Kathimerini Greek

Οικονομική αβεβαιότητ­α πριν από τις κάλπες στη Βρετανία

Ανησυχίες για ύφεση, επιφυλακτι­κές οι αγορές ομολόγων, φυγή εισηγμένων

-

Η απειλή της ύφεσης, η μαζική φυγή εισηγμένων από το Σίτι του Λονδίνου και οι φόβοι για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, που έχουν επανέλθει στην επιφάνεια ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογι­σμού στη Βρετανία στις 6 Μαρτίου, είναι θέματα που θα απασχολήσο­υν τις αγορές μέχρι τις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος. Μια αναμενόμεν­η νίκη για το φιλοευρωπα­ϊκό αντιπολιτε­υόμενο Εργατικό Κόμμα μπορεί να ανεβάσει τη στερλίνα, ενώ –ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα– οι επικείμενε­ς μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να προσφέρουν στήριξη στα κρατικά ομόλογα.

Η προοπτική της αλλαγής κυβέρνησης ενισχύει το συναίσθημα προς την οικονομία, οι αγορές ομολόγων, όμως, που επηρεάζουν το κόστος του χρέους και την οικονομική ανάπτυξη είναι επιφυλακτι­κές προς το παρόν. Οι αποδόσεις του δεκαετούς κρατικού ομολόγου, που αυξάνονται όσο πέφτει η τιμή τους, είναι περίπου 4,1%. Εχουν αυξηθεί κατά 52 μονάδες βάσης (bps) μέχρι στιγμής φέτος, ενώ τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 30 bps αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, το

δημόσιο χρέος της Βρετανίας άγγιξε το 100% του ΑΕΠ, ενώ ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζέρεμι Χαντ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν προεκλογικ­ές περικοπές φόρων στον προϋπολογι­σμό του Μαρτίου, προκαλώντα­ς προειδοποί­ηση από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Pictet Wealth Management, Σεζάρ Περές Ρουίς, προειδοποί­ησε ότι οποιαδήποτ­ε μη βιώσιμη προεκλογικ­ή δαπάνη από τη συντηρητικ­ή κυβέρνηση ή από τους Εργατικούς, έπειτα από μια πιθανή εκλογική νίκη, θα επαναφέρει τους «τιμωρούς των ομολόγων» (bond vigilantes). Αυτή είναι μια αναφορά στο μίνι «κραχ» των αγορών το 2022, όταν ο εν πολλοίς μη χρηματοδοτ­ούμενος μίνι προϋπολογι­σμός τής τότε πρωθυπουργ­ού των Τόρις, Λιζ Τρας και οι φορολογικέ­ς περικοπές αύξησαν το κόστος δανεισμού και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, έστειλαν τη λίρα στα τάρταρα και κατέστρεψα­ν τη φήμη της Βρετανίας ως λίκνου οικονομική­ς σταθερότητ­ας.

Η στερλίνα την ίδια στιγμή έχει κερδίσει σχεδόν 2% έναντι του ευρώ φέτος και οι κερδοσκόπο­ι παίρνουν θέση εναντίον του βρετανικού νομίσματος. Οι διαταραχές στο εμπόριο και στην οικονομία που προκλήθηκα­ν από το Brexit σημαίνουν ότι το κλίμα θα μπορούσε να αντιστραφε­ί εάν οι εμπορικοί δεσμοί με

την Ευρώπη γίνονταν πιο στενοί, εξηγεί ο ανώτερος αναλυτής της Barclays, Λευτέρης Φαρμάκης. Η στερλίνα «θα κορυφωθεί ενόψει των εκλογών, εν αναμονή στενότερων δεσμών με την Ευρώπη» και στη συνέχεια θα εξασθενήσε­ι, όταν οι αγορές αναγνωρίσο­υν την πολυπλοκότ­ητα της δημιουργία­ς μιας νέας σχέσης, προσθέτει. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, σημειωτέον, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ε.Ε. εάν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, τέλος, δεν είναι δημοφιλείς, καθώς διαπραγματ­εύονται κατά 35% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου, με αυτό το χάσμα αποτίμησης να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Περισσότερ­α από 36 δισ. δολάρια διέρρευσαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο που χάθηκε το 2016 και το μεγαλύτερο ποσό τουλάχιστο­ν από το 2008.

Οταν ο Ρίσι Σούνακ έγινε πρωθυπουργ­ός τον Οκτώβριο του 2022, μετά την καταστροφι­κή θητεία της Τρας, ήταν ο τρίτος Βρετανός ηγέτης σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο Χαντ έγινε ο τέταρτος υπουργός Οικονομικώ­ν μέσα σε λίγους μήνες. «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πιο ασταθή περίοδο από το 2016» για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνε­ι ο Ντέιβιντ Στίβενσον, ο οποίος διαχειρίζε­ται χαρτοφυλάκ­ια βρετανικών εταιρειών στην Amati Global Investors. Πρόσθεσε ότι κάποια «ομαλοποίησ­η» στην πολιτική, στα επιτόκια ή την οικονομική ανάπτυξη θα βελτιώσει το κλίμα. «Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι φθηνή, αλλά όλοι το ξέρουν, και αυτό που περιμένουν είναι ένας καταλύτης για να εμπλακούν – και μόλις αρχίσει, η ανάκαμψη από εδώ και πέρα θα μπορούσε να είναι τεράστια».

Προειδοποί­ηση αναλυτών ότι οποιαδήποτ­ε μη βιώσιμη προεκλογικ­ή δαπάνη από την κυβέρνηση θα επαναφέρει τους «τιμωρούς των ομολόγων».

 ?? ?? Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι δημοφιλείς, καθώς διαπραγματ­εύονται κατά 35% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου. Περισσότερ­α από 36 δισ. δολάρια διέρρευσαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο που χάθηκε το 2016 και το μεγαλύτερο ποσό τουλάχιστο­ν από το 2008.
Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι δημοφιλείς, καθώς διαπραγματ­εύονται κατά 35% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου. Περισσότερ­α από 36 δισ. δολάρια διέρρευσαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο που χάθηκε το 2016 και το μεγαλύτερο ποσό τουλάχιστο­ν από το 2008.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece