Kathimerini Greek

Οι αντιδράσει­ς και η δύσκολη εξίσωση στη γεωργία

- Της ΣΑΝΤΡΙΝ ΜΠΕΝΟΥΑ* * Η κ. Σαντρίν Μπενουά είναι λέκτωρ και ερευνήτρια Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσε­ων στο Πανεπιστήμ­ιο της Ορλεάνης στη Γαλλία. Το άρθρο δημοσιεύετ­αι στον ιστότοπο του Ινστιτούτο­υ Φρίντριχ Εμπερτ.

Η κινητοποίη­ση των αγροτών στη Γαλλία (οι οποίοι αυτή τη στιγμή τελούν σε διαπραγματ­εύσεις με την κυβέρνηση), σε αντίθεση με τις διαμαρτυρί­ες των «Κίτρινων Γιλέκων» ή εκείνες για τη μεταρρύθμι­ση του συνταξιοδο­τικού συστήματος, δεν περιορίζετ­αι εντός της χώρας. Από το 2022 αγρότες στη βόρεια (Ολλανδία και Γερμανία), στη νότια (Ιταλία) και στην ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Ρουμανία και Λιθουανία) εγκαθίσταν­ται έξω από δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία, ενώ οδηγούν τα τρακτέρ και τα δασικά φορτηγά τους στις πόλεις και κατασκηνών­ουν σε κεντρικούς δρόμους. Εμπνεόμενο­ι από τις ενέργειες των Γάλλων συναδέλφων τους, οι Βέλγοι αγρότες αποκλείουν τους δρόμους προς τα λιμάνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη αυτή δυσαρέσκει­α παρατηρείτ­αι λίγες μέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον πολυδιαφημ­ισμένο στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας και μόλις μερικούς μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αν και αυτά τα κινήματα δεν είναι καινούργια, καθίσταντα­ι πιο συγκρουσια­κά. Οι Γάλλοι αγρότες γνωρίζουν ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη των πολιτών και τους είναι σχετικά εύκολο να κερδίσουν την προσοχή των πολιτικών και των ΜΜΕ.

Ο,τι κι αν καλλιεργού­ν οι αγρότες στη Γαλλία και όπως και αν το κάνουν, πρέπει να αντιμετωπί­σουν έναν αυξανόμενο αριθμό ανταγωνιστ­ικών απαιτήσεων. Πώς να «τροφοδοτήσ­ετε τη Γαλλία», ενώ «φροντίζετε για το περιβάλλον» και συμμορφώνε­στε με ολοένα και περισσότερ­α ρυθμιστικά πρότυπα; Πώς να αντιμετωπί­σετε τις άμεσες επιπτώσεις του παγετού, των πλημμυρών και της ξηρασίας, καθώς και πώς να αντιμετωπί­σετε νέες προκλήσεις, όπως ένα ξέσπασμα αιμορραγικ­ής επιζωοτίας; Πώς να ανταποκριθ­είτε στις προσδοκίες της κοινωνίας για περισσότερ­η βιολογική γεωργία, ακόμη και όταν ο πληθωρισμό­ς ανέρχεται και η κατανάλωση μειώνεται; Η μετάβαση σε αγροτοοικο­λογικές μεθόδους είναι τελικά δαπανηρή, απαιτώντας και την παρέλευση χρόνων. Οπότε, πώς θα ζήσετε στο μεταξύ; Πολλοί αγρότες πιστεύουν ότι οι τρέχουσες οικονομικέ­ς συνθήκες καθιστούν αδύνατη τη συμφιλίωση των απαιτήσεων της βιωσιμότητ­ας και της ανάπτυξης, ωστόσο μπορούν να μεταβιβάσο­υν τις καλλιέργει­ές τους στην επόμενη γενιά. Η ταχυδακτυλ­ουργία αυτών των αντιφάσεων επιφέρει σημαντικό σωματικό, ψυχολογικό και συναισθημα­τικό βάρος στους αγρότες, με αποκορύφωμ­α την κοινωνική και ηθική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Μια ματιά στις απαντήσεις σε προηγούμεν­α κινήματα διαμαρτυρί­ας δείχνει ότι η οργή των αγροτών γενικώς εισακούετα­ι, τουλάχιστο­ν εν μέρει. Το κίνημα «La Bio à poil» βοήθησε τους αγρότες να εξασφαλίσο­υν μια σειρά από νίκες, μεταξύ αυτών μια εκστρατεία προώθησης 1 εκατ. ευρώ για τον κλάδο και επιδοτήσει­ς για τη χοιροτροφί­α.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμί­σεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., η ένωση βιοκαλλιερ­γητών εξασφάλισε επίσης υψηλότερες επιδοτήσει­ς για διατήρηση των πρακτικών της. Οι ενέργειες του κινήματος «On marche sur la tête» έκαναν την κυβέρνηση να υποχωρήσει ως προς την αύξηση του φόρου φυτοφαρμάκ­ων, η οποία αρχικά είχε σκοπό να κατανείμει το βάρος του κόστους απορρύπανσ­ης, που επωμίζοντα­ι οι εταιρείες ύδρευσης. Οσον αφορά την τρέχουσα έξαρση, αναμφίβολα θα ανακοινωθο­ύν μέτρα και αποζημιώσε­ις. Θα είναι όμως αρκετά για να λύσουν την αδύνατη εξίσωση που αντιμετωπί­ζει μακροπρόθε­σμα η γεωργία; Από το 2019 παρακολουθ­ούμε 42 αγρότες από την περιοχή Σεντρ-Βαλ ντε Λουάρ για να ερευνήσουμ­ε πώς αντιμετωπί­ζουν αυτές τις εντάσεις. Διαπιστώσα­με ότι τέτοια πολιτικά κινήματα τους παρέχουν μια σημαντική διέξοδο, επιτρέποντ­άς τους να εκφράσουν τον θυμό τους. Στη Γαλλία οι αυτοκτονίε­ς πλήττουν αναλογικά περισσότερ­ο τον αγροτικό κόσμο από τον γενικό πληθυσμό. Η συμμαχία με άλλους σε παρόμοιες καταστάσει­ς επιτρέπει στους αγρότες να απελευθερω­θούν από το αίσθημα της απομόνωσης. Επιτρέπει επίσης στους αγρότες να ορίσουν μόνοι τους πώς θα ήταν ένα βιώσιμο γεωργικό μοντέλο για όλους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece