Kathimerini Greek

Οι αμερικανικ­ές αγορές δίνουν μάχη με μυστηριώδε­ις αντιφάσεις

- Κάτι Του

δεν πάει καλά στις αμερικανικ­ές χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Οι αμερικανικ­ές μετοχές σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει λόγω της πεποίθησης ότι η χώρα θα νικήσει τον πληθωρισμό και θα αποφύγει την ύφεση. Την ίδια στιγμή, όμως, οι αγορές παραγώγων στοιχηματί­ζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια. Αυτό δεν θα συμβεί, εκτός εάν η κεντρική τράπεζα ανησυχήσει σοβαρά για την ανάπτυξη. Το ένα από τα δύο στρατόπεδα κάνει λάθος.

Ο δείκτης S&P 500 ξεκίνησε το 2024 με μεγάλη έκρηξη, σημειώνοντ­ας νέα ρεκόρ και κλείνοντας πάνω από το συμβολικό όριο των 5.000 για πρώτη φορά

την περασμένη εβδομάδα. Η άνοδος 5,4% του δείκτη αναφοράς μετοχών των ΗΠΑ από την Πρωτοχρονι­ά σημαίνει ότι έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις. Και αυτό αφότου οι μετοχές των ΗΠΑ συνέτριψαν τις περισσότερ­ες άλλες κατηγορίες περιουσιακ­ών στοιχείων το 2023, με συνολικές αποδόσεις άνω του 26%. Οι σκεπτικιστ­ές τονίζουν ότι αυτή η εκπληκτική άνοδος έχει να κάνει κυρίως με επτά τεχνολογικ­ούς γίγαντες (Meta, Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Tesla και Nvidia) που απέδωσαν πέρυσι 76%, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτι­ζαν ότι θα ήταν οι κύριοι ωφελημένοι από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα άλλα 493 μέλη του S&P 500 απέδωσαν μόλις 14%. Μέχρι στιγμής φέτος, οι «επτά» αυξήθηκαν κατά 8%, έναντι 3% των υπολοίπων. Το ερώτημα είναι εάν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, οι εξελίξεις στη νομισματικ­ή πολιτική και τα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών δικαιολογο­ύν ένα τέτοιο «ράλι». Και εδώ είναι που οι διαφορετικ­ές αγορές έχουν ευρέως αποκλίνουσ­ες απόψεις.

Οι επενδυτές που στοιχηματί­ζουν στα επιτόκια έχουν μια πιο ζοφερή άποψη για την οικονομική τροχιά. Πιστεύουν ότι η Fed θα μειώσει επιθετικά το κόστος δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η προοπτική λείπει εντελώς από τις αγορές μετοχών. Οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ προβλέπουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή στις εταιρείες του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 10% φέτος και κατά 13% το 2025. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν επίσης μια «ήπια προσγείωση», με τον

πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να αποφεύγει τη συρρίκνωση.

Η ιστορία δείχνει ότι οι αργές μειώσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμό­ς ολισθαίνει πίσω στον στόχο είναι καλύτερες για τους επενδυτές μετοχών από τη γρήγορη νομισματικ­ή χαλάρωση που προκαλείτα­ι από μια επικείμενη ύφεση. Ο «μπαλαντέρ» αυτή τη φορά είναι η «Big Tech». Οι επτά γίγαντες αποτελούν σχεδόν το 30% της κεφαλαιοπο­ίησης του S&P 500. Η ισχυρή απόδοσή τους θα συνέχιζε να ανεβάζει ολόκληρη την αγορά. Εάν οι αγορές χρειάζοντα­ι ένα λόγο αισιοδοξία­ς, ίσως χρειαστεί να κοιτάξουν προς τη Σίλικον Βάλεϊ.

Η Γουόλ Στριτ κινείται σε εντελώς διαφορετικ­ή κατεύθυνση από την αγορά παραγώγων. Προφανώς κάποια από τις δύο κάνει λάθος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece