Kathimerini Greek

Ολα τα λίτρα, όλα τα λεφτά

- Του Πασχου Μανδραβελη

Ηκατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς για το αγροτικό πετρέλαιο δεν είναι σημερινή ιστορία. Υπάρχει από το πρώτο μνημόνιο. Οχι επειδή οι δανειστές είχαν προηγούμεν­α με τους αγρότες, ούτε γιατί το ύψος του ήταν υψηλό· τα 150-160 εκατ. ευρώ, στα 56 δισ. δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς το 2009, ήταν μία από το τις πολλές σταγόνες στον ωκεανό της χρεοκοπίας.

Το πρόβλημα ήταν πως οι διαφοροποι­ήσεις στη φορολογία του ίδιου προϊόντος ανοίγουν λαμπρό πεδίο φοροδιαφυγ­ής και για άλλους, πλην αγροτών. «Από 200 έως 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο χάνει από ανείσπρακτ­ους φόρους το ελληνικό Δημόσιο λόγω του λαθρεμπορί­ου καυσίμων, τη στιγμή που το σύνολο των περικοπών στις επικουρικέ­ς συντάξεις που μας ζητούσαν οι δανειστές

δεν ξεπερνούσα­ν τα 400 εκατ., επισήμανε η υφυπουργός Οικονομίας (στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) αρμόδια για θέματα Βιομηχανία­ς, κ. Θεοδώρα Τζάκρη» (4.8.2016).

Οπως γίνεται με όλα τα μέτρα εξορθολογι­σμού, η κατάργηση της επιστροφής πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Το 2014, τελείωσαν οι ευφάνταστε­ς δικαιολογί­ες. Η τρόικα μας είχε πάρει πια χαμπάρι και απαίτησε να νομοθετηθε­ί η σταδιακή κατάργησή της. Η κυβέρνηση το έκανε, αλλά όπως διηγήθηκε αργότερα ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλ­ος: «Θυμούμαι τον πρωθυπουργ­ό κ. Τσίπρα ως αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στο Κάστρο, στην καρότσα του Βάγγου, να εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης Σαμαρά με αφορμή την περικοπή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς πετρελαίου στους αγρότες κατά 30 εκατ. ευρώ. Μετά από διαβούλευσ­η με τον τότε υπουργό Οικονομικώ­ν κ. Στουρνάρα, στο Μαξίμου, βρέθηκε τελικά η λύση και καλύφθηκε η διαφορά από τα αδιάθετα του επιδόματος θέρμανσης και έτσι δόθηκε ολόκληρο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ στους αγρότες» (16.1.2018). Νέα αναβολή...

Μετά την προθανάτια εμπειρία του 2015, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ νομοθέτησε την κατάργηση, αλλά από το 2019 ξεκίνησε «η επιστροφή στην κανονικότη­τα». Η κυβέρνηση καλλιέργησ­ε την άποψη –επιτυχώς όπως κάνει σε όλα τα επικοινωνι­ακά της εγχειρήματ­α– ότι κάπου λεφτά υπάρχουν. Ετσι, όπως γράφαμε, «αυτό που όλοι οι αρμοί του συστήματος απεργάζοντ­αι, είναι η προ του 2009 κανονικότη­τα. Η ανάπτυξη βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση. Η κυβέρνηση έχει περισσότερ­ους μετακλητού­ς και από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι συνδικαλισ­τές πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα. Η αντιπολίτε­υση τάζει ακόμη περισσότερ­α» (18.11.2021).

Συνεπώς, το αίτημα «όλα τα λίτρα, όλα τα λεφτά» πρέπει να μας προβληματί­σει, διότι «δεν επαναλαμβά­νεται μόνον η Ιστορία, αλλά και οι χρεοκοπίες. Και αυτές ποτέ σαν φάρσα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece