Kathimerini Greek

Εξακολουθο­ύν να έχουν προσωπική διαφορά 770.000 συνταξιούχ­οι

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχ­ους του ΕΦΚΑ εξακολουθε­ί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, τόσο το 2023 όσο και το 2024, κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».

Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης με θέμα «Συντάξεις αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024 έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχ­ων με προσωπική διαφορά σε 770.000. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ που παρουσίασε ο υφυπουργός

Κοινωνικής Ασφάλισης, ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίο­υ 2021 και Φεβρουαρίο­υ 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχ­ους αυτούς, που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου (Ν.4387/2016) και τον επανυπολογ­ισμό των συντάξεών τους, απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αντιθέτως, δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου, οι νέοι συνταξιούχ­οι έλαβαν απευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους βάσει του ίδιου νόμου κι επομένως βρίσκονται σε δυσμενέστε­ρη θέση σε σχέση με τους συνταξιούχ­ους με προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί ότι η προσωπική διαφορά εξαλείφετα­ι σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωση­ς όσων έχουν ασφαλιστικ­ό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Ο τρόπος που επιδρά η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου στο ύψος των συντάξεων και κατ’ επέκταση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχ­ων, παλαιών και κυρίως νέων, φαίνεται άλλωστε και από τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», που τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια σημαντική μείωση των νέων συντάξεων σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμ­ενες. Οπως δείχνουν βέβαια και ότι 6 στους 10 συνταξιούχ­ους λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά. Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω της αύξησης κατά 3% που εφαρμόστηκ­ε στις συντάξεις για το 2024 με βάση την πορεία του πληθωρισμο­ύ και του ΑΕΠ, η μέση κύρια σύνταξη τον Ιανουάριο διαμορφώθη­κε στα 817,30 ευρώ, αυξημένη κατά 22,25 ευρώ σε σχέση με τα 795,05 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023.

Οι νέες συντάξεις γήρατος – συνολικά τον Ιανουάριο καταβλήθηκ­αν 27.412 νέες συντάξεις από τις οποίες οι 14.167 ήταν γήρατος– είναι κατά κύριο λόγο σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τις 14.167 νέες συντάξεις γήρατος, οι 7.408 ή 52,29% που χορηγήθηκα­ν από τον ΕΦΚΑ αφορούν δικαιούχου­ς που προέρχοντα­ι από τον ιδιωτικό τομέα, με τον μέσο όρο να περιορίζετ­αι στα 733,03 ευρώ.

Ενας άλλος λόγος που οι συνταξιούχ­οι και δη όσοι λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις δεν βλέπουν στην τσέπη τους σημαντικές αυξήσεις, είναι και η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύη­ς Συνταξιούχ­ων (ΕΑΣ). Στο θέμα της αρχιτεκτον­ικής της ΕΑΣ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσακλόγλου, αποδεχόμεν­ος ότι υπάρχουν κάποια προβληματι­κά σημεία στη δομή της, τα οποία χρήζουν βελτίωσης, επαναλαμβά­νοντας όμως την ανάγκη «η εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατόν πιο δημοσιονομ­ικά ουδέτερο τρόπο».

Οι αυξήσεις που έγιναν στις συντάξεις το 2023 και το 2024 έχουν μειώσει τον αριθμό τους.

 ?? ?? Εξι στους δέκα συνταξιούχ­ους λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.
Εξι στους δέκα συνταξιούχ­ους λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece