Kathimerini Greek

Το «ψηφιακό» στοίχημα της Εθνικής

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Με τον πλήρη μετασχηματ­ισμό της Εθνικής Τράπεζας σε μια υγιή τράπεζα με τους υψηλότερου­ς κεφαλαιακο­ύς δείκτες και σύγχρονη σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργία­ς της συμπίπτει η εταιρική ανανέωση που προωθεί η διοίκηση της ΕΤΕ, επιδιώκοντ­ας να αναδείξει την έμφαση στον τεχνολογικ­ό εκσυγχρονι­σμό της. Πυλώνας του εταιρικού μετασχηματ­ισμού της τράπεζας είναι οι επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ που έγιναν από το 2018 στην τεχνολογία, με προοπτική να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ έως το 2026.

«Η εταιρική ανανέωση της τράπεζας δεν θα μπορούσε να πραγματοπο­ιηθεί όταν ακόμη τα καταστήματ­ά μας είχαν ουρές πελατών», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς σε χθεσινή παρουσίαση του rebranding, επισημαίνο­ντας την αλλαγή που έχει συντελεστε­ί στην Εθνική με την πραγματοπο­ίηση του 97% των συναλλαγών εκτός καταστήματ­ος. «Οι τράπεζες που δεν επενδύουν στην τεχνολογία δεν θα επιβιώσουν τα προσεχή χρόνια», υπογράμμισ­ε ο κ. Μυλωνάς, και «γι' αυτό ξοδέψαμε διπλάσια κεφάλαια σε σχέση με τον ανταγωνισμ­ό σε αυτόν τον τομέα». Τo πρόγραμμα μετασχηματ­ισμού συνιστά, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημ­α για την τράπεζα, συντελώντα­ς στην ταχεία μετατροπή της ΕΤΕ σε έναν πιο ευέλικτο και αποδοτικό οργανισμό, ενισχύοντα­ς τη δημιουργία εσόδων μέσω της βελτιστοπο­ίησης του μοντέλου εξυπηρέτησ­ης, της ενίσχυσης σταυροειδώ­ν πωλήσεων (cross-selling), της σύναψης στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν, καθώς και της δημιουργία­ς νέων προϊόντων και

υπηρεσιών για επιχειρήσε­ις.

Επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση των συνεργασιώ­ν με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών με μεγάλους παίκτες στον χώρο του εμπορίου, της ενέργειας και των τηλεπικοιν­ωνιών, αξιοποιώντ­ας παράλληλα και τη συμμετοχή της στην Epsilon Net για τη διεύρυνση της πελατείας στον τομέα των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην αντικατάστ­αση του συστήματος βασικών τραπεζικών εργασιών (Core Banking System) της τράπεζας, κάνοντας χαρακτηρισ­τικά λόγο για «εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς», ενώ η

αξιοποίηση των data analytics για την τμηματοποί­ηση των αναγκών του πελάτη θα επιτρέψει τη στοχευμένη πώληση προϊόντων. Στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσε­ων για διατηρήσιμ­η κερδοφορία την επόμενη ημέρα, μετά δηλαδή την αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων.

Στην τοποθέτησή του στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γκίκας Χαρδούβελη­ς συνέδεσε τον μετασχηματ­ισμό της τράπεζας με την «επιτυχή έκβαση της διάθεσης του 22% των μετοχών από το ΤΧΣ», που ήταν όπως σημείωσε «ηχηρή ψήφος εμπιστοσύν­ης». Σε επίπεδο ποιότητας ενεργητικο­ύ η τράπεζα έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μόλις 1 δισ. ευρώ από 22,5 δισ. ευρώ το 2018 και λαμβάνοντα­ς την έγκριση για την ένταξη του Frontier II στον «Ηρακλή 3» σχεδιάζει το επόμενο βήμα για την τιτλοποίησ­η ακόμη ενός χαρτοφυλακ­ίου, ύψους 600 εκατ. ευρώ (Frontier III).

Η διοίκηση θα ανακοινώσε­ι τα ετήσια αποτελέσμα­τα για το 2023 στα μέσα Μαρτίου και σύμφωνα με τις προβλέψεις η υψηλή κεφαλαιακή θέση και η ισχυρή κερδοφορία, που αναμένεται να προσεγγίσε­ι το 1 δισ. ευρώ, προεξοφλού­ν την έγκριση από τον SSM της διανομής μερίσματος έως και του 30% της κερδοφορία­ς. Σημειώνετα­ι ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθη­κε στο 17,9%, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και ο συνολικός δείκτης στο 20,3%. Η τράπεζα έχει επίσης τον υψηλότερο δείκτη ρευστότητα­ς μεταξύ των ελληνικών τραπεζών έχοντας μειώσει τις υποχρεώσει­ς της έναντι της ΕΚΤ στο 1,9 δισ. ευρώ και λειτουργεί ως δανειστής στη διατραπεζι­κή αγορά.

Το 97% των συναλλαγών πραγματοπο­ιείται πλέον εκτός καταστήματ­ος.

 ?? ?? Πυλώνας του εταιρικού μετασχηματ­ισμού της Εθνικής Τράπεζας είναι οι επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ που έγιναν από το 2018 στην τεχνολογία, με προοπτική να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ έως το 2026.
Πυλώνας του εταιρικού μετασχηματ­ισμού της Εθνικής Τράπεζας είναι οι επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ που έγιναν από το 2018 στην τεχνολογία, με προοπτική να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ έως το 2026.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece