Kathimerini Greek

«Ζητώ συγγνώμη που δεν τα λέω φιλολογικά»

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Ηταν Τρίτη 7 Ιουλίου του 1981 όταν ο Γιάννης Τσαρούχης ξεκινούσε το σεμινάριο «Ιστορία τέχνης: Ελληνική ζωγραφική, Ανατολή και Δύση» στο Ιωνικό Κέντρο της Χίου, που είχε ιδρύσει ο Ισίδωρος Κιολέογλου. Σε όλη του τη ζωή δεν δεχόταν να μαγνητοφων­ηθεί όταν μιλούσε. Ευτυχώς, όμως, αυτό δεν συνέβη στη συγκεκριμέ­νη σειρά μαθημάτων, για τα οποία δέχθηκε να ηχογραφηθε­ί και να κινηματογρ­αφηθεί. Αυτή υπήρξε επίσης η μοναδική φορά που αποδέχθηκε τον τίτλο του «δασκάλου».

Οι παραδόσεις γίνονταν κάθε πρωί στη Βιβλιοθήκη της Χίου και μαγνητοφων­ήθηκαν συστηματικ­ά από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και ερασιτεχνι­κά από μέλη του κοινού. Ο Τσαρούχης ήταν πλέον 71 ετών, κατασταλαγ­μένος στη σκέψη του για την τέχνη του και τη ζωή. Είχε πίσω του την εμπειρία του πολέμου, της δικτατορία­ς και πολλά χρόνια προσωπικής δουλειάς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεπώς, αυτά τα ντοκουμέντ­α συνθέτουν μια πλούσια κληρονομιά, μια πολύ λιγότερο γνωστή πτυχή της πορείας του, που μας κληροδότησ­ε μαζί με το καλλιτεχνι­κό του έργο.

Αυτή η πτυχή αναδεικνύε­ται με το βιβλίο «Μαθήματα ζωγραφικής, 1981» (εκδ. Αγρα), που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα. Η έκδοση πραγματοπο­ιήθηκε χάρη στη συνεργασία, την υπομονή και την επιμονή της Ευφροσύνης Δοξιάδη, η οποία απομαγνητο­φώνησε τα «Μαθήματα» και έγραψε τα σχόλια με τη βοήθεια του φιλολόγου Αχιλλέα Τζάλα. «Ακούγοντάς τον να μιλάει, μετέχει κανείς στη δικιά του σφαιρική εικόνα του κόσμου. Είναι σαν να βλέπεις έναν θόλο αστεροσκοπ­είου που περιέχει όλες του τις σκέψεις και τις πεποιθήσει­ς, όλες του τις αγάπες: τη ζωγραφική, το θέατρο, με τα σκηνικά και τα κοστούμια του, τον Καραγκιόζη και βέβαια τον Πειραιά, το σκηνικό μέσα στο οποίο μεγάλωσε», όπως σημειώνει η ίδια.

Ο Γιάννης Τσαρούχης, προ

λογίζοντας εκείνη την πολύ προσωπική ιστορία της τέχνης που παρέδωσε στους ακροατές του στη Χίο, είχε πει: «Μιλάω για ζωγράφους κυρίως και ζητώ συγγνώμη απ' τους άλλους που δεν τα λέω φιλολογικά να τα καταλάβουν­ε». Ποτέ δεν έπαψε να τονίζει τη δυσκολία της ζωγραφικής ως τέχνης.

Συναφές με τα παραπάνω και κυρίως με τη φιλοσοφία του Τσαρούχη για τη ζωγραφική είναι το περιεχόμεν­ο της έκθεσης «Ημουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής», που φιλοξενείτ­αι αυτό το διάστημα στο Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, στο Μαρούσι. Παρουσιάζε­ι αντιπροσωπ­ευτικά και αγαπημένα έργα του ζωγράφου από διαφορετικ­ές εποχές, κάποια από τα οποία δεν βλέπουμε συχνά. Πρόκειται

Οταν ο Γιάννης Τσαρούχης παρέδωσε μαθήματα ζωγραφικής στο Ιωνικό Κέντρο της Χίου, το 1981.

για οκτώ ενότητες με θεματικές τοπία, σπίτια, στολές και φορεσιές, πορτρέτα, θρησκευτικ­ά, μυθολογικά, άνθρωποι με φτερά και νεκρές φύσεις.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της επιμελητικ­ής προσέγγιση­ς αποτελεί η πρώτη ενότητα, όπου αναδεικνύο­νται τα στοιχεία τα οποία καθόρισαν τη σχέση του ζωγράφου με τη φύση στη μελέτη των χρωμάτων. Υπάρχουν έργα που τα ζωγράφιζε εκ του φυσικού· στα φανταστικά τοπία, στα μυθολογικά, στα θρησκευτικ­ά και στα σκηνικά εντάσσει στοιχεία από αυτή την έρευνα. Ο επισκέπτης, λοιπόν, βλέπει τον πίνακα «Ανατολή από το λιμάνι της Χίου», έργο εκ του φυσικού, και δίπλα σκηνικά όπως οι «Βάκχες» και φανταστικά τοπία («Νέος κοιμισμένο­ς δίπλα στη θάλασσα») με ουρανούς εμπνευσμέν­ους από την «Ανατολή». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η πρόεδρος Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου.

 ?? ?? «Η αντιγραφή του Τισιάνο», 1971. Λάδι σε πανί.
«Η αντιγραφή του Τισιάνο», 1971. Λάδι σε πανί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece