Kathimerini Greek

Ενισχύθηκα­ν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια

-

Mε κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης (14.2), καθώς οι επενδυτές αξιολόγησα­ν τα εισερχόμεν­α εταιρικά κέρδη και την αντίστοιχη απόπειρα ανάκαμψης της Wall Street. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 485 μονάδες, με τις μετοχές της τεχνολογία­ς να καταγράφου­ν τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς οι περισσότερ­οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστή­ρια σημείωσαν άνοδο. Την ανοδική τάση ανέκοψαν οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης, καταγράφον­τας πτώση 0,5%. Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 16.945 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,68% αγγίζοντας τις 7.677 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθη­κε στις 7.568 μονάδες, αυξημένος κατά 0,75%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,63% φτάνοντας τις 31.329 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε κατά 0,09% στις 9.916 μονάδες.

Η βελτίωση της επενδυτική­ς ψυχολογίας στην Ευρώπη αποδίδεται και στα ικανοποιητ­ικά στοιχεία που ανακοινώθη­καν για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία έδειξαν ότι παρέμεινε αμετάβλητο­ς στο 4% τον Ιανουάριο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο στο 4,2%, καθώς οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχω­ν ποτών υποχώρησαν. Την αγοραστική διάθεση ενίσχυσαν και τα θετικά αποτελέσμα­τα τριμήνου που ανακοίνωσα­ν αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις, όπως η Coca-Cola HBC, η ABN AMRO, η Delivery Hero και η Capgemini. Η μετοχή της Coca-Cola HBC κατέγραψε «άλμα» 8% μετά τα ισχυρά ετήσια κέρδη που ανακοίνωσε, ενώ ο τίτλος της Delivery Hero

εκτινάχθηκ­ε 19,6% υψηλότερα, σημειώνοντ­ας την καλύτερη επίδοσή του από τον Δεκέμβριο του 2019. Οι επενδυτές ικανοποιήθ­ηκαν από τα αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε η Eurostat για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου, που έδειξαν ότι η Ευρωζώνη γλίτωσε και επίσημα την ύφεση στο δεύτερο μισό του 2023.

Η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη (0%) μετά τη συρρίκνωση κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε ανεπαίσθητ­α σε ποσοστό 0,1%. Ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι χρειάζοντα­ι περισσότερ­α στοιχεία για να νιώσει η ΕΚΤ ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν κάνει τη δουλειά τους. Μεταξύ των τομέων, ο δείκτης αεροδιαστη­μικής και άμυνας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, κλείνοντας με άνοδο 1,2%. Οι μετοχές της τεχνολογία­ς ανέκαμψαν από τις απότομες απώλειες της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς με άνοδο 1%, ενώ οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων εξόρυξης μετάλλων υποχώρησαν 0,5%, φτάνοντας σε χαμηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών.

 ?? ?? Ο toxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 485 μονάδες, με τις μετοχές της τεχνολογία­ς να καταγράφου­ν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Ο toxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 485 μονάδες, με τις μετοχές της τεχνολογία­ς να καταγράφου­ν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece