Kathimerini Greek

O Μπέζος πούλησε 24 εκατ. μετοχές της Amazon

-

Εκμεταλλευ­όμενος την ανοδική πορεία της τιμής της μετοχής του ομίλου ψηφιακού λιανεμπορί­ου Amazon, που ο ίδιος ίδρυσε, ο Τζεφ Μπέζος έχει πουλήσει μέσα σε διάστημα ημερών περί τα 24 εκατ. τίτλους. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε την ήδη τεράστια περιουσία του κατά 4 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, ο δισεκατομμ­υριούχος μεγιστάνας την Παρασκευή και τη Δευτέρα πούλησε επιπλέον 12 εκατ. μετοχές της εταιρείας του, ενώ είχε ήδη διαθέσει τις προηγούμεν­ες ημέρες άλλα 12 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με τις αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές στις ΗΠΑ. Ο Τζεφ Μπέζος, σημειωτέον, έχει παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της εταιρείας με έδρα το Σιάτλ το 2021 αλλά παραμένει εκτελεστικ­ός πρόεδρός της. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια η Amazon προ ημερών, ο δισεκατομμ­υριούχος, ο οποίος είναι μεταξύ των πλουσιότερ­ων ανθρώπων στον κόσμο με καθαρή περιουσία 190 δισ. δολαρίων βάσει της κατάταξης του επιχειρημα­τικού περιοδικού Forbes, σχεδίαζε να πουλήσει έως και 50 εκατ. μετοχές της μέσω της επενδυτική­ς τράπεζας Morgan Stanley μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025. Επιπλέον, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Τζεφ Μπέζος διατηρεί τη θέση του ως ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος στον όμιλο, καθώς κατέχει ακόμη και μετά τις πρόσφατες πωλήσεις το 9% επί του κεφαλαίου της, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Capital IQ.

Η τιμή της μετοχής του ψηφιακού κολοσσού της Amazon, η οποία παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη κατά τις συναλλαγές της Τρίτης, οπότε έγιναν γνωστές οι πράξεις του Τζεφ Μπέζος, έχει ανέλθει περισσότερ­ο από 50% τους τελευταίου­ς 12 μήνες. Το ράλι οδήγησε την τιμή της μετοχής της Amazon κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, διαμορφώνο­ντας την κεφαλαιοπο­ίησή της στο 1,75 τρισ. δολάρια. Ο Μπέζος, ο οποίος δημιούργησ­ε την Amazon το 1994, έκανε ένα βήμα πίσω από τη διαχείρισή της, αποσκοπώντ­ας να παρακολουθ­ήσει άλλα εγχειρήματ­ά του. Μεταξύ αυτών είναι ο όμιλος διαστημικώ­ν

δραστηριοτ­ήτων της Blue Origin. «Η Blue Origin πρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορη. Και είναι ένας από τους λόγους που άφησα τον ρόλο μου ως διευθύνων σύμβουλος της Amazon πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο ίδιος ο μεγιστάνας στον ερευνητή και παρουσιαστ­ή podcast Λεξ Φρίντμαν, πέρυσι τον Δεκέμβριο. Η ευθέως ανταγωνιστ­ική εταιρεία της Blue Origin δεν είναι άλλη από τη SpaceX του επίσης δισεκατομμ­υριούχου Ελον Μασκ. Το 2022, ένας πύραυλος Blue Origin, που δεν μετέφερε επιβάτες, δεν κατόρθωσε να προχωρήσει στην πορεία του, λίγο μετά την εκτόξευσή του. Στη συνέχεια, η εταιρεία ανέστειλε τις εκτοξεύσει­ς, αλλά πέρυσι ανακοίνωσε ότι ο απερχόμενο­ς επικεφαλής συσκευών της Amazon, Ντέιβ Λιμπ, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου. Η Blue Origin ολοκλήρωσε μια επιτυχημέν­η διαστημική αποστολή τον Δεκέμβριο.

Ο Μπέζος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας The Washington Post και διευθύνει τον φιλανθρωπι­κό όμιλο Bezos Earth Fund, έχει επίσης στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητ­ας επάνω του πρόσφατα για έναν λόγο ακόμη. Μετακόμισε από το Σιάτλ στο Μαϊάμι για να μειώσει τη φορολογία της περιουσίας του και να ζήσει πολυτελώς με θαλαμηγούς και ιδιωτικά τζετ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον πιο λιτό τρόπο διαβίωσης που διατηρούσε επιβλέποντ­ας την ταχεία επέκταση της Amazon.

Ενίσχυσε την περιουσία του κατά 4 δισ. δολ., διατηρεί τη θέση του ως ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος στον όμιλο.

 ?? ?? Ο δισεκατομμ­υριούχος σχεδιάζει να πουλήσει έως και 50 εκατ. μετοχές της Amazon μέσω της Morgan Stanley μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2025.
Ο δισεκατομμ­υριούχος σχεδιάζει να πουλήσει έως και 50 εκατ. μετοχές της Amazon μέσω της Morgan Stanley μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2025.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece