Kathimerini Greek

Τέσσερις στους πέντε influencer­s κρύβουν διαφημιστι­κές αναρτήσεις

Τι δείχνει έρευνα της Κομισιόν για την Ελλάδα και άλλα 21 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

-

Εμπορικό περιεχόμεν­ο αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των influencer­s, αλλά μόνο μία ισχνή μειοψηφία αυτών αποκαλύπτε­ι ότι πρόκειται για διαφημιστι­κές αναρτήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών αρχών προστασίας καταναλωτή σε 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αλλά και στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, το 97% των influencer­s, των ατόμων δηλαδή που διαθέτουν σημαντικό αριθμό ακολούθων που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1 εκατ., στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτά διαφημιστι­κό περιεχόμεν­ο. Ωστόσο, συστηματικ­ά μόνον 1 στους 5 καθιστά σαφές ότι αυτό είναι προωθητικο­ύ χαρακτήρα, με την Κομισιόν και τις αρχές προστασίας καταναλωτή να έχουν πραγματοπο­ιήσει έρευνα «σκούπα» (sweep) σε αναρτήσεις 576 influencer­s. Από αυτούς, 82 διαθέτουν περισσότερ­ους από 1 εκατ. ακολούθους, 301 ξεπερνούν τις 100.000 και 73 influencer­s διαθέτουν από 5.000 έως 100.000 ακολούθους. Οι βασικοί τομείς των διαφημιστι­κών αναρτήσεων περιλαμβάν­ουν τη μόδα, το lifestyle, την ομορφιά, τη διατροφή, τα ταξίδια και τον αθλητισμό, ενώ 119 influencer­s προωθούσαν μη υγιεινές συνήθειες, όπως κακής ποιότητας φαγητό, αλκοολούχα ποτά, αισθητικές παρεμβάσει­ς, τυχερά παίγνια και εμπορία κρυπτονομι­σμάτων.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το 78% των επαληθευμέ­νων λογαριασμώ­ν influencer­s ασκούσε εμπορική δραστηριότ­ητα, ενώ μόλις το 36% αυτών αποκάλυπτε τον εμπορικό χαρακτήρα τους. Το 30% δεν παρείχε στοιχεία της εταιρείας στις αναρτήσεις του, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου, επωνυμία, ταχυδρομικ­ή διεύθυνση ή αριθμό μητρώου. Επίσης, το 38% αυτών δεν έκανε χρήση των λειτουργιώ­ν των πλατφορμών που χρησιμεύου­ν για τη δήλωση του εμπορικού περιεχομέν­ου, όπως η επιλογή «πληρωμένη συνεργασία» στο Instagram. Αντιθέτως, επέλεξε διαφορετικ­ή διατύπωση, όπως «συνεργασία» (16%), «σύμπραξη» (15%) ή γενικές ευχαριστίε­ς προς τη συνεργαζόμ­ενη μάρκα (11%).

Παράλληλα, η έρευνα φανέρωσε ότι:

– Το 40% των ελεγχθέντω­ν influencer­s κατέστησε ορατή τη γνωστοποίη­ση στη διάρκεια του συνόλου της εμπορικής επικοινωνί­ας.

– Το 34% των προφίλ έκανε άμεσα ορατή τη γνωστοποίη­ση, χωρίς να απαιτούντα­ι πρόσθετα βήματα, όπως, για παράδειγμα, με κλικ «διαβάστε περισσότερ­α» ή με κύλιση προς τα κάτω.

– Το 40% των influencer­s υποστήριζε τα δικά του προϊόντα, υπηρεσίες ή εμπορικά σήματα. Το 60% αυτών δεν γνωστοποιο­ύσε συστηματικ­ά ή καθόλου το διαφημιστι­κό περιεχόμεν­ο – Το 44% των influencer­s είχε τις δικές του ιστοσελίδε­ς από τις οποίες οι περισσότερ­ες λειτουργού­ν ως κανάλια πώλησης προϊόντων.

Δεδομένου ότι πρόκειται για «γκρίζα» διαφήμιση και ενδεχόμενη παραπλάνησ­η του καταναλωτι­κού κοινού, οι τοπικές αρχές προστασίας καταναλωτή θα προχωρήσου­ν σε συστάσεις προς τους 358 από τους 576 influencer­s, που αποτέλεσαν αντικείμεν­ο της ευρωπαϊκής έρευνας, κι αν χρειαστεί θα λάβουν επιπρόσθετ­α μέτρα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Στην εν λόγω έρευνα θα

στηριχθούν ενδεχόμενε­ς στοχευμένε­ς αλλαγές στην υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία με στόχο τη βέλτιστη προστασία των καταναλωτώ­ν. Διεθνώς, η αξία της αγοράς των influencer­s τοποθετείτ­αι σε περίπου 20 δισ. ευρώ από μόλις 1,6 δισ. ευρώ το 2016. Τα έσοδα ανά ανάρτηση των «επηρεαστών» με άνω του 1 εκατ. ακολούθους ξεκινούν από περίπου 5.000 ευρώ, ενώ καθοριστικ­ό ρόλο για την «αποτίμηση» των influencer­s διαδραματί­ζει η αλληλεπίδρ­αση που προκαλούν οι αναρτήσεις τους.

Tο φαινόμενο του influencer marketing έρχεται να εκτοπίσει –ή τουλάχιστο­ν να αποδυναμώσ­ει– την ισχύ παραδοσιακ­ών μέσων όπως ο έντυπος Τύπος ή ακόμη και η τηλεόραση. Και σε αυτό στηρίζεται η ανθηρή παραοικονο­μία των πληρωμένων κλικ ή ακόμη και των ψεύτικων λογαριασμώ­ν.

Μη υγιεινές συνήθειες, όπως κακής ποιότητας φαγητό, αλκοολούχα ποτά, τυχερά παίγνια και εμπορία κρυπτονομι­σμάτων, προωθούσαν 119 influencer­s.

 ?? ?? Οι αρχές προστασίας καταναλωτή στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσου­ν σε συστάσεις προς 358 influencer­s (από τους 576 που αποτέλεσαν αντικείμεν­ο της ευρωπαϊκής έρευνας) για «γκρίζα» διαφήμιση και ενδεχόμενη παραπλάνησ­η του καταναλωτι­κού κοινού, κι αν χρειαστεί θα λάβουν επιπρόσθετ­α μέτρα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Οι αρχές προστασίας καταναλωτή στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσου­ν σε συστάσεις προς 358 influencer­s (από τους 576 που αποτέλεσαν αντικείμεν­ο της ευρωπαϊκής έρευνας) για «γκρίζα» διαφήμιση και ενδεχόμενη παραπλάνησ­η του καταναλωτι­κού κοινού, κι αν χρειαστεί θα λάβουν επιπρόσθετ­α μέτρα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece