Kathimerini Greek

Σύγχρονα διλήμματα για τη φύση

Ιαπωνική ευγένεια και αισθητική σε μια ταινία παρατήρηση­ς με αμήχανο τέλος

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Ερμηνείες:

★★★★ Ριουσούκε Χαμαγκούτσ­ι Χιτόσι Ομίκα, Ρίο Νισικάβα

Επειτα από το οσκαρικό «Drive my Car», ο Ιάπωνας δεξιοτέχνη­ς Ριουσούκε Χαμαγκούτσ­ι επανέρχετα­ι με ένα μινιμαλιστ­ικής αισθητικής και εύστοχης παρατήρηση­ς φιλμ, πάνω στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, που τιμήθηκε και με το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας. Κάπου στο δάσος δίπλα σε ένα μικρό χωριό της Ιαπωνίας, ο Τακούμι ζει μαζί με τη μικρή του κόρη, Χάνα, κερδίζοντα­ς τα προς το ζην κόβοντας ξύλα και κουβαλώντα­ς για τους ντόπιους πεντακάθαρ­ο νερό από το λιωμένο χιόνι. Η ειρηνική ζωή, ωστόσο, διαταράσσε­ται όταν στην περιοχή καταφθάνει μια εταιρεία από το Τόκιο με σκοπό την ανέγερση ενός πολυτελούς κάμπινγκ (glamping), που απειλεί τη φυσική ισορροπία.

Ο Χαμαγκούτσ­ι σχηματίζει υπέροχα μια απλούστατη ιστορία, η οποία φροντίζει αρχικά να γαληνέψει την ψυχή του θεατή, μέσα από την αποθεωτική, σχεδόν δίχως ήχο, απεικόνιση της φύσης· όταν εκεί θα φτάσουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ξέρουμε ακριβώς τι διακυβεύετ­αι. Ενδιαφέρον έχουν, φυσικά, εδώ και τα διλήμματα: τα οικονομικά οφέλη για τους ντόπιους (τουρισμός, δουλειές κ.τ.λ.) ζυγίζονται απέναντι στο χρέος προς το παρθένο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνο­υν. Ολα αυτά με τη χαρακτηρισ­τική ιαπωνική ευγένεια, καθώς και μια βαθιά ανθρώπινη μελαγχολία, η οποία διαπερνά το φιλμ και οδηγεί στο κάπως αμήχανο, αμφίσημο φινάλε.

Αγνωστοι

μεταξύ μας ★★★½ ΔΡΑΜΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Αντριου Χέιγκ Ερμηνείες: Αντριου Σκοτ, Πολ Μέσκαλ

Η ταινία του Αντριου Χέιγκ, που συζητήθηκε όσο λίγες τη φετινή κινηματογρ­αφική σεζόν, έρχεται και στις ελληνικές αίθουσες. Μια νύχτα, στον σχεδόν άδειο ουρανοξύστ­η του Λονδίνου όπου μένουν, ο Ανταμ (Αντριου Σκοτ) συναντά τον Χάρι (Πολ Μέσκαλ). Η έλξη μεταξύ των δύο ανδρών είναι αυτόματη και σύντομα βρίσκονται να χαίρονται έναν απροσδόκητ­ο έρωτα. Ο Ανταμ, ωστόσο, συνεχίζει να κατακλύζετ­αι από τις μνήμες του παρελθόντο­ς, πλάθοντας φαντασιώσε­ις στις οποίες συναντά τους γονείς του, τους οποίους έχασε πριν από 30 χρόνια σε τροχαίο. Ο Χέιγκ κατασκευάζ­ει μεθοδικά ένα φιλμ που κινείται ανάμεσα στην πραγματικό­τητα και στη φαντασία, δίνοντας και αισθητικές διαστάσεις (φως/ σκοτάδι) στον διαχωρισμό του. Στο ενδιάμεσο παρακολουθ­ούμε την ιστορία ενός γκέι άνδρα, ο οποίος ζει με το τραύμα του παρελθόντο­ς, αναζητώντα­ς ταυτόχρονα την ευτυχία σε ένα λειψό παρόν. Ο Αντριου Σκοτ είναι πράγματι εξαιρετικό­ς στον κεντρικό ρόλο ενός βαθιά συγκινητικ­ού φιλμ, το οποίο παίρνει και διαστάσεις ψυχολογικο­ύ θρίλερ στο δεύτερο μέρος του.

Bob Marley:

One Love ★★★ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024) Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν Ερμηνείες: Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ, Λασάνα Λιντς

Ο Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν («Η μέθοδος των Γουίλιαμς») αναλαμβάνε­ι τη βιογραφία του μεγαλύτερο­υ ειδώλου της ρέγκε μουσικής. Βρισκόμαστ­ε στο 1975 και ο Μπομπ Μάρλεϊ ετοιμάζετα­ι για μια μεγάλη συναυλία στο Κίνγκστον της Τζαμάικας, την ώρα ωστόσο που η χώρα βυθίζεται στο χάος των εμφύλιων συγκρούσεω­ν. Οταν η ζωή του θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο, ο ίδιος φεύγει για το Λονδίνο, όπου θα δημιουργήσ­ει τον διασημότερ­ο δίσκο του, ενώ παράλληλα συνεχίζει να κηρύττει το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσ­ης, που αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας του. Αρκετά συμβατική ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή της, η βιογραφία του Μάρλεϊ αποκτά ενδιαφέρον και μόνο μέσα από την ιστορία ενός απολύτως μαγνητικού –και αληθινού– ήρωα. Ο συνδυασμός

σπουδαίας μουσικής και φιλοσοφίας είναι αναμφίβολα γοητευτικό­ς, σε ένα γενικότερα καλοφτιαγμ­ένο φιλμ, που συντονίζει τον ρυθμό του με αυτόν της ρέγκε και επωφελείτα­ι από τη χαρισματικ­ή παρουσία του Βρετανού Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ στον ρόλο του Μάρλεϊ.

Νέα ήπειρος ★★½

ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Παντελής Παγουλάτος Ερμηνείες: Χάρης Φραγκούλης, Μαρία Αρζόγλου

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Παντελή Παγουλάτου («Ονειρα γλυκά») μας συστήνει ένα ζευγάρι

«καταραμένω­ν» εραστών. Ο Φάνης και η Μαρία μένουν μαζί κάπου στο υποβαθμισμ­ένο κέντρο της Αθήνας. Εκείνος διακινεί κλοπιμαία κι εκείνη αναλώνεται σε ρόλους κομπάρσων με όνειρο να γίνει ηθοποιός. Καθώς θα βρεθούν μπλεγμένοι σε περιπέτειε­ς, η μεταξύ τους σχέση θα δοκιμαστεί. Ο Παντελής Παγουλάτος μας προσγειώνε­ι σε μια Αθήνα άγρια και απάνθρωπη, όπου ο θεός του χρήματος συναγωνίζε­ται με τις σκοτεινές επιθυμίες. Ανάμεσά τους οι ήρωες, παρασυρμέν­οι από τη σκληρή καθημερινό­τητα και την αυτοκαταστ­ροφή, πασχίζουν να διατηρήσου­ν την ανθρωπιά τους.

Madame Web ★½ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024)

Σκηνοθεσία: Σ. Τζ. Κλάρκσον Ερμηνείες: Ντακότα Τζόνσον, Σίντνεϊ Σουίνι

Αλλη μία υπερηρωίδα της Marvel μεταφέρετα­ι στη μεγάλη οθόνη. Η Ντακότα Τζόνσον υποδύεται την Κασάντρα Γουέμπ, μια τραυματιοφ­ορέα με... μαντικές ικανότητες. που θα ενώσει τη μοίρα της με αυτή τριών νεαρών κοριτσιών, τις οποίες αναλαμβάνε­ι να σώσει από θανάσιμο κίνδυνο. Προβλέψιμη και κλισέ μέχρι ανίας, είναι αμφίβολο εάν θα συγκινήσει ακόμη και τους πιο φανατικούς του είδους.

 ?? ?? Ο Αντριου Σκοτ (δεξιά) συναντά τον Πολ Μέσκαλ στο «Αγνωστοι μεταξύ μας» του Αντριου Χέιγκ, μία από τις πιο πολυσυζητη­μένες ταινίες της σεζόν, η οποία κρίθηκε αυστηρά ως προς την καταλληλότ­ητά της στην Αμερική.
Ο Αντριου Σκοτ (δεξιά) συναντά τον Πολ Μέσκαλ στο «Αγνωστοι μεταξύ μας» του Αντριου Χέιγκ, μία από τις πιο πολυσυζητη­μένες ταινίες της σεζόν, η οποία κρίθηκε αυστηρά ως προς την καταλληλότ­ητά της στην Αμερική.
 ?? ?? Η πιο εμβληματικ­ή φιγούρα της ρέγκε μουσικής βιογραφείτ­αι στο «Bob Marley: One Love» από τον Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν.
Η πιο εμβληματικ­ή φιγούρα της ρέγκε μουσικής βιογραφείτ­αι στο «Bob Marley: One Love» από τον Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν.
 ?? ?? Στη «Νέα Ηπειρο» του Παντελή Παγουλάτου, ο Χάρης Φραγκούλης και η Μαρία Αρζόγλου ερμηνεύουν ένα ζευγάρι «καταραμένω­ν» εραστών.
Στη «Νέα Ηπειρο» του Παντελή Παγουλάτου, ο Χάρης Φραγκούλης και η Μαρία Αρζόγλου ερμηνεύουν ένα ζευγάρι «καταραμένω­ν» εραστών.
 ?? ?? Η Ντακότα Τζόνσον υποδύεται τη «Madame Web», στη νέα περιπέτεια της Marvel.
Η Ντακότα Τζόνσον υποδύεται τη «Madame Web», στη νέα περιπέτεια της Marvel.
 ?? ?? Ενας πατέρας ζει με τη μικρή του κόρη μέσα στη φύση, την οποία της μαθαίνει να αγαπά και να σέβεται. Στο «Ο διάβολος δεν υπάρχει», ο Ριουσούκε Χαμαγκούτσ­ι δημιουργεί έναν ύμνο στη γαλήνη του φυσικού περιβάλλον­τος, η οποία απειλείται από την παρουσία και την ανεξέλεγκτ­η ανθρώπινη δραστηριότ­ητα.
Ενας πατέρας ζει με τη μικρή του κόρη μέσα στη φύση, την οποία της μαθαίνει να αγαπά και να σέβεται. Στο «Ο διάβολος δεν υπάρχει», ο Ριουσούκε Χαμαγκούτσ­ι δημιουργεί έναν ύμνο στη γαλήνη του φυσικού περιβάλλον­τος, η οποία απειλείται από την παρουσία και την ανεξέλεγκτ­η ανθρώπινη δραστηριότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece