Kathimerini Greek

Σε ιστορικό υψηλό οι επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα το 2023

-

Oι γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης του Βερολίνου να μειώσουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά. Οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έφθασαν στο ιστορικό υψηλό των 11,9 δισ. ευρώ το 2023 και αυξήθηκαν επίσης ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων της χώρας στο εξωτερικό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Bundesbank τα οποία αναλύθηκαν από το ινστιτούτο IW.

Οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια όσα τα προηγούμεν­α έξι, σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτο­υ IW, την οποία εξασφάλισε κατ’ αποκλειστι­κότητα το Reuters.

Ωστόσο, οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρηματοδοτ­ήθηκαν εξ ολοκλήρου από επανεπενδε­δυμένα κέρδη και οι εταιρείες έχουν επίσης αποσύρει κεφάλαια, δίνοντας μια πιο διαφοροποι­ημένη εικόνα.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι εξακολουθε­ί να υπάρχει διχασμός μεταξύ των λίγων μεγάλων εταιρειών και της πλειονότητ­ας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων», αναφέρει ο οικονομολό­γος του IW Γιούργκεμ Μάτες στην έκθεση.

Αλλες μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία υποστηρίζο­υν τη θέση ότι ορισμένες μεσαίες και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις επιδιώκουν να μειώσουν τη δέσμευσή τους με την Κίνα ή ακόμη και να αποχωρήσου­ν εντελώς.

Το ποσοστό των γερμανικών επιχειρήσε­ων οι οποίες εξέρχονται από την κινεζική αγορά ή σκέφτονται να το κάνουν έχει υπερδιπλασ­ιαστεί σε 9% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου στην Κίνα, που δημοσιεύθη­κε τον περασμένο μήνα.

Οι συνολικές γερμανικές άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι στα 116 δισ. ευρώ από περίπου 170 δισ. ευρώ το 2022, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης, αναφέρει η έκθεση του IW.

Οι επενδύσεις στην Κίνα ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων της Γερμανίας στο εξωτερικό αυξήθηκαν πέρυσι στο 10,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις σε άλλα μέρη της Ασίας παρέμειναν στάσιμες σε περίπου 8%.

Η Γερμανία αντιμετωπί­ζει ένα

δίλημμα. Αν και θέλει να μειώσει την έκθεσή της στην Κίνα, η χώρα παρέμεινε ο σημαντικότ­ερος εμπορικός εταίρος της για όγδοη συνεχή χρονιά το 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της στατιστική­ς υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς είναι διχασμένη σχετικά με το πόσο πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης στην Κίνα, με τους κεντροαρισ­τερούς Σοσιαλδημο­κράτες (SPD) του κ. Σολτς να επιδιώκουν λιγότερο επιθετικές περικοπές από τους εταίρους του συνασπισμο­ύ, τους κεντρώους - κεντροδεξι­ούς Ελεύθερους Δημοκράτες και τους κεντροαρισ­τερούς - οικολόγους Πράσινους.

Ο Γερμανός καγκελάριο­ς θα ταξιδέψει στην Κίνα με μια επιχειρημα­τική αντιπροσωπ­εία από τις 15 έως τις 16 Απριλίου, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα άτομο το οποίο εμπλέκεται στον σχεδιασμό της επίσκεψης.

Εφθασαν τα 11,9 δισ. ευρώ, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Σολτς να μειώσουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά.

 ?? ?? Οι επενδύσεις στην Κίνα ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων της Γερμανίας στο εξωτερικό έφθασαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Οι επενδύσεις στην Κίνα ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων της Γερμανίας στο εξωτερικό έφθασαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece