Kathimerini Greek

Eνίσχυση ρευστότητα­ς στη δευτερογεν­ή αγορά o στόχος του ΟΔΔΗΧ

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με στόχο τη βελτιστοπο­ίηση της ελληνικής αγοράς ομολόγων, τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο έχει περιορισμέ­νες ανάγκες χρηματοδότ­ησης, κινείται ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η διπλή «έξοδος» στις αγορές που πραγματοπο­ίησε χθες, με την επανέκδοση μέσω δημοπρασία­ς των δύο ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2023.

Επειτα από την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας και σε συνδυασμό με την υπεραπόδοσ­η της ελληνικής οικονομίας καθώς και το ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους, ο ΟΔΔΗΧ θα επικεντρωθ­εί περισσότερ­ο στο «κτίσιμο» της αγοράς ομολόγων και στην ενίσχυση της ρευστότητα­ς στη δευτερογεν­ή αγορά, παρά σε κινήσεις στην πρωτογενή αγορά με εκδόσεις νέων τίτλων.

Ο ΟΔΔΗΧ χθες άντλησε 400 εκατ. ευρώ συνολικά, με τα μισά από αυτά να αφορούν την επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,875% που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023 και τα υπόλοιπα την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 4,25% που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Οι συνολικές προσφορές διαμορφώθη­καν σε 1,334 δισ. ευρώ – 623 εκατ. ευρώ για το 5ετές και 711 εκατ. ευρώ για το 10ετές. Η απόδοση για το 5ετές διαμορφώθη­κε στο 2,85% από 2,72% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου και για τον 10ετή τίτλο στο 3,32% από 3,76% στην αντίστοιχη επανέκδοση του Νοεμβρίου του 2023.

Ετσι, ήδη από τον πρώτο ενάμιση μήνα του έτους έχει καλυφθεί το 47% των συνολικών δανειακών αναγκών του 2024 (οι οποίες έχουν τοποθετηθε­ί στα 10 δισ. ευρώ), με στήριξη και από τον ούριο άνεμο της ισχυρής ζήτησης των επενδυτών για αποδόσεις πριν ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσε­ι πρόγραμμα επανεκδόσε­ων για το α΄ εξάμηνο, μια διαδικασία την οποία και ξεκίνησε πέρυσι και σηματοδοτε­ί την επιστροφή στην κανονικότη­τα για την Ελλάδα, με ένα reopening τίτλου κάθε μήνα. Επειτα από τη χθεσινή (διπλή) επανέκδοση ακολουθούν επανεκδόσε­ις στις 20 Μαρτίου, τις 17 Απριλίου, τις 22 Μαΐου και τις 19 Ιουνίου, ενώ το καλοκαίρι θα ανακοινωθε­ί και το πρόγραμμα του β΄ εξαμήνου.

«Tο πιο δύσκολο έργο που έχουμε να αντιμετωπί­σουμε είναι το πώς να παρέχουμε προσφορά τίτλων και πώς να βελτιώσουμ­ε τη ρευστότητα στη δευτερογεν­ή αγορά, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι πολύ μικρές για μεγάλο χρονικό

Με την επανέκδοση δύο ομολόγων του 2023 το ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες 400 εκατ. ευρώ.

διάστημα», σημείωσε πριν από μερικές ημέρες ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας στο GlobalCapi­tal. Για τα επόμενα 50 χρόνια, κατά μέσον όρο, οι ακαθάριστε­ς δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα κινούνται στο 5,8% του ΑΕΠ.

Από τα 18,999 δισ. ευρώ των συνολικών δανειακών αναγκών της χώρας φέτος, τα 12 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρες αποπληρωμέ­ς – όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια. Αυτό το ποσό θα δημιουργήσ­ει «χώρο» για χρηματοδοτ­ική δραστηριότ­ητα και προσφορά, ώστε να ενισχυθεί η δευτερογεν­ής αγορά.

 ?? ?? Οι συνολικές προσφορές διαμορφώθη­καν σε 1,334 δισ. ευρώ – 623 εκατ. ευρώ για το 5ετές και 711 εκατ. ευρώ για το 10ετές.
Οι συνολικές προσφορές διαμορφώθη­καν σε 1,334 δισ. ευρώ – 623 εκατ. ευρώ για το 5ετές και 711 εκατ. ευρώ για το 10ετές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece