Kathimerini Greek

Πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακή­ς απόδοσης επιχειρήσε­ων ύψους 176 εκατ.

-

Στην προδημοσίε­υση του προγράμματ­ος «Βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης επιχειρήσε­ων του τριτογενού­ς τομέα», ύψους 176,75 εκατ. ευρώ, προχώρησε το ΥΠΕΝ. Το πρόγραμμα, που υποστηρίζε­ται χρηματοδοτ­ικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, απευθύνετα­ι σε υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις ανεξαρτήτω­ς μεγέθους που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασ­μάτων και γλυκισμάτω­ν, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσε­ις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργία­ς ή την υποβληθείσ­α γνωστοποίη­ση, έχουν δυναμικότη­τα που δεν ξεπερνάει τις 200 κλίνες. Για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η υποβολή πιστοποιητ­ικού ενεργειακή­ς απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και έκθεσης ενεργειακο­ύ ελέγχου, αναλόγως των επιλέξιμων παρεμβάσεω­ν. Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικώ­ν σχεδίων φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσ­εις) και του μεγέθους της επιχείρηση­ς.

Το ποσό της επιχορήγησ­ης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντίστοιχα τις 250.000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος χρηματοδοτ­ούνται και υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες σε ποσοστό έως 7% του επιλέξιμου προϋπολογι­σμού και με ανώτατο όριο

τις 30.000 ευρώ. Ο προμηθευόμ­ενος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονος, καινούργιο­ς, αμεταχείρι­στος και να περιέρχετα­ι στην κυριότητα της επιχείρηση­ς. Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, όπως επίσης οι δαπάνες συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποι­είται, ήδη, από την επιχείρηση. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε επενδυτικο­ύ σχεδίου ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότ­ητας δαπανών ορίζεται αυτή της δημοσίευση­ς της αναλυτικής προκήρυξης του προγράμματ­ος και ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότ­ητας η 30ή/7/2025.

Αφορά το εμπόριο, τις υπηρεσίες, την εστίαση και τον τουρισμό.

Οι ωφελούμενε­ς επιχειρήσε­ις θα λάβουν ενίσχυση προκειμένο­υ να υλοποιήσου­ν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσει­ς:

• Ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωσ­η, εγκατάστασ­η συστημάτων σκίασης.

• Ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς συστήματος φωτισμού από νέας τεχνολογία­ς LED, εγκατάστασ­η αυτοματισμ­ών μείωσης κατανάλωση­ς λόγω απουσίας / παρουσίας χρηστών.

• Εξοικονόμη­σης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάστ­αση λεβήτων από αντλίες θερμότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece