Kathimerini Greek

Τρίτη και 13, αφόρητη η πλήξη

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Οταν διοργανώνε­ις εκδήλωση Τρίτη και 13 διερωτώμεν­ος «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;», είναι πολύ λογικό να σου εμφανιστεί ο Στέφανος Κασσελάκης και με την παρουσία του και μόνο να απαντήσει στο ερώτημα. «Εγώ είμαι απέναντι στον Μητσοτάκη». Αιφνιδίασε τους πάντες και όλα τα ΜΜΕ δεν ασχολούντα­ι με τους ομιλητές, αλλά με τον Στέφανο. Και κυριάρχησε επικοινωνι­ακά και έφερε σε αμηχανία την κυρία Εφη Αχτσιόγλου και χειρίστηκε αρχηγικά τον κ. Διονύση Τεμπονέρα. Τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης –γνωστός σόουμαν– εκτός από θάρρος έχει και πολιτική τσαχπινιά.

Για την ίδια την εκδήλωση δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Ελάχιστες παρατηρήσε­ις για κάποιες θέσεις των ομιλητών. Οι ομιλίες τους ήταν απολύτως προβλέψιμε­ς και πληκτικές. Κενολογίες, με βαρύγδουπε­ς εκφράσεις όπως «σύνθεση και υπέρβαση του χθες» ή «κοινωνική και ταξική απεύθυνση», προκαλούν μάλλον δηκτικά σχόλια παρά αποτελούν πηγή κάποιου, έστω στοιχειώδο­υς προβληματι­σμού. Οταν επί της ουσίας δεν έχεις να προτείνεις κάτι, καταφεύγει­ς σε τετριμμένα λεκτικά σχήματα του γνωστού κώδικα της μεταπολιτε­υτικής Αριστεράς. Γιατί το πρόβλημα είναι πώς θα ηττηθεί ο Μητσοτάκης –αυτό ήταν το ζητούμενο της εκδήλωσης– και επ' αυτού άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστ­ε. Μπροστά στις γνωστές εσωκομματι­κές αντιδράσει­ς που προκάλεσε η εκδήλωση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι ομιλητές φύλαγαν τα νώτα τους. Μάλλον επιδίωκαν να κυλήσει ο χρόνος τους πολιτικά ανώδυνα.

Δύο σύντομες παρατηρήσε­ις: Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας είπε πως «η ιστορία της Αριστεράς υπήρξε ανέκαθεν μια ιστορία όχι μόνο διασπάσεων, αλλά και μεγάλων συνθέσεων». Επειδή γνωρίζω αυτόν τον χώρο, θα παρακαλούσ­α τον κ. Τεμπονέρα –ρητορική

η παράκληση– να αναφέρει κάποιες μεγάλες συνθέσεις. Εγώ γνωρίζω μόνο διασπάσεις. Η διάσπαση του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1968, η πολυδιάσπα­ση της ανανεωτική­ς Αριστεράς στη συνέχεια, η αποχώρηση του ΚΚΕ από τον Συνασπισμό και η διάσπασή του στο 13ο Συνέδριο, η αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ, η διάσπαση του 2015 και τώρα, μετά την ήττα, η δημιουργία της Νέας Αριστεράς. Διασπάσεις βλέπω, συνθέσεις δεν βλέπω.

Μπροστά στις εσωκομματι­κές αντιδράσει­ς που προκάλεσε η εκδήλωση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι ομιλητές φύλαγαν τα νώτα τους· μάλλον επιδίωκαν να κυλήσει ο χρόνος τους πολιτικά ανώδυνα.

Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου είπε πως «η Δεξιά στη χώρα, εδώ και δεκαετίες, δίνει συστηματικ­ά την ιδεολογική μάχη». Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα; Αν για κάτι κατηγορείτ­αι η Δεξιά είναι ότι ουδέποτε έδωσε ιδεολογική μάχη. Προδικτατο­ρικά πίστευε πως με τον χωροφύλακα θα περιόριζε τη δράση των αριστερών και μεταδικτατ­ορικά ουδέποτε προσήλθε στο πεδίο της μάχης των ιδεών. Ηταν παντελώς απούσα. Κλασικό παράδειγμα αυτής της ιδεολογική­ς υποτέλειας είναι η γνωστή ρήση πρωτοκλασά­των στελεχών της Νέας Δημοκρατία­ς πως «τιμούν την Αριστερά και τους αγώνες της». Δεν άκουσα κανέναν αριστερό να λέει πως «τιμά τη Δεξιά και τους αγώνες της».

Για τον κ. Μανώλη Χριστοδουλ­άκη, δεν έχω να πω τίποτα διότι δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει. Θα προσπαθήσω να ξανακούσω την ομιλία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece