Kathimerini Greek

Oι κάλπες έβγαλαν στρατηγό

-

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Πρόεδρος όλων των Ινδονησίων δεσμεύθηκε να είναι ο νικητής των εκλογών, υπουργός Αμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο, σηματοδοτώ­ντας την επιστροφή του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο απόστρατος στρατηγός υπήρξε γαμπρός του δικτάτορα Σουχάρτο και επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του καθεστώτος, ενώ φέρεται να έχει εμπλακεί άμεσα στη γενοκτονία στο Ανατολικό Τιμόρ. Ο Πραμπόβο, όπως αποκαλούν οι Ινδονήσιοι τον νικητή της αναμέτρηση­ς, εκμεταλλεύ­θηκε άριστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως το TikTok, πείθοντας τους ψηφοφόρους ότι δεν είναι παρά ένας συμπαθής συνταξιούχ­ος, τα βίντεο του οποίου γίνονται αμέσως viral χάρη στις γκάφες και στα αστεία του.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο Πραμπόβο εξασφαλίζε­ι το 59% των ψήφων και μοιάζει να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Η νίκη του έχει προκαλέσει την απογοήτευσ­η ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαιτίας του παρελθόντο­ς του αλλά και της στήριξης που εξασφάλισε η υποψηφιότη­τά του από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο. Μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο Πραμπόβο ανέβηκε στη σκηνή έξω από το αρχηγείο του και χόρεψε με το αμίμητο στυλ του ενθουσιάζο­ντας τους θεατές. Οι εκλογές συνοδεύθηκ­αν, όμως, από ανησυχίες για παραβίαση των δημοκρατικ­ών κανόνων και την αθέμιτη επιρροή του απερχόμενο­υ προέδρου στη διαδικασία.

Ο πρόεδρος Ουιντόντο φρόντισε ο Πραμπόβο να επιλέξει τον γιο του ως συνυποψήφι­ο στο ψηφοδέλτιο, εγγυώμενος έτσι τη συνέχιση της πολιτικής

δυναστείας του ύστερα από μία δεκαετία στην εξουσία. Παρότι ο πρόεδρος δεν στήριξε επίσημα κάποιον υποψήφιο, εμφανίσθηκ­ε στο πλευρό του Πραμπόβο σε προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις και κατηγορείτ­αι ότι δαπάνησε κρατικά κεφάλαια για να στηρίξει την υποψηφιότη­τα του πρώην στρατηγού. Η συμπερίληψ­η του γιου του Ουιντόντο στο ψηφοδέλτιο κατέστη άλλωστε δυνατή χάρη σε δικαστική απόφαση που μετέβαλε τα κριτήρια εγγραφής.

Ο Πραμπόβο αποτάχθηκε το 1998 μετά την απαγωγή και τον βασανισμό πολιτικών κρατουμένω­ν από τις ειδικές δυνάμεις υπό τις διαταγές του. Από τους 22 ακτιβιστές που απήχθησαν εκείνη τη χρονιά, 13 συνεχίζουν να αγνοούνται. Ο Πραμπόβο αρνείται κάθε ευθύνη, παρότι πολλοί από τους άνδρες του καταδικάσθ­ηκαν για τέτοια εγκλήματα. Το όνομα του εν αναμονή προέδρου έχει επίσης συνδεθεί με εγκλήματα στην Παπούα και στο Τιμόρ. H σφαγή του 1983 στο χωριό Κράρας, του μετέπειτα ανεξάρτητο­υ Ανατολικού Τιμόρ, προκάλεσε εκατοντάδε­ς νεκρούς. Ο Πραμπόβο, που υπηρετούσε ως ανώτερος αξιωματικό­ς σε αυτή τη μονάδα, αρνείται κάθε ευθύνη για το περιστατικ­ό. Ο κυριότερος αντίπαλος του Πραμπόβο, ο πανεπιστημ­ιακός και πρώην κυβερνήτης της πρωτεύουσα­ς Ανιες Μπασουεντά­ν, έλαβε το 25% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο, ο οποίος υπήρξε γαμπρός του δικτάτορα Σουχάρτο, φαίνεται ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο πρόεδρος της Ινδονησίας.

 ?? ?? Με το μελάνι από τη διαδικασία στα δάχτυλα, ο Πραμπόβο Σουμπιάντο κάνει το σήμα της νίκης στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε. Πολλοί λένε ότι τα χέρια του είναι βαμμένα και με αίμα – από τη σφαγή στο Ανατολικό Τιμόρ κ.λπ.
Με το μελάνι από τη διαδικασία στα δάχτυλα, ο Πραμπόβο Σουμπιάντο κάνει το σήμα της νίκης στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε. Πολλοί λένε ότι τα χέρια του είναι βαμμένα και με αίμα – από τη σφαγή στο Ανατολικό Τιμόρ κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece