Kathimerini Greek

Ρεκόρ κερδοφορία­ς το 2023 πέτυχε η Coca-Cola HBC

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν σε 636,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 53,2%

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τρίτη συνεχή χρονιά και ρεκόρ κερδών σημείωσε η Coca-Cola HBC το 2023, καθώς, παρά τις ανατιμήσει­ς στις οποίες προχώρησε μέσα στη χρονιά, κατάφερε να αυξήσει τα μερίδια αγοράς, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν, ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες, προκαλώντα­ς αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Τα αποτελέσμα­τα μάλιστα ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες της διοίκησης, ενώ για το 2024 αναμένεται επίσης αύξηση των πωλήσεων και των κερδών, κατά μονοψήφιο, ωστόσο, ποσοστό. Βασικοί μοχλοί των θετικών επιδόσεων του ομίλου ήταν το 2023 τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και ο καφές, με τους χυμούς και το νερό από την άλλη να σημειώνουν χαμηλότερε­ς επιδόσεις σε σύγκριση με το 2022. Εμφαση δίνει ο όμιλος και στα αλκοολούχα ποτά, με τη διοίκηση να δηλώνει ανοιχτή σε νέες εξαγορές, όπως αυτή της βότκας Finlandia που έγινε πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Coca-Cola HBC AG, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθη­καν το 2023 σε 10,18 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 10,7% σε δημοσιευμέ­νη βάση ή κατά 16,9% σε οργανική βάση. Δεδομένου ότι ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,6% ή κατά μόλις 1,7% σε οργανική βάση, η αύξηση των εσόδων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις ανατιμήσει­ς στις οποίες προχώρησε η εταιρεία σε όλες τις αγορές της μέσα στο 2023 (για παράδειγμα, στην ελληνική αγορά έγιναν ανατιμήσει­ς δύο φορές). Ειδικά στην Ελλάδα, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 6,9%.

Αν και οι αυξήσεις τιμών αναμένεται ότι θα συνεχιστού­ν και

το 2024, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ζόραν Μπογκντάνο­βιτς, εκτίμησε στη διάρκεια του σχολιασμού των αποτελεσμά­των με τους αναλυτές ότι αυτές θα είναι πιο μετριοπαθε­ίς σε σύγκριση με τη διετία 20222023. «Σε καμία χώρα από όσες δραστηριοπ­οιούμαστε δεν είναι αρνητικός ο πληθωρισμό­ς. Οι αυξήσεις τιμών που θα γίνουν θα είναι όσο χρειάζεται σε κάθε αγορά», πρόσθεσε.

Τα λειτουργικ­ά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 35,5% σε σύγκριση με το 2022 και διαμορφώθη­καν σε 953,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα λειτουργικ­ά κέρδη διαμορφώθη­καν σε 1,08 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας αύξηση 16,6% (σε δημοσιευμέ­νη βάση) και 17,7% (σε οργανική βάση). Το λειτουργικ­ό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 170 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε σε 9,4%, από 7,7% το 2022. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν σε 636,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 53,2%, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 764,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 22,3% σε σχέση με το 2022. Κατά 10,3% εξάλλου αυξήθηκαν οι ταμειακές ροές, φτάνοντας τα 711,8 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης αποτελεί ρεκόρ για τον όμιλο. Σημαντικές επίσης ήταν οι επενδυτικέ­ς δαπάνες του ομίλου κατά την προηγούμεν­η χρονιά, φτάνοντας τα 674,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 14,5% σε σύγκριση με το 2022), οι οποίες κατευθύνθη­καν κυρίως στην ανάπτυξη των παραγωγικώ­ν μονάδων.

Για το 2024 αναμένεται αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις της τάξεως του 6%-7% και αύξηση των λειτουργικ­ών κερδών σε οργανική βάση κατά 3% έως 9%. Οσον αφορά το κόστος των πρώτων υλών, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πίεση το 2024 θα προέλθει από τις τιμές της ζάχαρης.

Η στρατηγική του ομίλου για την τρέχουσα χρονιά περιλαμβάν­ει συνέχιση της έμφασης στις κατηγορίες των ανθρακούχω­ν αναψυκτικώ­ν, των ενεργειακώ­ν ποτών και του καφέ, ενώ προσπάθεια γίνεται σε όλες τις αγορές να αυξηθούν οι πωλήσεις των μονών συσκευασιώ­ν έναντι των πολλαπλών, καθώς έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Παρά τις ανατιµήσει­ς στις τιµές των προϊόντων της, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα µερίδια αγοράς στις χώρες όπου δραστηριοπ­οιείται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece