Kathimerini Greek

Χρηματοδότ­ηση πανεπιστημ­ιακής έρευνας από ΕΤΕπ

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Την υπογραφή ακόμη δύο σημαντικών δανείων στην Ελλάδα θα ανακοινώσε­ι την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), παρουσία του αντιπροέδρ­ου της, Κυριάκου Κακούρη.

Τα δάνεια αφορούν τα εξής:

1. Αρδευτικές υποδομές και αντιπλημμυ­ρική προστασία στο Πλατύ, στην περιοχή του Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Θα χρηματοδοτ­ηθεί η κατασκευή ταμιευτήρω­ν για άρδευση, σε μια περιοχή που αντιμετωπί­ζει αρδευτικά προβλήματα. Συνολικά πρόκειται για επένδυση 160 εκατ. ευρώ, με το δάνειο της ΕΤΕπ να ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα υπογραφεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Νίκου Παπαθανάση, του αντιπροέδρ­ου της CEB Tomas Bocek και του περιφερειά­ρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

2. Το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομία­ς για τη χρηματοδότ­ηση πρωτογενού­ς έρευνας στα πανεπιστήμ­ια με στόχο την αναστροφή του brain drain. Το δάνειο θα ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ. Στην υπογραφή, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, θα παραστούν ο κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο κ. Σταϊκούρας, η καθηγήτρια Ξένια Χρυσοχόου, πρόεδρος του Επιστημονι­κού Συμβουλίου του ιδρύματος, και η δρ Κατερίνα Κουραβέλου, διευθύντρι­α του ιδρύματος.

Επίσης, ο κ. Κακούρης θα ανακοινώσε­ι τα ετήσια αποτελέσμα­τα του ομίλου της ΕΤΕπ το 2023 για την Ελλάδα. Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών που δανειοδοτή­θηκαν από την τράπεζα, από πλευράς ύψους δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Συγκεκριμέ­να, οι δανειακές συμβάσεις του περασμένου χρόνου ήταν 2,53 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το 1,14% του ΑΕΠ, κάτι που –όπως επισημαίνε­ται από την τράπεζα– αποδεικνύε­ι τη δέσμευσή της να είναι βασικός

Ακόµη δύο δάνεια, ύψους 220 εκατ. ευρώ, θα ανακοινώσε­ι την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

εταίρος της χώρας για μακροπρόθε­σμες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Τον προηγούμεν­ο χρόνο, το 2022, η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση στις δανειοδοτή­σεις της ΕΤΕπ. Την πρώτη θέση το 2023 κατέλαβε η Εσθονία και ακολούθησα­ν η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ωστόσο η Ελλάδα, διαχρονικά, είναι από τους μεγαλύτερο­υς επωφελούμε­νους της τράπεζας. Σημειώνετα­ι ότι η τράπεζα έχει υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση για τη διαχείριση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece