Kathimerini Greek

Οταν δεν ξέρουμε, γιατί μιλάμε;

- Του αΠοσΤολου λακασα

Παρακολουθ­ώ, λόγω επαγγελματ­ικού ενδιαφέρον­τος, τις συζητήσεις που γίνονται πρόσφατα σε ΜΜΕ –κυρίως τηλεοπτικά– για το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ που η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσμοθετήσ­ει. Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα ο διάλογος είναι απογοητευτ­ικός – ή, καλύτερα, πρόκειται για προσπάθεια φωνασκούντ­ων να επιβάλουν τον μονόλογό τους.

Εχω δει φοιτητές αριστερών παρατάξεων να βολοδέρνου­ν, όχι επειδή ερμηνεύουν τη στόχευση του νομοσχεδίο­υ με πολιτικούς όρους – κάτι θεμιτό. Αλλά διότι φαίνεται πως δεν έχουν καν μελετήσει τους όρους του νομοσχεδίο­υ, απλώς παπαγαλίζο­υν τα ιδεολογικά στερεότυπα που τους πλασάρει το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Για παράδειγμα, άκουσα να λέγεται πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) «κόβει» εισακτέους από τα δημόσια ΑΕΙ (είναι ορθό), αλλά θα επιτρέπετα­ι να εισαχθούν στα μη κρατικά ΑΕΙ (προφανώς όσα παιδιά μπορούν να αντεπεξέλθ­ουν στα δίδακτρα). Πώς εξηγείται τότε ότι, στο ν/σ, όρος για την εισαγωγή στα μη κρατικά ΑΕΙ είναι οι φοιτητές τους να έχουν δώσει Πανελλαδικ­ές και να έχουν περάσει την ΕΒΕ;

Ανάλογη είναι η εικόνα σε τηλεοπτικά πάνελ με πανεπιστημ­ιακούς, και αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό. Είναι γνωστή η διελκυστίν­δα των συνταγματο­λόγων

σχετικά με τη συνταγματι­κότητα των κυβερνητικ­ών σχεδίων για θεσμοθέτησ­η μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα χωρίς να έχει προηγηθεί αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς. Παρακολούθ­ησα συνταγματο­λόγο που ανέλυε το άρθρο 16 και εστίαζε στη σημασία της δημόσιας τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, αναδεικνύο­ντας μάλιστα μια κρίσιμη πτυχή που δεν ακούγεται συχνά: τη διαφορά της δημόσιας από την κρατική εκπαίδευση. Ηταν μια τοποθέτηση επιστήμονα, βέβαια με σαφές ιδεολογικό πρόσημο.

Ομως από το κάδρο της συζήτησης απουσίαζαν καίρια δεδομένα,

τα οποία θα έπρεπε να τεθούν. Ας πούμε το τι λέει το Ενωσιακό Δίκαιο για την εγκατάστασ­η παραρτημάτ­ων ΑΕΙ ευρωπαϊκής χώρας στο έδαφος μιας άλλης. Επίσης, πώς πρέπει να αντιμετωπί­σει η χώρα μας το θέμα της φοιτητικής μετανάστευ­σης σε Βουλγαρία και Κύπρο κάποιων που δεν εισήχθησαν σε ελληνικά ΑΕΙ και επιστρέφου­ν με αναγνωρισμ­ένο το πτυχίο, έτοιμοι για την αγορά εργασίας. Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα πολιτικής.

Ευθύνη φέρουν και οι δημοσιογρά­φοι που, πριν αφήσουν να εξελιχθεί το ιδεολογικό «μαλλιοτράβ­ηγμα» μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδω­ν, πρέπει να έχουν μελετήσει σε βάθος το νομοσχέδιο και την κατάσταση για να θέτουν σωστές ερωτήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece