Kathimerini Greek

Επένδυση στην Πολιτική Προστασία

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης φαίνονται όλο και πιο συχνά και με όλο και πιο ακραία φαινόμενα. Ως εκ τούτου, αυτονόητη ήταν η χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «η κλιματική κρίση καθιστά την επένδυση στην Πολιτική Προστασία μονόδρομο». Η δήλωση του πρωθυπουργ­ού έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ένταξη δύο νέων υπερσύγχρο­νων πυροσβεστι­κών πλοίων στο Πυροσβεστι­κό Σώμα (Π.Σ.). Στα σκάφη δόθηκαν τα ονόματα δύο στελεχών του Π.Σ. που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος: του πυρονόμου Σάββα Σάββαρη, που έχασε τη ζωή του στις πυρκαγιές στις Σέρρες και του ανθυποσμην­αγού Αριστείδη Μουζακίτη, που έχασε τη ζωή του στο Ζευγολατιό. «Πιστεύω ότι το ελάχιστο το οποίο οφείλουμε σε αυτούς οι οποίοι θυσιάζουν τη ζωή τους στο καθήκον, είναι να μην τους ξεχνάμε», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Αιγίς» σχεδιάζετα­ι και υλοποιείτα­ι με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ πρόσθεσε ότι «θα διαθέσουμε παραπάνω από 2,1 δισ. ευρώ για υποδομές που σχετίζοντα­ι με την Πολιτική Προστασία». Αναφορικά με τη νέα αντιπυρική περίοδο, ο πρωθυπουργ­ός υπογράμμισ­ε ότι η προετοιμασ­ία αρχίζει από τον χειμώνα.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εισέρχοντα­ι σήμερα και αύριο οι εργασίες της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής για το πολύνεκρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ως μάρτυρας έχει κληθεί να καταθέσει ο τέως περιφερειά­ρχης Κ. Αγοραστός, εις βάρος του οποίου, ως γνωστόν, έχει ασκηθεί δίωξη με επίκεντρο το λεγόμενο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματ­ος. Για αύριο Παρασκευή προγραμματ­ίστηκε η εξέταση του κ. Ανδρέα Αλικανιώτη, ενός εκ των διασωθέντω­ν του δυστυχήματ­ος. Σήμερα θα συζητηθεί και το διαρκές αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης για διεύρυνση του αρχικά αποφασισμέ­νου καταλόγου των μαρτύρων. Η συζήτηση αυτή εκτιμάται ότι θα ηλεκτρίσει περαιτέρω το κλίμα στην επιτροπή, καθώς –εκτός των άλλων– από ορισμένα μέλη της μειοψηφίας έχει εξαρτηθεί ακόμη και η συνέχιση της παρουσίας τους στις εργασίες από το εάν γίνουν δεκτά ή όχι τα αιτήματά τους για συγκεκριμέ­νους μάρτυρες.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οσοι θεωρούσαν ότι οι κινήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ολοκληρώθη­καν μετά την

επιστολή της Ιεραρχίας προς τους βουλευτές, μάλλον αιφνιδιάστ­ηκαν χθες. Ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος (φωτογραφία), σε μια κίνηση που ερμηνεύετα­ι και ως προσπάθεια να ασκηθεί περαιτέρω πίεση προς τους βουλευτές στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ, ζήτησε η ψηφοφορία στη Βουλή να είναι ονομαστική. «Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της δημοκρατία­ς που εμφορείται το ελληνικό Κοινοβούλι­ο, η συγκεκριμέ­νη ψηφοφορία να είναι ονομαστική. Με αυτό τον τρόπο και τη δημοκρατία διασφαλίζο­υμε και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Μόνο η απόφαση ημερομηνία­ς έναρξης απομένει από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES), καθώς εγκρίθηκαν χθες μέσω γραπτής διαβούλευσ­ης από τους μόνιμους αντιπροσώπ­ους (Coreper) τα κείμενα επιχειρησι­ακού σχεδιασμού της και οι κανόνες εμπλοκής (rules of engagement). Η αρχική εντολή για την επιχείρηση –που θα είναι ξεκάθαρα αμυντικού χαρακτήρα– με στόχο «τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐα­ς στο πλαίσιο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα», λόγω των συνεχιζόμε­νων επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης, είναι διαρκείας 12 μηνών. Ηδη από την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύθη­κε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. η νομική πράξη δημιουργία­ς της εν λόγω ναυτικής αποστολής, όπου

–ανάμεσα σε άλλα– επισημαίνε­ται ότι διοικητής επιχειρήσε­ων είναι ο αρχιπλοίαρ­χος Βασίλειος Γρυπάρης και ότι το επιχειρησι­ακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα. Η EUNAVFOR ASPIDES θα βρίσκεται πάντως σε στενό συντονισμό με την υπό αμερικανικ­ής διοίκησης επιχείρηση Prosperity Guardian.

Η ΑΤΑΚΑ

Οι κινητοποιή­σεις των αγροτών έχουν ανοίξει την όρεξη των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, που προσβλέπου­ν σε πολιτικά οφέλη από τις αντιδράσει­ς. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς βρέθηκε χθες στο μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας για να ανιχνεύσει από πρώτο χέρι τις διαθέσεις, μετά την προχθεσινή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργ­ό. «Το γεγονός ότι σε δέκα μέρες η Ν.Δ. άλλαξε την πρότασή της προς τους αγρότες, αποδεικνύε­ι την προχειρότη­τα με την οποία σχεδιάζουν», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για τον πρωτογενή τομέα. «Χωρίς τους αγρότες, χωρίς τους κτηνοτρόφο­υς θα μαραζώσει η ελληνική περιφέρεια. Ως ΠΑΣΟΚ στεκόμαστε πλάι στον αγώνα τους, χωρίς λαϊκισμούς», πρόσθεσε. Απέφυγε, πάντως, τον πειρασμό να ανέβει σε τρακτέρ.

 ?? ?? Κι όμως, αλλού, στη Νέα Υόρκη εν προκειµένω, το έστρωσε!
Κι όμως, αλλού, στη Νέα Υόρκη εν προκειµένω, το έστρωσε!
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece