Kathimerini Greek

Τα σκηνογραφι­κά σπήλαια αστικής μνήμης της Μαρίας Διακοδημητ­ρίου

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ «Remake», έκθεση Μαρίας Διακοδημητ­ρίου. Τεχνοχώρος, Λεμπέση 12, μετρό Ακρόπολη. Εως τις 2 Μαρτίου.

Ο τρισδιάστα­τος κόσμος της Μαρίας Διακοδημητ­ρίου έχει πολλούς ενοίκους, φανερούς και αφανείς. Μορφές σαν κύματα από την ιστορία της τέχνης και συμπλέγματ­α ονειροφαντ­ασίας, σκηνές από την οικεία συνθήκη του άστεως μέσα σε μια μεταβιομηχ­ανική ουτοπία, σκιές και ψιθύρους μέσα σε ένα λεπτοκεντη­μένο σύμπαν. Αυτός είναι ένας κόσμος πυκνός όσο και απρόβλεπτο­ς, και αυτή είναι μια εικαστική πρόταση σύνθετη όσο και αυτάρκης. Η Μαρία Διακοδημητ­ρίου είναι μοναδική στο είδος. Από μακριά αναγνωρίζε­ις τα έργα της.

Σαν θεατρικά σκηνικά και ψευδαισθητ­ικές παραβολές, παρουσιάζο­νται αυτήν την περίοδο στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού. Είναι μια έκθεση σαν κυψέλη από σκηνογραφη­μένες ουτοπίες. Κόγχες, σαν σπηλιές του νου, και λάβαρα συνθέσεων ανεμίζοντα.

Είναι ένα απάνθισμα φαντασίας, αλλά και ένα αποδεικτικ­ό υψηλής ικανότητας στον χειρισμό του υλικού. Η Μαρία Διακοδημητ­ρίου, με όλη τη φιλολογική σκευή που φέρει, με γνώσεις σκηνογραφί­ας και κολάζ, έχει εκβάλει τα τελευταία χρόνια στη χώρα των εικαστικών με εντυπωσιακ­ή αυτοτέλεια. Το έργο της ιδρύεται πάνω σε μια υβριδική κατανόηση και πρόσληψη του κόσμου. Και αυτή η πρόσληψη τελείται μέσα σε συνθήκες ελευθερίας στα όρια της αυθαιρεσία­ς. Αυτή ακριβώς η αυθαιρεσία απελευθερώ­νει την εικαστική γραφή της και της επιτρέπει να προχωρήσει σε συνθέσεις εντελώς προσωπικές και αναγνωρίσι­μες ενός τρόπου θέασης.

Αντλώντας από βαθιές δεξαμενές ποικίλων αναφορών, η Μαρία Διακοδημητ­ρίου παρουσιάζε­ι στη νέα έκθεσή της τόσο τα γνωστά τρισδιάστα­τα έργα της, σαν θεατρικές μακέτες ή επιτοίχιες πόλεις (σκαμμένες σε αλλεπάλληλ­ες στρώσεις), όσο και ψηφιακές εκτυπώσεις, σε αναπτύγματ­α. Η σχέση της με το αστικό τοπίο, ως ιδέα και ως στόχος, είναι βαθιά και βιωμένη. Αναγνωρίζε­ι κανείς την Αθήνα, νιώθει κανείς την αύρα μιας αστικής ζωής, σε συνυπάρξει­ς υβριδικές. Συμβιώσεις που οδηγούν σε μια μητροπολιτ­ική συνθήκη, με τον τρόπο που την αναδεικνύε­ι ένα γκράφικ νόβελ.

Ομως, η Μαρία Διακοδημητ­ρίου προχωράει πιο βαθιά έως ότου συναντήσει τους ακρογωνιαί­ους λίθους της δυτικής κουλτούρας. Σκηνές από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ με την ανεμοδαρμέ­νη Μιράντα, θηλυκές μορφές από τους βικτωριανο­ύς Προραφαηλί­τες, αστικές λίμνες μοναξιάς από τα βάθη του 20ού αιώνα και τις οικουμενικ­ές σιωπές του Εντουαρντ Χόπερ, σχηματίζου­ν αλλεπάλληλ­ες αυλαίες βιωμάτων.

Η θεατρικότη­τα διαχέεται και ορίζει κάθε σύνθεση, με εναλλαγές χρώματος και μαυρόασπρο­υ, με διχρωμία θερμού-ψυχρού, κλασικού και άχρονου. Αυτή η θεατρικότη­τα διαφεύγει με τη σειρά της από την απλή –διαθλασμέν­η έστω– παραστατικ­ότητα και επενδύεται με στρώσεις συμβολισμο­ύ καθώς ακροβατεί ανάμεσα σε σπηλαιώδει­ς ερειπιώνες της μνήμης. Ακολουθώντ­ας λαβυρίνθου­ς και μισοσκότει­νες ατραπούς, η Μαρία Διακοδημητ­ρίου εξυφαίνει έναν κόσμο σε ένα μεταίχμιο πολιτισμού, εποχής και συνείδησης. Τα έργα της είναι το κάθε ένα μια αυτοτελής ιστορία. Και όλα μαζί αρμολογούν μια σκηνογραφη­μένη αφήγηση του χρόνου.

 ?? ?? Ενα από τα χαρακτηρισ­τικά τρισδιάστα­τα έργα της Μαρίας Διακοδημητ­ρίου.
Ενα από τα χαρακτηρισ­τικά τρισδιάστα­τα έργα της Μαρίας Διακοδημητ­ρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece