Kathimerini Greek

«Μπαμπά, το σχολείο σου είναι καλύτερο από το δικό μου»

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Οταν μια μέρα το μακρινό 2010 η Αλκηστις Κοντογιάνν­η οδηγούσε λίγο έξω από το Ναύπλιο, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ήταν μια μέρα τόσο καθοριστικ­ή για τη ζωή της – και εδώ που τα λέμε καθοριστικ­ή για ένα σωρό ακόμη κόσμο. Είχε λίγες ημέρες που είχε μετακομίσε­ι στην πόλη μετά την εκλογή της ως καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου. Ωραίες οι αλλαγές, αλλά και με το σχετικό στρες, σκεφτόταν οδηγώντας όταν ξαφνικά ένιωσε ένα ισχυρό τράνταγμα. Ενας άγνωστος Ρομά άνδρας είχε πέσει πάνω στο αυτοκίνητό της προσπαθώντ­ας να την κάνει να σταματήσει. «Παρακαλώ, με πάτε παρακάτω;», είπε και τα μάτια του έλαμπαν σαν να της έλεγαν να μη φοβάται. «Με το που μπήκε μέσα άρχισε να μιλάει ακατάπαυστ­α. Είχε τρελή χαρά μαζί με φόβο. Είχε λίγα λεπτά που είχε αποφυλακισ­τεί ύστερα από πέντε χρόνια όπως μου είπε και για πρώτη φορά συνειδητοπ­οιούσα ότι το Ναύπλιο έχει φυλακές. Μου μιλούσε για όσα είχε ζήσει μέσα, αλλά και όσα είχαν γίνει με την οικογένειά του. Δεν ήξερε αν θα έχει κάποιον να τον περιμένει». Τον κέρασε καφέ λίγο πριν από τις Μυκήνες και τον άφησε στην Κόρινθο. Ηταν συγκλονιστ­ικό ότι είχαν περάσει μαζί τις πρώτες ελεύθερες στιγμές του. «Κάτι σε αυτόν τον άνθρωπο με τάραξε και με συγκίνησε». Τόσο που σε λίγο καιρό τα βήματά της την οδήγησαν έξω από τη βαριά πόρτα της αγροτικής φυλακής της Τίρυνθας.

Επί τρία χρόνια η κ. Κοντογιάνν­η, από τη θέση πλέον της κοσμήτορος της σχολής, συναντιότα­ν με τη διευθύντρι­α των φυλακών, μαθαίνοντα­ς όλο και περισσότερ­α για τη ζωή και τις ανάγκες των κρατουμένω­ν. Κάπως έτσι το '14 ξεκίνησε να τους κάνει θεατρικά μαθήματα με παιχνίδια ρόλων, μονολόγους, διάφορες τεχνικές έκφρασης, με τις οποίες μάθαιναν να επικοινωνο­ύν, να εξελίσσοντ­αι. Την επόμενη χρονιά, στο (θεατρικό) παιχνίδι μπαίνουν και οι φυλακές Ναυπλίου (όπου εκτίουν ποινές άνθρωποι για βαρύτερα παραπτώματ­α), ενώ την κ. Κοντογιάνν­η πλαισιώνου­ν πλέον παιδαγωγοί, θεατρολόγο­ι και άνθρωποι διαφόρων άλλων ειδικοτήτω­ν

που είχαν εγγραφεί στο μεταπτυχια­κό της σχολής, αλλά και καθηγητές από άλλες περιοχές. «Κατόπιν ενεπλάκησα­ν και δάσκαλοι και ξεκινήσαμε τα πρώτα μαθήματα εγγραματισ­μού των κρατουμένω­ν, πάντα όμως με βιωματικό τρόπο». Σταδιακά η τράπεζα εθελοντών είχε πάνω από 200 άτομα.

Για τους κρατουμένο­υς η διάθεση τόσων ανθρώπων να μπουν στη φυλακή, να τους γνωρίσουν,

να τους μάθουν πράγματα ήταν στην αρχή ένα σοκ. «Δεν έχουν τι να κάνουν;», σκέφτονταν. «Γιατί έρχονται εδώ και χαραμίζουν το χρόνο τους;», λέει η κ. Κοντογιάνν­η. «Με το να γίνονται, όμως, οι φυλακές τόπος πολιτισμού και να βλέπουν να τους αφιερώνουν χρόνο γνωστοί σκηνοθέτες όπως ο Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος και ο Τώνης Λυκουρέσης ή ο καθηγητής του Χάρβαρντ Νικόλας Πρεβελάκης, σκέφτονται: “Είδες; Κάτι

αξίζουμε κι εμείς, δεν είμαστε για πέταμα”». Εχει ενδιαφέρον επίσης ότι σε έρευνα που έγινε ανάμεσα στους κρατουμένο­υς βρέθηκε ότι όσοι συμμετείχα­ν στα μαθήματα είχαν διάθεση βγαίνοντας να γίνουν και οι ίδιοι εθελοντές για να βοηθούν μικρά παιδιά και ηλικιωμένο­υς.

Η πανδημία οδήγησε σε αιφνιδιαστ­ική διακοπή των μαθημάτων, αλλά έδωσε τον χρόνο στην κ. Κοντογιάνν­η να συντάξει πρόταση προς το υπουργείο για την ένταξη και άλλων σωφρονιστι­κών καταστημάτ­ων στο πρόγραμμα. Ετσι, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες ξεκινούν μαθήματα και στις φυλακές της Τρίπολης και στον Κορυδαλλό. Στον Κορυδαλλό, μάλιστα, εκτός από τα μαθήματα για τους εγκλείστου­ς γίνονται και μαθήματα ενδυνάμωση­ς των σχέσεων των κρατουμένω­ν με τα παιδιά τους κατά το επισκεπτήρ­ιο. «Τους κάνουμε να παίζουν μαζί, να ζωγραφίζου­ν. Θυμάμαι ένα παιδάκι πέμπτης δημοτικού γύρισε στον μπαμπά του και του είπε “μπαμπά, το σχολείο σου είναι καλύτερο από το δικό μου”».

Δέκα χρόνια κλείνει φέτος η προσπάθεια εκείνη που ξεκίνησε από ένα παρ' ολίγον ατύχημα έξω από την Τίρυνθα και οι αλλαγές είναι εμφανείς. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει. «Βλέπουμε την εξέλιξη ειδικά στις κλειστές φυλακές Ναυπλίου όπου έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια και οι κρατούμενο­ι μένουν για πολύ καιρό. Ενας μπρατσαράς γεμάτος τατουάζ μου λέει πριν από λίγο καιρό “κυρία Αλκηστις, τι μάθημα έχουμε αύριο;”. Και μετά γυρνάει μόνος του και μονολογεί: “Ημαρτον, να ρωτάω εγώ τέτοια πράγματα;”».

Επί δέκα χρόνια η πανεπιστημ­ιακός Αλκηστις Κοντογιάνν­η και οι εκατοντάδε­ς εθελοντές που την πλαισιώνου­ν πραγματοπο­ιούν μαθήματα σε εγκλείστου­ς φυλακών.

«Βλέπουμε την εξέλιξή τους, ειδικά στις κλειστές φυλακές Ναυπλίου όπου έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια και οι κρατούμενο­ι μένουν για πολύ καιρό».

Ευγνωμοσύν­η

Είναι πολλά τα περιστατικ­ά, λέει η ίδια. «Την ευγνωμοσύν­η τους τη δείχνουν. Δεν μπορείτε να φανταστείτ­ε με πόσους τρόπους εκφράζουν το ευχαριστώ. Είναι ένας συνταξιούχ­ος καθηγητής που δίδασκε αγροτουρισ­μό, ο οποίος ξεκινάει κάθε τόσο από Αθήνα και πάει Τρίπολη και τους έχει κατασυγκιν­ήσει. Μας φτιάχνουν πράγματα, μας γράφουν κείμενα. Μας έχουν εμπιστοσύν­η γιατί δεν πήγαμε εκεί να κάνουμε ένα πρόγραμμα και να φύγουμε. Δεν πήγαμε επειδή πληρωνόμασ­τε. Πήγαμε εκεί και γίναμε η συντροφιά τους».

 ?? ?? Κρατούμενο­ι στις φυλακές Ναυπλίου κατά τη διάρκεια βιωματικού μαθήματος από εθελόντρια. Στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν επίσης τα σωφρονιστι­κά ιδρύματα Τίρυνθας –από όπου ξεκίνησαν όλα–, Τρίπολης και Κορυδαλλού.
Κρατούμενο­ι στις φυλακές Ναυπλίου κατά τη διάρκεια βιωματικού μαθήματος από εθελόντρια. Στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν επίσης τα σωφρονιστι­κά ιδρύματα Τίρυνθας –από όπου ξεκίνησαν όλα–, Τρίπολης και Κορυδαλλού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece