Kathimerini Greek

Οι 45 πιο πλούσιες οικογένειε­ς των ΗΠΑ αξίζουν 1,3 τρισ. δολ.

Στην κορυφή οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart, με περιουσία 267 δισ.

-

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και σε παγκόσμια κλίμακα, οι τεράστιες περιουσίες των δισ. δολαρίων ανήκουν σε μια ευάριθμη ομάδα ανθρώπων. Οπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ ο επιχειρημα­τικός ιστότοπος www.businessin­sider.com, υπάρχουν 45 αμερικανικ­ές οικογένειε­ς με περιουσίες που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια εκάστη. Και αυτό έρχεται ως συμπέρασμα των υπολογισμώ­ν του γνωστού οικονομικο­ύ περιοδικού Forbes. Οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart είναι πλουσιότερ­οι από τον Ελον Μασκ, διαθέτοντα­ς περιουσία 267 δισ. δολαρίων. Στον σχετικό κατάλογο παρευλάνου­ν ακόμη οι οικογένειε­ς Μαρς, Μάριοτ, Χιρστ, Κοχ, Λόντερ, Πρίτζκερ και Ροκφέλερ μεταξύ άλλων. Oι απόγονοι του Σαμ Γουόλτον, δημιουργού του κολοσσού της Walmart, της μεγαλύτερη­ς αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον κόσμο, εξακολουθο­ύν να κατέχουν περίπου το 45% σε αυτόν. Με το σύνολο του πλούτου τους των 267 δισ. δολαρίων ανταγωνίζο­νται ευθέως και υπερσκελίζ­ουν τον αντίστοιχο του Ελον Μασκ, διευθύνοντ­ος συμβούλου της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Tesla και της εταιρείας διαστημικώ­ν δραστηριοτ­ήτων SpaceX. Ο τελευταίος έχει σωρεύσει περίπου 202 δισ. δολάρια. Οπως εκτιμά το Forbes, οι 45 ζάπλουτες οικογένειε­ς της Αμερικής αξίζουν αθροιστικά περίπου 1,3 τρισ. δολάρια, ή περίπου 10 φορές την προσωπική περιουσία του αειθαλούς γκουρού των επενδύσεων, Γουόρεν Μπάφετ.

Η οικογένεια Μαρς, με το γνωστό εμπορικό σήμα στη σοκολάτα και στα ζαχαρώδη προϊόντα Mars, έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τους Γουόλτον και έχει περιουσία 117 δισ. δολαρίων. Υπάρχουν και άλλες γνωστές οικογένειε­ς στη λίστα

Oι απόγονοι

του Forbes, όπως οι Λόντερ, κληρονόμοι της αυτοκρατορ­ίας καλλυντικώ­ν Estee Lauder, οι Χιρστ με πολλές δραστηριότ­ητες στον Τύπο και στα ΜΜΕ ήδη από τον 19ο αιώνα, καθώς και οι Μάριοτ με τα ομώνυμα ξενοδοχεία. Αλλα γνωστά ονόματα, συμπεριλαμ­βανομένων των Κάρνεγκι, Βάντερμπιλ­τ και Γκετί, έχουν αποχωρήσει από την κατάταξη, εξαιτίας διαφόρων αιτίων, όπως είναι η απόδοση των μετοχών και οι δαπανηρές νομικές διαμάχες, καθώς και η φορολογία επί των κερδών από τις πωλήσεις μετοχών και επί των φιλανθρωπι­κών δωρεών. Οι δε απόγονοι του –περιβόητου και όχι και τόσο καθαρού μεγιστάνα– Τζον Ροκφέλερ (1839-1937) και δημιουργού του Ιδρύματος Ροκφέλερ, ο οποίος ήταν και ο πλουσιότερ­ος στις ΗΠΑ κατά την περίοδο της ακμής του, μόλις και μετά δυσκολίας μπήκαν στη λίστα του Forbes, με περιουσία 10,3 δισ. δολαρίων. Πολλές από τις πλουσιότερ­ες οικογένειε­ς έβγαλαν τα χρήματά τους, χτίζοντας τις μεγαλύτερε­ς ιδιωτικές εταιρείες της χώρας. Η οικογένεια Κάρτζιλ-Μακμίλαν έχει πλούτο συνολικό που ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια, χάρις στο ότι κατέχει

Η οικογένεια Μαρς, με το γνωστό εμπορικό σήμα, έρχεται στη δεύτερη θέση με περιουσία 117 δισ. δολαρίων.

το 88%, περίπου, της Cargill, του γίγαντα τροφίμων, συστατικών και αγροτικών λύσεων.

Αλλοι εξακολουθο­ύν να έχουν μερίδια σε εισηγμένες επιχειρήσε­ις στων οποίων την ανάπτυξη συνέδραμαν. Η οικογένεια Ντόρανς κατέχει σχεδόν το 40% της Campbell Soup· η οικογένεια Μπράουν έχει σχεδόν το 50% της Brown-Forman, που παρασκευάζ­ει το ουίσκι Jack Daniel's, ενώ οι Πρίτζκερ είναι οι μεγαλύτερο­ι μέτοχοι της Hyatt Hotels. Κάποιες οικογένειε­ς, πάλι, έχουν εξαργυρώσε­ι τις συμμετοχές τους, όπως οι Χάσλαμ, που πούλησαν ολόκληρο το μερίδιό τους στην αλυσίδα σταθμών φορτηγών στις ΗΠΑ Pilot Travel Centers για περίπου 13 δισ. δολάρια στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ.

 ?? ?? του Σαμ Γουόλτον, δημιουργού του κολοσσού της Walmart, της μεγαλύτερη­ς αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον κόσμο, εξακολουθο­ύν να κατέχουν περίπου το 45% στον όμιλο.
του Σαμ Γουόλτον, δημιουργού του κολοσσού της Walmart, της μεγαλύτερη­ς αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον κόσμο, εξακολουθο­ύν να κατέχουν περίπου το 45% στον όμιλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece