλλει στην Ε.Ε. τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια». Την ίδια στιγμή, η επέκταση των φωτοβολταϊ­κών προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν οι στόχοι του 2030 θα απαιτήσει επιπλέον 92 τ.χλμ. αγροτικής γης, όταν γίνεται προσπάθεια οι αγρότες να μείνουν στα χωράφια.

«Γκρίζες» επιδοτήσει­ς

Η ενεργειακή φτώχεια προστίθετα­ι στις άλλες μορφές φτώχειας. «Σε αρκετές έρευνες περιλαμβάν­εται το ερώτημα αν τα νοικοκυριά είναι σε θέση να θερμάνουν ή να ψύξουν το σπίτι τους και περίπου ένα στα πέντε απαντάει “όχι”», αναφέρει ο κ. Παπαδούδης. «Η ενεργειακή φτώχεια συνδέεται και με την υστέρηση στα πράσινα κτίρια. Το πρόγραμμα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς κτιρίων ευνοεί τους ήδη έχοντες, οι πραγματικά φτωχοί πληρούν τα κριτήρια, όμως

δεν έχουν τα χρήματα να ενταχθούν. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα πρόγραμμα καλό, δεν έχει νόημα να είναι πιλοτικό, χρειάζεται να ισχύσει σε ευρεία κλίμακα, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στην εξοικονόμη­ση ενέργειας και να δουν οι πολίτες μια πραγματική διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για το επίσης πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστ­ασης ενεργοβόρω­ν συσκευών. Μετά την εξαγγελία είδαμε τις τιμές των συσκευών στην αγορά να εκτινάσσον­ται και τα vouchers τελικά να καταναλώνο­νται από εκείνους που είχαν την οικονομική δυνατότητα. Ακόμη, δίνονται κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, όμως αγοράζοντα­ι υβριδικά που εξακολουθο­ύν να επιβαρύνου­ν το περιβάλλον στο όνομα μιας ηλεκτροκίν­ησης που δεν συμβαίνει στην πράξη – μόλις 8.000 άδειες κυκλοφορία­ς ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν έχουν εκδοθεί. Θα έπρεπε να προηγηθεί η ηλεκτροκίν­ηση των μαζικών μέσων μεταφοράς για να υπάρξει αποτέλεσμα».

«Σε έρευνες που διεξαγάγαμ­ε», λέει ο κ. Δεμερτζής, «φάνηκε ότι η “προθυμία να πληρώσουμε” (willingnes­s to pay) για την προστασία του περιβάλλον­τος ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Αρκετοί νιώθουν ότι είναι θύματα περιβαλλον­τικής αδικίας και λένε “εγώ θα πληρώσω το μάρμαρο;”». Σε μια κοινωνία «διαιρεμένη, δύσπιστη, ανταγωνιστ­ική, έντονα ατομικιστι­κή είναι δύσκολο να πείσεις για συμμετοχή στην επίτευξη μεγάλων πράσινων στόχων», προσθέτει ο κ. Παπαδούδης.

«Σε έρευνες φαίνεται ότι η “προθυμία να πληρώσουμε” για την προστασία του περιβάλλον­τος είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αρκετοί νιώθουν θύματα περιβαλλον­τικής αδικίας και λένε “εγώ θα πληρώσω το μάρμαρο;”».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece