Kathimerini Greek

Ομαλή η αγορά του πετρελαίου το 2024

-

Μια ομαλή χρονιά προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, καθώς οι νέες προμήθειες αναμένεται να ικανοποιού­ν τη ζήτηση και θα διατηρούν τις τιμές υπό έλεγχο.

Η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπετα­ι να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. έως 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, δήλωσε ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, δίνοντας μια γεύση της μηνιαίας εκτίμησής του για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, που θα ανακοινωθε­ί στις 15 Φεβρουαρίο­υ. Πρόκειται για έναν «σημαντικά ασθενέστερ­ο» ρυθμό αύξησης σε σχέση με πέρυσι, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνε­ται στην Κίνα και αλλού. Παράλληλα, προβλέπετα­ι διόγκωση της παραγωγής στην αμερικανικ­ή ήπειρο, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία και τη Γουιάνα.

«Αυτή η ανάπτυξη είναι υπεραρκετή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο Μπιρόλ στην τηλεόραση του Bloomberg από το Παρίσι την Τρίτη. «Δεδομένης της απουσίας μεγάλων γεωπολιτικ­ών αναταραχών ή μεγάλων ακραίων καιρικών φαινομένων, θα περιμέναμε μια μάλλον άνετη αγορά πετρελαίου και μια μέτρια εξέλιξη των τιμών

του πετρελαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024», πρόσθεσε.

Οι τιμές του αργού έχουν διατηρηθεί κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χαλαρή προσφορά αντισταθμί­ζει τους φόβους για τις συγκρούσει­ς στη Μέση Ανατολή και τις περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει γενικά επιδείξει «πειθαρχία» στην εφαρμογή των τελευταίων περιορισμώ­ν της παραγωγής του, δήλωσε ο Μπιρόλ. Αλλά προειδοποί­ησε για τυχόν περαιτέρω κινήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές των καυσίμων και να αναζωπυρώσ­ουν τον πληθωρισμό.

Το καρτέλ δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 900.000 βαρέλια ημερησίως αυτό το τρίμηνο. Η Σαουδική

Αραβία δήλωσε ότι τα μέτρα μπορούν «οπωσδήποτε» να παραταθούν και οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ στοχεύουν να λάβουν απόφαση στις αρχές Μαρτίου.

«Ο πληθωρισμό­ς αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως στις αναδυόμενε­ς χώρες», δήλωσε ο Μπιρόλ. «Ολοι πρέπει να αποφύγουμε ενέργειες που θα τροφοδοτήσ­ουν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμ­βανομένων των υψηλότερων τιμών ενέργειας».

Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του IEA επανέλαβε την πρόβλεψη του οργανισμού ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει στην κορύφωσή της πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς ο κόσμος απομακρύνε­ται από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η κλιματική αλλαγή.

Η προσφορά θα ικανοποιεί την παγκόσμια ζήτηση και οι τιμές θα διατηρηθού­ν υπό έλεγχο, εκτίμησε ο Φατίχ Μπιρόλ του ΙΕΑ.

 ?? ?? Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, προέβλεψε τη διόγκωση της παραγωγής πετρελαίου φέτος στην αμερικανικ­ή ήπειρο, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία και στη Γουιάνα.
Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, προέβλεψε τη διόγκωση της παραγωγής πετρελαίου φέτος στην αμερικανικ­ή ήπειρο, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία και στη Γουιάνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece