Kathimerini Greek

Με άνοδο 1,44% ξεπέρασε ξανά τις 1.400 μονάδες το Χ.Α.

Θετικό κλίμα στην αγορά, ράλι σε επιλεγμένα blue chips και τράπεζες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Επέστρεψαν δυναμικά οι αγοραστές στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, έπειτα από τρεις πτωτικές συνεδριάσε­ις, με τον τζίρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να κατακτά και πάλι τις 1.400 μονάδες και τα υψηλά 13 ετών.

Η βελτιωμένη εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών χάρη στις θετικές αναγνώσεις των αποτελεσμά­των χρήσης των εισηγμένων και η άνοδος της Wall Street έπειτα από τις βαριές απώλειες της Τρίτης, οι οποίες και οδήγησαν τον Dow Jones στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 12 μηνών, έδωσαν ώθηση στη Λ. Αθηνών. Το ράλι σε επιλεγμένα blue chips, καθώς και η ισχυρή άνoδος των τραπεζικών μετοχών επανέφεραν το Χ.Α. στον δρόμο της ανόδου, ενώ υπερκάλυψα­ν τις απώλειες του προηγουμέν­ου τριημέρου.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.405,38 μονάδες με άνοδο 1,44%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 120,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 3.424,64 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,39% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.387,44 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με ράλι 6,36% ξεχώρισε η μετοχή της Coca-Cola και ακολούθησα­ν στο +3,38% η Ελλάκτωρ και στο +2,74% η HELLENiQ EERGY, ενώ το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε Motor Oil, ΟΤΕ και Autohellas.

Στον αντίποδα, με απώλειες

3,18% έκλεισε η Quest, ενώ ήπια πτώση, αρκετά κάτω του 1%, κατέγραψαν Βιοχάλκο, Aegean, Lamda Developmen­t, Jumbo, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με άνοδο 2,51% στις 1.243,63 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,89% και στα 1,728 ευρώ, τη Eurobank στο +2,30% και

στα 1,9245 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο +2,26% και στα 7,25 ευρώ, ενώ κέρδη 2,88% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,93 ευρώ.

Η εκκίνηση των αποτελεσμά­των χρήσης 2023 των τραπεζών, την οποία εγκαινίασε η Τράπεζα Πειραιώς χθες, έδωσε νέο αέρα στον κλάδο, με τους ξένους επενδυτές να αυξάνουν και πάλι τις τοποθετήσε­ις τους με στόχο την κεφαλαιοπο­ίηση των ισχυρών του προοπτικών.

Η Jefferies χθες προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Πειραιώς στα 5 ευρώ από 4,45 ευρώ πριν, δηλώνοντας «αγοραστής» της συστημικής τράπεζας, έπειτα από

την ανακοίνωση των μεγεθών του 2024, καθώς και την ανακοίνωση του νέου επιχειρημα­τικού της σχεδίου.

Από την πλευρά της η Citi επιβεβαίωσ­ε κι αυτή τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή της Πειραιώς, δίνοντας τιμή-στόχο τα 4,15 ευρώ και εκτιμώντας πως η μερισματικ­ή απόδοση θα διαμορφωθε­ί στο 1,7%, ενώ η JPMorgan διατήρησε την τιμήστόχο στα 5 ευρώ, καθώς επίσης και τη σύσταση «αγοράς».

Κατά την αμερικανικ­ή τράπεζα, τρεις είναι οι παράγοντες - «κλειδιά» που στηρίζουν τη συνέχιση της υπεραπόδοσ­ης των ελληνικών τραπεζών, παρά το ήδη ισχυρό ράλι άνω του 100% που έχουν σημειώσει από τον Ιούνιο του 2022:

1) Το γεγονός ότι η ζήτηση για ελληνικά assets είναι υψηλή, όπως αντικατοπτ­ρίζεται στις πρόσφατες συναλλαγές στην αγορά, με ισχυρές μακροοικον­ομικές προοπτικές, χαμηλό εγχώριο πολιτικό κίνδυνο και θετικά stories.

2) Το ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα.

3) Το ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχε­ς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, το πιο σχετικό σημείο αναφοράς από πλευράς δεικτών το οποίο η JPMorgan θεωρεί σημαντικό παράγοντα τεχνικής υποστήριξη­ς για τον κλάδο σε σχέση με τις αποτιμήσει­ς των ευρωπαϊκών τραπεζών στο μεσοπρόθεσ­μο διάστημα.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με άνοδο 2,51% στις 1.243,63 μονάδες.

 ?? ?? Η εκκίνηση
των αποτελεσμά­των χρήσης 2023 των τραπεζών χθες από την Πειραιώς έδωσε νέο αέρα στον κλάδο, με τους ξένους επενδυτές να αυξάνουν και πάλι τις τοποθετήσε­ις τους.
Η εκκίνηση των αποτελεσμά­των χρήσης 2023 των τραπεζών χθες από την Πειραιώς έδωσε νέο αέρα στον κλάδο, με τους ξένους επενδυτές να αυξάνουν και πάλι τις τοποθετήσε­ις τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece