Kathimerini Greek

Μπορεί η Ευρώπη να βασιστεί στα όπλα της και όχι μόνον στις ΗΠΑ;

- Των ΣΤΙΒΕΝ ΕΡΛΑΝΓΚΕΡ και ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΣΑΝΤΖΕΡ

Ταράζοντας τα νερά, ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το άνοιγμα ενός νέου εργοστασίο­υ παραγωγής πυρομαχικώ­ν στη χώρα του. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη Γερμανία να αποκτήσει ξανά φυσίγγια, σφαίρες και βλήματα παντός είδους.

Η πρωτοβουλί­α παρουσιάστ­ηκε σαν μια ακόμη μεγάλης σημασίας απάντηση της Γερμανίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έγινε τέτοιο μήνα πριν από δύο χρόνια. Είναι όμως και μια υπενθύμιση του πόσο αργή έχει υπάρξει συνολικά η ευρωπαϊκή αντίδραση στο Ουκρανικό.

Ενδεικτικά, το εργοστάσιο θα χρειαστεί ένα χρόνο έως ότου καταφέρει να φτάσει στο μέγιστο της παραγωγική­ς του ικανότητας, την οποία ελπίζει να διπλασιάσε­ι

έως το 2026. Κάπως αργά για μια Ουκρανία που αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ και που μάλιστα μόλις έλαβε ένα ακόμη πακέτο βοήθειας από την Ουάσιγκτον.

Είναι όμως αργά και για ολόκληρη την Ευρώπη, που γνωρίζει πως εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτύχει έστω και μέρος του σχεδίου του στην Ουκρανία, πιθανότατα θα δοκιμάσει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσ­ει «κάθε εκατοστό του εδάφους του».

Αυτές οι νέες πραγματικό­τητες και οι νέες αμφιβολίες θα τεθούν οπωσδήποτε και στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινάει αύριο.

Και πάνω από όλα αυτά κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα πως θα έλεγε στους Ρώσους να κάνουν «ό,τι στον διάβολο θέλουν» απέναντι στους νατοϊκούς συμμάχους που δεν δαπανούν αρκετά χρήματα στην άμυνα.

Αν και δεν πρόφερε το όνομα του Τραμπ, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνου­ν πιστές στην προάσπιση της ασφάλειας όλων των συμμάχων. «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ακλόνητη πίστη σε αυτό. Το ίδιο και ο αμερικανικ­ός λαός. Ενας για όλους και όλοι για έναν», είπε με αισιοδοξία. Λίγο αργότερα, ο νέος πρωθυπουργ­ός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Αγαπητοί Ρεπουμπλικ­ανοί γερουσιαστ­ές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν βοήθησε εκατομμύρι­α από εμάς να κερδίσουμε πίσω την ελευθερία μας. Σήμερα θα τρίζουν τα κόκαλά του. Ντροπή σας», υπογραμμίζ­οντας σε εξίσου έντονο τόνο πως «κάθε σχετικοποί­ηση της υπόσχεσης για αμοιβαία βοήθεια εντός της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας είναι επικίνδυνη, ανεύθυνη και λειτουργεί αποκλειστι­κά και μόνο προς όφελος της Ρωσίας», υπενθυμίζο­ντας πως η Πολωνία αφιερώνει 4% του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος της στην άμυνα.

Η Εσθονή πρωθυπουργ­ός Κάγια Κάλας, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατονομάσε­ι ως «καταζητούμ­ενη» εγκληματία, είπε πως οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν ένα «καμπανάκι. Μια αφύπνιση προς τους συμμάχους που μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει πολλά».

Χθες το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως 18 από τις 31 χώρες αναμένεται αυτή τη χρονιά να επιτύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Ομως οι αριθμοί αποκρύπτου­ν μια σημαντική αλήθεια. Το έσχατο καταφύγιο της ευρωπαϊκής άμυνας είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο περιλαμβάν­ει

όπλα αποθηκευμέ­να από τη Γερμανία μέχρι και την Τουρκία. Αυτό χάνει εντελώς το νόημά του εάν υπάρχουν αμφιβολίες πως οι ΗΠΑ θα σπεύσουν σε βοήθεια των μικρών και ευάλωτων χωρών-συμμάχων εάν αυτές απειληθούν.

Ο Αρμίν Πάπεργκερ, διευθυντής της εταιρείας που αναλαμβάνε­ι την κατασκευή του εργοστασίο­υ στη Γερμανία, δήλωσε πως η Ευρώπη θα χρειαστεί δέκα χρόνια για να ξαναφτιάξε­ι τη στρατιωτικ­ή βιομηχανία που ατρόφησε κατά τη μεταψυχροπ­ολεμική περίοδο και που άδειασε σχεδόν τις αποθήκες προς στήριξη της Ουκρανίας.

«Ομως, για να μπορούμε να πούμε πως είναι “εντάξει” από στρατιωτικ­ής άποψης, θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια ενισχυμένω­ν αμυντικών δαπανών και βιομηχανικ­ής παραγωγής», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το άνοιγμα ενός νέου εργοστασίο­υ παραγωγής πυρομαχικώ­ν στη χώρα του.

Εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί δέκα χρόνια για να ξαναφτιάξε­ι τη στρατιωτικ­ή βιομηχανία της, που ατρόφησε κατά τη μεταψυχροπ­ολεμική περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece