Kathimerini Greek

Ο χωρισμός Κράτους Εκκλησίας και ο Ιερώνυμος

- Τησ Ξενιασ κουναλακη Είναι καιρός να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το επίμαχο θέμα.

Υποτίθεται πως ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος τήρησε σχετικά ήπια στάση στο θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρείται, εξάλλου, οπαδός της «ρεαλπολιτί­κ» και ισορροπιστ­ής, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Χριστόδουλ­ο, ο οποίος το 2001 είχε επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με την πολιτεία για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματ­ος στις ταυτότητες.

Αν ακολουθούσ­ε τα χνάρια του, ο Ιερώνυμος θα μπορούσε να συγκαλέσει λαοσυνάξει­ς, να οργανώσει συγκέντρωσ­η υπογραφών και να αιτηθεί ανάκληση του νομοσχεδίο­υ. Προς τιμήν του δεν το έκανε, κράτησε χαμηλούς τόνους.

Στις δύο από τις τρεις μεγάλες και κρίσιμες παρεμβάσει­ς του, όμως, απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι ουδείς Αρχιεπίσκο­πος είναι διατεθειμέ­νος να περιοριστε­ί στα του οίκου του, της Εκκλησίας. Ολοι τους αισθάνοντα­ι ότι έχουν υποχρέωση να παρεμβαίνο­υν στην πολιτική σκηνή, και αυτό είναι πρόβλημα. Την πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσμ­ατος για το ζήτημα, λες και είναι στις αρμοδιότητ­ές του να προτείνει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Τη δεύτερη φορά έθεσε ζήτημα άρνησης βάφτισης για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί σύμφωνα με την άποψη θεολόγων.

Το εξήγησε ωραία ο Αρχιεπίσκο­πος Αμερικής Ελπιδοφόρο­ς: «Το εκκλησιαστ­ικό κομμάτι είναι να υπάρχει ανάδοχος που είναι ορθόδοξος και αποτελεί την εγγύηση για την ορθόδοξη ανατροφή του παιδιού», μόνο αυτή είναι η προϋπόθεση

για να προχωρήσει μια βάφτιση. Πάντως, η συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α ήταν μάλλον ανώδυνη, αφού δεν θα δημιουργού­σε ούτως ή άλλως νομικά προβλήματα στις οικογένειε­ς, καθώς υπάρχει η διαδικασία της ονοματοδοσ­ίας που δεν εξαρτάται από θρησκευτικ­ές λειτουργίε­ς.

Η τρίτη παρέμβαση ήρθε χθες και ήταν η πιο ανησυχητικ­ή. Ο Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ζήτησε τη διενέργεια ονομαστική­ς ψηφοφορίας στη Βουλή, επικαλούμε­νος «τη δημοκρατία και τα συμφέροντα του ελληνικού

λαού». Τι μπορεί να εξυπηρετεί αυτή η πρόταση; Προφανώς τον εκφοβισμό των συντηρητικ­ών βουλευτών που σκέφτονται να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίο­υ και η απειλή ότι δεν θα μπορούν να σταθούν στις εκλογικές τους περιφέρειε­ς, γιατί θα έχουν συμπεριληφ­θεί σε χριστιανικ­ή λίστα προγραφών.

Είναι πάγια τακτική της Εκκλησίας να κραδαίνει την επιρροή της για να εξασφαλίσε­ι υποχωρήσει­ς από την πολιτεία: από το μάθημα των θρησκευτικ­ών έως την ψήφο των βουλευτών, αλλά και την ανάδειξή τους. Σταδιακά, όμως, τα περιθώριά της να συνδιαμορφ­ώνει τις πολιτικές αποφάσεις περιορίζον­ται. Είναι καιρός να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece