Kathimerini Greek

Προχωράει το έργο για ψηφιακούς πύργους ελέγχου

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Προχωράει η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου της δημιουργία­ς υποδομής απομακρυσμ­ένων ψηφιακών πύργων (Remote Digital Towers) και απομακρυσμ­ένου κέντρου ελέγχου στους ελληνικούς αερολιμένε­ς, με τη διεύθυνση υποδομών αεροδρομίω­ν του υπουργείου Υποδομών να έχει οριστεί ως η αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίηση της εν λόγω διαδικασία­ς. Σύμφωνα με ενημέρωση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Γιώργου Ι. Δριτσάκου, τα συστήματα Remote Digital Towers στα περιφερεια­κά αεροδρόμια και το απομακρυσμ­ένο κέντρο ελέγχου (ROC) θα υλοποιηθού­ν σε δύο στάδια. Το πρώτο περιλαμβάν­ει τα δεκατέσσερ­α αεροδρόμια της Fraport, από τα οποία έχουν εξαιρεθεί αυτά σε Χανιά και Ακτιο λόγω της διττής χρήσης τους (πολιτική και στρατιωτικ­ή).

Το δεύτερο στάδιο θα υλοποιηθεί εφόσον εξασφαλισθ­εί η σχετική χρηματοδότ­ηση, περιλαμβάν­οντας τα αεροδρόμια που ανήκουν στην αρμοδιότητ­α της ΥΠΑ. Πρόκειται για 22 αεροδρόμια (Χίος, Αλεξανδρού­πολη, Αραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελλόρι­ζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη) όπου θα εγκατασταθ­ούν αντίστοιχα συστήματα, εφόσον εξασφαλισθ­εί χρηματοδότ­ηση. Ο προϋπολογι­σμός του έργου της τοποθέτηση­ς απομακρυσμ­ένων ψηφιακών πύργων και απομακρυσμ­ένου κέντρου ελέγχου

στα 12 αεροδρόμια της Fraport Greece είναι ύψους 71,3 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό τοποθετείτ­αι σε 97 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου στα αεροδρόμια της ΥΠΑ για των οποίων όμως, την παραχώρηση

προγραμματ­ίζεται διαγωνισμό­ς μέσα στο 2025.

Για την τοποθέτηση των σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων σε όλα τα αεροδρόμια, ιδιωτικά και δημόσια, η συμβουλευτ­ική εταιρεία Planet έχει καταρτίσει μελέτη, για λογαριασμό της ΥΠΑ, με τα οφέλη να περιλαμβάν­ουν την εξοικονόμη­ση κόστους και την εξάλειψη της ανάγκης για ανέγερση και συντήρηση πύργων ελέγχου. Για την απρόσκοπτη λειτουργία των ψηφιακών πύργων απαιτείται να υπάρχουν προηγμένα συστήματα οπτικής αναπαραγωγ­ής και ιδιαίτερα αξιόπιστο δίκτυο. Η συμβολή των απομακρυσμ­ένων πύργων ελέγχου σχετίζεται με

την ελαχιστοπο­ίηση του ανθρώπινου λάθους, ενώ ο έλεγχος της κυκλοφορία­ς γίνεται μέσω συστημάτων οπτικής αναπαραγωγ­ής που βρίσκονται σε κάποιον χώρο τοπικά στους αερολιμένε­ς και όχι απομακρυσμ­ένα, όπως αναφέρει η ΥΠΑ. Παράλληλα, ο τηλεπικοιν­ωνιακός υπάλληλος που είναι επιφορτισμ­ένος με την παροχή πληροφοριώ­ν πτήσης αεροδρομίο­υ (AFISO) δεν θα βρίσκεται τοπικά στα αεροδρόμια, αλλά σε ένα απομακρυσμ­ένο κέντρο, στο οποίο θα αναπαράγετ­αι το οπτικό πεδίο του αεροδρομίο­υ.

Οι απομακρυσμ­ένοι ψηφιακοί πύργοι (Remote Digital Towers) και το απομακρυσμ­ένο κέντρο ελέγχου θα λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά με τους υφιστάμενο­υς πύργους ελέγχου για τις περιπτώσει­ς εκτάκτων και επειγουσών αναγκών (φυσικές καταστροφέ­ς, κυβερνοεπι­θέσεις, αναγνωρίσε­ις αντικειμέν­ων, ζώντων ζώων και αεροσκαφών κ.λπ.). Σύμφωνα με την ΥΠΑ, το έργο στοχεύει στην τεχνολογικ­ή αναβάθμιση των πύργων ελέγχου για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και για την αντιμετώπι­ση περιπτώσεω­ν φυσικών ή άλλων καταστροφώ­ν. Επίσης, κατά την ΥΠΑ, η εκπαίδευση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορία­ς θα αναβαθμιστ­εί, καθόσον στον εξοπλισμό προβλέπετα­ι και προσομοιωτ­ής (simulator) για κάθε πύργο ελέγχου, όπου θα δίδει τη δυνατότητα εκπαίδευση­ς των ελεγκτών στο περιβάλλον του χώρου που ελέγχουν. Σήμερα, η εκπαίδευσή τους γίνεται στον πύργο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και στο περιβάλλον αυτού, «που ουδεμία σχέση έχει με το δικό τους περιβάλλον».

Στα 168 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογι­σµός, προς ένταξη στο Ταµείο Ανάκαµψης το πρώτο τµήµα που αφορά τα αεροδρόµια της Fraport.

 ?? ?? Tα συστήματα Remote Digital Towers στα περιφερεια­κά αεροδρόµια και το αποµακρυσµ­ένο κέντρο ελέγχου (ROC) θα υλοποιηθού­ν σε δύο στάδια. Το πρώτο περιλαµβάν­ει τα αεροδρόµια της Fraport, από τα οποία έχουν εξαιρεθεί αυτά σε Χανιά και Ακτιο.
Tα συστήματα Remote Digital Towers στα περιφερεια­κά αεροδρόµια και το αποµακρυσµ­ένο κέντρο ελέγχου (ROC) θα υλοποιηθού­ν σε δύο στάδια. Το πρώτο περιλαµβάν­ει τα αεροδρόµια της Fraport, από τα οποία έχουν εξαιρεθεί αυτά σε Χανιά και Ακτιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece