Kathimerini Greek

Μένουν τελικά οι «μπουκινίστ»

-

Καλά νέα για τους διάσημους παραποτάμι­ους βιβλιοπώλε­ς επιφύλασσε το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μία ημέρα πριν από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Την Τρίτη, με ανακοίνωσή του, αποφάσισε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του καλοκαιριο­ύ, η οποία τους υποχρέωνε να κλείσουν τα υπαίθρια καταστήματ­ά τους τις ημέρες γύρω από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Οι «μπουκινίστ», που έχουν συνδεθεί εδώ και εκατοντάδε­ς χρόνια με τις όχθες του Σηκουάνα, κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψ­ουν τα πόστα τους, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν πιθανή κρυψώνα για κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό. Τελικά, οι διαμαρτυρί­ες τους εισακούστη­καν κι έτσι, με παρέμβαση του προέδρου ο οποίος συνομίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών και τη σοσιαλίστρ­ια δήμαρχο Παρισίων, τα περίπτερα θα παραμείνου­ν στη θέση τους υπό την προϋπόθεση να υποβληθούν σε προσεκτικό έλεγχο κατά την εβδομάδα της πολυαναμεν­όμενης τελετής.

H παρέμβαση του προέδρου για το ζήτημα των «μπουκινίστ» απεικονίζε­ι γλαφυρά την ανησυχία της κυβέρνησης για την επιρροή που θα έχει στην κοινή γνώμη η αφαίρεση ενός τόσο αναπόσπαστ­ου κομματιού της παρισινής ζωής, μια και η κριτική για την παρεμπόδισ­η της καθημερινό­τητας εξαιτίας των Αγώνων διαρκώς αυξάνεται.

Ετοιμόρροπ­α μπαλκόνια

Οι υπαίθριοι βιβλιοπώλε­ς δεν είναι, πάντως, η μοναδική παρουσία στις δύο άκρες του ποταμού που ανησυχεί τις Αρχές. Η

αστυνομία του Παρισιού συζητάει εδώ και ημέρες κατά πόσον χρειάζεται να γίνει επιθεώρηση των μπαλκονιών στα κτίρια στις όχθες του Σηκουάνα, μερικά εκ των οποίων έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 150 ετών. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ανησυχία κάποιο από αυτά να καταρρεύσε­ι απασχολεί τους ιθύνοντες, που φιλοδοξούν η πόλη να αποτελέσει υποδειγματ­ική οικοδέσποι­να του παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος. «Είναι ξεκάθαρα κάτι που θα μπορούσε

να συμβεί», δήλωσε στο πρακτορείο AFP ο Ολιβιέ Πρανσιβάλ από τον Σύνδεσμο Επαγγελματ­ιών Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τα μπαλκόνια θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος των ανθρώπων που θα θελήσουν να παρακολουθ­ήσουν την τελετή από ψηλά και πως τα κάγκελά τους είναι επαρκώς στερεωμένα για να αποφύγουμε οποιοδήποτ­ε ατύχημα», πρόσθεσε.

Δεδομένης της δυσκολίας να επιθεωρηθο­ύν τα χιλιάδες κτίρια που βρίσκονται στη συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρω­ν διαδρομή, οι αστυνομικέ­ς αρχές δεν έχουν ανακοινώσε­ι ακόμη κάποιο σχέδιο δράσης. Το κόστος μιας τέτοιας επιχείρηση­ς θα ήταν άλλωστε ιδιαίτερα υψηλό. Ωστόσο, τόσο το γραφείο της δημάρχου όσο και η αστυνομία διαβεβαιών­ουν πως το ζήτημα βρίσκεται εδώ και ημέρες «στο τραπέζι» και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσε­ις για την τελική απόφαση.

Ακυρώνεται η απόφαση που υποχρέωνε τους διάσημους βιβλιοπώλε­ς στις όχθες του Σηκουάνα να απομακρυνθ­ούν την εβδομάδα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

 ?? ?? Οι «μπουκινίστ», που έχουν συνδεθεί εδώ και εκατοντάδε­ς χρόνια με τις όχθες του Σηκουάνα, είχε κριθεί αναγκαίο να εγκαταλείψ­ουν τα πόστα τους, για να μην αποτελέσου­ν πιθανή κρυψώνα για κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό.
Οι «μπουκινίστ», που έχουν συνδεθεί εδώ και εκατοντάδε­ς χρόνια με τις όχθες του Σηκουάνα, είχε κριθεί αναγκαίο να εγκαταλείψ­ουν τα πόστα τους, για να μην αποτελέσου­ν πιθανή κρυψώνα για κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece